Naslovnica Vijesti Crna kronika

Đuro Gavrilović oslobođen optužbe za ratno profiterstvo

Odbijajuća presuda je donesena jer sud smatra da je nastupila zastara. Time je sud očito prihvatio argumente obrane, koja je tvrdila da je u tom predmetu još u listopadu 2002. nastupila zastara
04. srpnja 2019. u 15:31 19 komentara 1403 prikaza
Đuro Gavrilović
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Kao zainteresirani kupac javio sam se na natječaj kojim se oglašavala prodaja tvrtke Gavrilović. Petrinja je bila okupirana pa su drugi interesanti otpali. Prije objave javnog natječaja pripremio sam novac jer sam očekivao povrat imovine. Novac sam pripremio jer je tvrtku trebalo dokapitalizirati - bilo je sve što je u obrani kazao Georg Đuro Gavrilović optužen za ratno profiterstvo.

12.12.2013., Zagreb - Otvorenje novog McDonald's restorana u istocnom djielu grada. Djuro Gavrilovic. petrinjski div Bivši zaposlenici: Još 1962. Gavrilović je prodao svoj udjel za 14 milijuna dolara

Argumenti obrane

No i ta kratka obrana, uz dokaze koji su prethodno izvedeni u postupku danas je bila dovoljna da sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod presjedanjem sutkinje Renate Miličević donese odbijajuću presudu. Odbijajuća presuda je donesena jer sud smatra da je nastupila zastara. Time je sud očito prihvatio argumente obrane, koja je tvrdila da je u tom predmetu još u listopadu 2002. nastupila zastara. Obrana je tvrdila i da je USKOK, kada je podigao optužnicu problem zastare riješio tako da je Gavrilovića optužio za ratno profiterstvo.

Je li način na koji je Gavrilović kupio istoimenu tvornicu pod zastarom ili ne pitanje je kojim se bavilo i optužno vijeće još u listopadu 2016., a razmatralo se i tijekom istrage. Gavrilovića se teretilo da je tvornicu Gavrilović kupio novcem koji je bio namijenjen kupovini oružja za Hrvatsku. Događalo se to od studenog 1991. do listopada 1992., a da dođe do novca, pomogao mu je Jozo Martinović, tadašnji ministar financija, koji je u međuvremenu preminuo. Prema optužnici, Gavrilović je za kupovinu tvornice trebao dati 3,3 milijuna ondašnjih njemačkih maraka. On taj novac, tvrdio je USKOK, nije imao, pa se obratio za pomoć Martinoviću, nakon što je doznao da je Ivica Papeš u Hrvatsku vratio dva milijuna DEM.

Gavrilović - tvornica ARBITRAŽA U AMERICI Gavrilović traži 198 milijuna eura od države: Hrvatska je bespravno izvlastila našu imovinu!

Njemačke veze

Riječ je o novcu kojim je kupljeno oružje, a kako oružje nije isporučeno, Martinović je angažirao Papeša da preko svojih njemačkih veza vrati novac, što je on i učinio. No novac je, tvrdio je USKOK, po nalogu Martinovića proslijeđen Gavriloviću. To se događalo 1991. i 1992. pa je USKOK smatrao da je riječ o ratnom profiterstvu. Obrana je, pak, iskoristila činjenicu da je Ustavni sud 2015. u aferi Hypo srušio presudu Ivi Sanaderu, zauzevši stav da se odredbe o nezastarijevanju za ratno profiterstvo mogu primjenjivati samo za djela za koja do izmjena Ustava 2010. nije zastupila zastara. Po stavu Gavrilovićeve obrane u njegovom je slučaju zastara nastupila 2002., no sud je odlučujući o optužnici zauzeo stav da je nastupila relativna, ali ne i apsolutna zastara. I tijekom istrage je dva puta bilo zaključeno da nema zastare. No nakon provedenog vještačenja te desetak ispitanih svjedoka, sud je sada zaključio da je cijela ta priča ipak u zastari. USKOK je najavio žalbu na presudu.

- Odluka Županijskog suda je neočekivana za Uskok iz razloga jer je pitanje zastare u ovo predmetu pred tim sudom dosad razmatrano tri puta, dva puta tijekom istrage te jedanput prilikom potvrđivanja optužnice protiv Georga Gavrilovića. U svakom od tih slučajeva Županijski sud je zauzeo stajalište kako nije nastupila zastara - kazala je Petra Pavlov, zamjenica ravnateljice USKOK-a.
Dodala je i kako je izmjena Ustava i donošenje Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva 2011. napravljeno kako bi se spriječilo da počinitelji kaznenog djela ratnog profiterstva prođu nekažnjeno.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar Časnik2
  Časnik2:

  ,,,odbijajuća presuda donesena je zbog zastare"............... Živeli jarani!

 • wcikuj:

  Hoće li netko Cvitana i Milanovića napokon pospremiti u zatvor? Ti likovi su političkim naručenim optužnicama od 2011. do 2015. nanijeli nenormalne štete Hrvatskoj. Ova je samo jedna od mnogih njihovih naručenih političkih optužnica. DORH treba potpuno resetirati i najbolje ... prikaži još!e snage MUP-a poslati u tu instituciju da pročešljaju Cvitanov rad i rad njegovih političkih mentora zadnjih godina. Npr. zbog populizma i podizanja tužbe prema MOL-u je Hrvatska popušila 220 milijuna kn nedavno na sudu u Washingtonu, a u još jednoj tužbi prema MOL-u koju su Milanović i Cvitan podigli iz politikantskih razloga nam prijeti gubitak 1,5 milijardi kn. Slučaj Gavrilović da nije pao na domaćem sudu, pao bi na stranom. Umislio si Cvitan da strani sudovi imaju njegov komunistički mentalni sklop te da i oni sude kao Cvitanovi suci u Osijeku na temelju medijske hajke, konstrukcija i indicija? Strani sudovi nam otvaraju oči i razotkrivaju svu spregu jugo-ljevičarskih kadrova u pravosuđu i politici. Drugovi ljevičarski u DORH-u i njihovi ljevičarski politički mentori pokušavaju u današnje vrijeme kopirati 1945. kada je "kadija tužio i kadija sudio", ali strani sudovi koji se drži samo zakona i prava su cijepljeni od jugo-mržnje, trolovskih nepismenih komentatora, ljevičarske zlotvorske politike, ljevičarskih spletki, zlouporaba i partijske medijske hajke. Iako su jugo-kadrovi premrežili sve važnije institucije, sve medije, strani sudovi nas spašavaju da ne potonemo u totalnu ljevičarsku diktaturu.

 • Drakon:

  Normalno je da Gavrilović bude vlasnik Gavrilovića. Sad ih sve tuži: od političara, medija do komentatora na portalu zbog kleveta i laži.