Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSUĐEN ZBOG RATNOG ZLOČINA

Došao je na motoru krvave ruke, majka ga pitala je li pao, a on odgovorio: Nisam, klali smo Hrvate!

Knin: Gra?ani ispred spomenika Oluja '95 molitvom i paljenjem svije?a odali po?ast Gradu heroja
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
22.06.2023.
u 08:49

Kako je Đomlija nedostupan i ne zna se gdje živi, on tijekom istrage nije iznio obranu

Mene su u rujnu 1991. pripadnici srpskih paravojnih postrojbi uhitili, odveli u Knin i zatvorili u logoru, a zatim u staroj bolnici u Kninu. U siječnju 1993. ponovo sam lišen slobode i odveden  na prisilni rad u Prominu gdje smo morali obrađivati vinograde. Krajem siječnja ili početkom veljače oko 12 sati, jednog zatvorskog čuvara sam odveo do Jovana Đomlije. Tada je na motoru došao njegov sin Nenad Đomlija. Imao je desnu krvavu ruku od lakata prema šaci. I krvavu šaku. Njegova majka upitala ga je je li pao s motora, a on je odgovorio: Majko nisam pao s motora, bio sam dolje u Vucićima, klali smo Hrvate! - tako je započeo iskaz svjedoka na suđenju Nenadu Đomliji (51) optuženom za ratni zločin nad civilima.

- Otac ga je pitao li bio sam, a on je odgovorio da nije te da su s njim bili neki iz Niša i Kragujevca. Sljedeći dan, neki drugi radnici koji su u Promini bili na prisilnom radu pričali su kako su u Vucićima srpski vojnici poklali petero hrvatskih civila i to su baša ta imena koja su navedena u činjeničnom opisu optužnice - nastavio je svjedok.

Zbog tog zločina Đomlija je u odsutnosti na Županijskom sudu u Splitu nepravomoćno osuđen na 20 godina zatvora. On je državljanin Hrvatske i Srbije, no živi na nepoznatoj adresi u Srbiji, pa mu je suđeno u odsutnosti. Prema optužnici teretio se da je početkom veljače 1993. u privremeno okupiranom Čitluku, zaseoku Vucići, općina Promina, kao pripadnik paravojne postrojbe "75. motorizirane brigade vojske tzv. vojske RSK", zajedno s više drugih za sada nepoznatih osoba ubio petero hrvatskih civila koje je izbo nožem.

Kako je Đomlija nedostupan i ne zna se gdje živi, on tijekom istrage nije iznio obranu, a optužnica je protiv njega podignuta u veljači 2022., za njim je raspisana  i međunarodna tjeralica. Svjedoci su tijekom suđenja iskazivali i kako je Đomlija znao pucati po selu, zastrašivati malobrojne Hrvate, kako se družio s pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi koje su došle iz Srbije (Niša).

POVEZANI ČLANCI:

- Poznavao sam Đomliju i njegovu obitelj. I to dobro. On je bio pripadnik srpske vojske i bio je naoružan. U vojsci je bio sve dok nije nagazio na minu i ostao bez potkoljenice.  Susjedi su pričali da je taj dan došao krvavih ruku koje je prao na dvorištu. Kada su ga pitali što je bilo, kazao je da je poklao Kriviće. Mi za zaseok Vucići kažemo da su Krivići - iskazivao je jedan od svjedoka.

Đomlijine krvave ruke spominju i drugi svjedoci, koji spominju i njegove riječi o klanju Hrvata. Tijekom suđenja saslušano je više svjedoka, pregledana je dokumentacija, obdukcijski nalazi... Sud je Đomliji kod izricanja kazne olakotnim cijenio neosuđivanost i činjenicu da je od zločina prošlo 30 godina. Otegotnim  mu je cijenjena ustrajnost, okrutnost, nečovječnost u zlostavljanju te to što je ubijeno petero civila.

VIDEO U okolici Pakova sela srušio se vojni helikopter

Komentara 23

OX
oxymoron
09:28 22.06.2023.

Znaci po zaklanom covjeku 4 godine!? Sad treba suditi onima koji su donijeli presudu.

Avatar LuckyLeprecheun
LuckyLeprecheun
09:52 22.06.2023.

Kakve, pobogu, olakotne okolnosti!? Jer bježi od pravde 30 godina?! Samo u komunističkoj Hrvatskoj to može biti olakotna okolnost!!! Traže povišice? Da je pravde... neću dalje....

BI
billynik
09:56 22.06.2023.

Što se čekalo 30 godina, i onda je to još olakotna okolnost. Strašno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije