Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ARBITRAŽA U AMERICI

Gavrilović traži 198 milijuna eura od države: Hrvatska je bespravno izvlastila našu imovinu!

Gavrilović - tvornica
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/3
27.07.2018.
u 13:11

Gavrilović je arbitražni postupak protiv hrvatske države pred ICSID-om pokrenuo krajem 2012. godine, a radi zaštite stranog ulaganja te je tražio naknadu štete u iznosu od 198,5 milijuna eura, temeljeći svoj zahtjev na Ugovoru o zaštiti stranih ulaganja koji je Hrvatska sklopila s Austrijom.

Tvrtka Gavrilović u petak je priopćila da je Arbitražno vijeće pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu, u postupku koji su Gjuro Gavrilović i njegova tvrtka pokrenuli protiv Republike Hrvatske, donijelo pravorijek kojim je "jednoglasno utvrdilo da je Republika Hrvatska bespravno izvlastila imovinu tvrtke Gavrilović".

Arbitražno vijeće pravorijek je donijelo 26. srpnja, navodi se u priopćenju te petrinjske tvrtke, koje potpisuju Gjuro Gavrilović kao vlasnik i Georg Gavrilović kao član Uprave Gavrilovića. 

Gavrilović je arbitražni postupak protiv hrvatske države pred ICSID-om pokrenuo krajem 2012. godine, a radi zaštite stranog ulaganja te je tražio naknadu štete u iznosu od 198,5 milijuna eura, temeljeći svoj zahtjev na Ugovoru o zaštiti stranih ulaganja koji je Hrvatska sklopila s Austrijom.

Gavrilović - tvornica
1/6

"Arbitražno vijeće je utvrdilo da investicija Gjure Gavrilovića, koja se sastojala u kupnji pet društava iz sastava bivšeg holdinga Gavrilović tijekom stečaja, uživa pravo na zaštitu temeljem Washingtonske konvencije i ugovora o zaštiti ulaganja sklopljenog između Republike Hrvatske i Republike Austrije", kaže se u priopćenju tvrtke i samog Gjure Gavrilovića.

Također se navodi kako je "investicija učinjena u skladu sa važećim zakonima, a nepravilnosti u stečaju koje je prigovorila Republika Hrvatska tijekom postupka, isključivo se mogu staviti na teret državi i njenim nadležnim tijelima, ali ne i Gjuri Gavriloviću".

Nakon 25 godina bezuspješnog pokušaja da svoja prava zaštite pred nadležnim tijelima republike Hrvatske i svih podnesenih pritisaka, uključujući i vođenje neosnovanih kaznenih postupaka, tvrtka Gavrilović d.o.o. i Gjuro Gavrilović ovaj pravorijek doživljavaju "prvenstveno kao potvrdu svojih nastojanja da dokažu protupravnost postupanja Republike Hrvatske i njenih tijela te legitimnost izvršenog ulaganja", ističe se u priopćenju.

Tvrtka Gavrilović i Gjuro Gavrilović, kako se navodi, nadaju se da navedeni pravorijek predstavlja osnovu za daljnji nesmetani rad tvrtke.

Komentara 25

Avatar Toni Broo
Toni Broo
15:20 27.07.2018.

Hoće li netko Cvitana i Milanovića napokon pospremiti u Remetinec? Ti likovi su političkim naručenim optužnicama od 2011. do 2015. nanijeli nenormalne štete Hrvatskoj. Ova je samo jedna od mnogih njihovih naručenih političkih optužnica koje će padati na stranim sudovima.. Samo zbog populizma i podizanja tužbe prema MOL-u je Hrvatska popušila 220 milijuna kn nedavno na sudu u Washingtonu, a u još jednoj tužbi prema MOL-u koju su Milanović i Cvitan podigli iz politikantskih razloga nam prijeti gubitak 1,5 milijardi kn. Cvitan misli da strani sudovi imaju njegov komunistički mentalni sklop te da i oni sude kao Cvitanovi suci u Osijeku na temelju medijske hajke, konstrukcija i indicija? Strani sudovi nam otvaraju oči i razotkrivaju svu spregu jugo-ljevičarskih kadrova u pravosuđu i politici. Drugovi ljevičarski u DORH-u i njihovi ljevičarski politički mentori pokušavaju u današnje vrijeme kopirati 1945. kada je "kadija tužio i kadija sudio", ali strani sudovi koji se drži samo zakona i prava su cijepljeni od jugo-mržnje, ljevičarske zlotvorske politike, ljevičarskih spletki, zlouporaba i partijske medijske hajke. Iako su jugo-kadrovi premrežili sve važnije institucije, sve medije, strani sudovi nas spašavaju da ne potonemo u totalnu jugo-ljevičarsku diktaturu. DORH treba potpuno resetirati i najbolje snage MUP-a poslati u tu instituciju da pročešljaju Cvitanov rad i rad njegovih političkih mentora zadnjih godina.

JM
ja-ma
15:47 27.07.2018.

Padaju polako montirani procesi.Da je čovjek kriv,ovaj sud bi to bez sumnje i dokazao...

DI
Diesel
15:07 27.07.2018.

Sijedeci Agrokor, Ivo Sanader, Nadan Vidosevic, Zdravko Mamic,....sve ce se platiti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije