Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Donacijama pomažete projekt besplatnih kastracija pasa i mačaka na Baniji

Kastracije se obavljaju u veterinarskim ambulantama u Sisku, Petrinji i Glini. Financiraju se s posebnog donacijskog računa koji je otvorila Udruga ZEU Prijatelji životinja i prirode Čakovec, a prijave se primaju na 099/4800640
10. veljače 2021. u 11:00 3 komentara 200 prikaza
Foto: Shutterstock

Stanovništvu potresom pogođenog područja Banije u pomoć su pritekli članovi brojnih udruga za zaštitu životinja, ali i volonteri pojedinci, kojima je važna i dobrobit životinja. Osim donacija hrane i kućica za pse, već prvih dana uočili su glavne probleme.

Većina pasa nije čipirana, a time ni cijepljena protiv bjesnoće, puno je bolesnih, psi i mačke nisu kastrirani pa se nekontrolirano razmnožavaju. Pomoć je ponudilo i Ministarstvo poljoprivrede i donijelo odluku da se na ovom području svi psi besplatno cijepe protiv bjesnoće i čipiraju. Jednako tako, iz državnog proračuna pokrit će se i nužni kirurški i dermatološki zahvati, klinički pregledi i liječenje životinja. No, za kastracije životinja, objasnili su iz Ministarstva, novca nema.

Upravo kastraciju volonteri su prepoznali kao najveći problem i pronašli način kako ga riješiti.

– Dva dana nakon potresa naše je sklonište ponudilo smještaj za 15 do 20 pasa iz potresom pogođenog područja, ali smo odlaskom na lice mjesta vidjeli da tamošnjim životinjama treba puno više pomoći. Otvorili smo poseban račun i sredstva koja smo skupili namijenili smo projektu kastracije pasa i mačaka na spomenutom području. Tako ćemo dugoročno smanjiti i broj napuštenih životinja – kaže nam Aleksandra Hampamer, voditeljica azila Prijatelji Čakovec. Ujedno zahvaljuje svim donatorima iz zemlje i inozemstva koji su podržali projekt jer svojim donacijama osigurali su 500 kastracija.

– Odaziv je ogroman, a u projekt su se uključile tri veterinarske organizacije - u Petrinji, Sisku i Glini. Početkom ožujka imat ćemo i naše ljude na terenu, oni će obilaziti sve koji ne mogu sami odvesti životinju kod veterinara. Želja nam je utjecati i na poboljšanje uvjeta držanja, jer, nažalost, puno životinja je u vrlo lošim uvjetima, bez kućica, na kratkim lancima, u blatu – ističe A. Hampamer.

Poziv za donacije objavljen je i na Facebook stranici Psi laju. a karavane prolaze. Kako kažu, do sada je obavljeno 110 operacija, a rezervirani su termini za još 182 u Sisku, 150 u Petrinji i 30 u Glini. Svi koji žele kastrirati svoje pse i mačke mogu se i dalje prijaviti na mobitel 099/48-00-640. Donacije za ovaj projekt možete uplatiti na račun HR7823400091511112646, ZEU Prijatelji životinja i prirode Čakovec, Model 02, Poziv na broj 888, svrha uplate: Donacija za program kastracija. A program će se nastaviti sve dok bude donacija.

Nakon potresa Majskim Poljanama zbog dugotrajne kiše prijete poplave Mjere zaštite Cijepljenje protiv bjesnoće i čipiranje pasa na potresom pogođenom području besplatno do kraja godine
KBC Rijeka
u riječkom KBC-u
Nakon vijesti da im nerođeno dijete neće preživjeti, mladi par 'u povjerenju' dobio neobičnu preporuku
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • Pozega1960:

    Kakva je to zastita zivotinja ako im se oduzima pravo na uzivanje.Cijepiti i čipirati da a ovo trece ne

  • danica.macanga:

    Ustav zemlje ne bavi se zaštitom pasa i mačaka kao njihovim temeljnim pravom na život. Ustavne odredbe se ne poštuju i svako ljudsko biće nema pravo na život jer je pravo žene na pobačaj i privatnost ispred ustavnog prava koje ... prikaži još! se bavi nerođenim djetetom kojeg ekipa eliminira, pobačajem. Regulacija čedomorstva u europskim je zemljama liberalna, s druge strane zabranili bi kastriranje pasa, buka se pravi od strane ljubitelja pasa iako ne žele dati svoj novac za potporu psima i njihovom potomstvu, veterinari sa politikom i dalje posežu za novac iz džepova poreznih obveznika.

  • polk:

    Psi su nečipirani i ne cijepljeni na bjesnoču.Pa hvala Bogu nađite im vlasnike i oderite kazne ,bit će novaca za kastriranje.Zar i to da im plaćamo , a hranu i odjeću bacaju u smeće.Zar to nije namjerno širenje bjesnoće?