Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽALBA

Dolački na Vrhovnom sudu: Nemam veze s krađom zlata iz policije, to su manipulacije

Željko Dolački
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
23.11.2020.
u 16:00

Gordana Haramina, koja je zastupala tužiteljstvo u obrazlaganju žalbe bila je vrlo kratka. Tek je navela kako tužiteljstvo smatra da je zagrebački Županijski sud prilikom izricanja nepravomoćne presude previše cijenio olakotne okolnosti.

Opetovano, pod materijalnom i kaznenom odgovornošću ponavljam  da to nisam  počinio već je riječ o manipulacijama i podmetanju jednog djela policije i tužiteljstva koje je svojom pritiskom ishodilo osuđujuću presudu protiv mene. Nema dokaza ni činjenica koje bi mene dovodili u vezu s ovim kaznenim djelom, a ova presuda  usmjerena je kako na moje sramoćenje, tako i na sramoćenje onog djela policije koji se bori protiv organiziranog kriminala. Riječ je o opstrukciji i to su  radili pojedinci u policiji koji su to radili i prije, kada se vodio proces tzv. zločinačkoj organizaciji jer su tada svojim postupcima onemogućili procesuiranje suprotstavljane kriminalne skupine. Što se pak tiče kazne, o njoj ne bih govorio jer nisam kriv i ona je nepravedna. Tim više što neki ukradu desetke milijune kuna pa dobiju manje nego što sam ja dobio - kazao je među ostalim Željko Dolački, bivši šef Odjela organiziranog kriminaliteta PU Zagrebačke.

On je u veljači lani nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora, zbog, kako se navodilo u optužnici, insceniranja provale u njegov ured u travnju 2016., a kako bi se prikrilo da je iz sefa u  tom uredu nestao novac i zlato, ukupno, prema navodima presude 3,3 milijuna kuna, koje Dolački mora vratiti. Na Vrhovnom sudu danas održana javna sjednica na kojoj se raspravljalo o žalbama na nepravomoćnu presudu, a Dolački se vijeću Vrhovnog suda, kojim je presjedala sutkinja Ana Garačić, obratio preko video-linka iz zatvora u  Remetincu.

Željko Dolački
1/18

Gordana Haramina, koja je zastupala tužiteljstvo u obrazlaganju žalbe bila je vrlo kratka. Tek je navela kako tužiteljstvo smatra da je zagrebački Županijski sud prilikom izricanja nepravomoćne presude previše cijenio olakotne okolnosti.

- To da je Dolački neosuđivan se podrazumijeva jer je radio kao policajac. A to što je otac maloljetne djece koju uzdržava je nešto što se olakotno smatra svim optuženicima te nije posebno olakotna okolnost. Tražimo strožu kaznu - kazala je tužiteljica.

Veljko Miljević, branitelj Željka Dolačkog, podnio je više žalbi u kojima je sumirao prigovore obrane koji se provlače od početka istrage protiv Dolačkog.  To se prvenstveno odnosi na vještačenja koje je provodio Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan  Vučetić".

- Iz žalbe bi trebalo biti nedvojbeno da  nigdje  u svijetu u predmetima u kojima je optužen policajac, dokaze ne prikuplja i analizira netko iz policije. Dolački je bio šef službe organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke, a sve što je u ovom postupku služilo dokazivanju tj. utvrđivanju činjenica prikupio je CKV koji je, proizlazi iz nekoliko odluka Vrhovnog suda, ustrojstvena jedinica MUP-a - naveo je Miljević.

Obrana Dolačkog je tijekom postupka u nekoliko navrata tražila da se iz spisa kao nezakonita izdvoje  vještačenja koje je proveo CKV, što je odbijeno, a Miljević je i danas elaborirao zašto smatra da su dokazi koje je CKV prikupio protiv Dolačkog nezakoniti.

Obrani je  sporno i oduzimanje imovinske koristi jer ni novac ni zlato nisu nađeni kod Dolačkog. Smatraju da je došlo do bitnih povreda kaznenog  postupka i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja pa traže da se nepravomoćna presuda ukine i provede novo suđenje.

Komentara 9

AB
abokatstir
22:47 23.11.2020.

Ovog kriminalca trebalo je osuditi u roku mjesec dana, jer sve je bilo kristalno jasno, no UD.BA čuva svoje aktere od ruke pravde. Od brojnih partijskih kriminalac koji su opljačkali milijarde, ne milijune nitko nije istražen, a kamoli procesuiran i osuđen.

DU
Deleted user
20:37 23.11.2020.

Ostojićev čovjek.

RU
Rubikon
17:04 23.11.2020.

Ma kakve olakotne okolnosti on je bio šef organiziranog kriminala zaslužio je max kaznu i nema van dok ne vrati lovu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije