Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Svjetski div Amazon i Hrvatska pošta sklopili ekskluzivan posao: Pogledajte detalje

HP će u svakom slučaju ojačati poziciju na tržištu i brend, a sigurno će Hrvati moći kupiti više proizvoda iz Amazonove ponude i dobiti ih u kraćem roku.
23. studenoga 2020. u 14:32 20 komentara 7824 prikaza
Foto: PASCAL ROSSIGNOL/REUTERS/PIXSELL

Kao što je prošle godine Poslovni dnevnik i najavio, Amazon je sredinom ovog mjeseca počeo ekskluzivnu suradnju s Hrvatskom poštom na dostavi paketa za hrvatsko tržište s perspektivom pokrivanja i tržišta susjednih zemalja, prije svega Srbije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore. Ipak, zasad službeno o tom poslovnom partnerstvu ne žele komentirati govoriti ni u Hrvatskoj pošti ni u Amazonu.

“Ne možemo otkrivati imena naših poslovnih partnera, ali da, Hrvatska pošta partner je velikim web-trgovcima odnedavno i očekuje se značajan rast količina obrađenih pošiljki”, kazali su nam u hrvatskoj kompaniji, dok iz samog Amazona do zaključenja članka nismo dobili očitovanje. No, doznajemo i da je nedavno krenula suradnja HP-a i s multinacionalnom internetskom trgovinom About You koja je zadnjih tjedana u velikoj marketinškoj akciji na hrvatskom tržištu, na koje je nedavno ušla.

Inače, Tehnički stručnjaci Amazona prošlo su ljeto posjetili Hrvatsku i novoizgrađeni, 350 milijuna kuna vrijedan, sortni centar Hrvatske pošte u Velikoj Gorici, zbog čega je i rok za otvaranje sortirnice bio pomaknut na nekoliko mjeseci prije kako bi se zadovoljili svi rokovi i uvjeti tehničkog pregleda Amazona.

Ivan Čulo, predsjednik Uprave Hrvatske pošte

Ivan Čulo, predsjednik Uprave Hrvatske pošte | Autor : Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

A što će ova suradnja značiti za samu Poštu i, naravno, hrvatske kupce? HP će u svakom slučaju ojačati poziciju na tržištu i brend, a sigurno će Hrvati moći kupiti više proizvoda iz Amazonove ponude i dobiti ih u kraćem roku.

Naime, usprkos činjenici da smo već dulje od sedam godina dio jedinstvenog tržišta Europske unije i svim EU direktivama koje uređuju slobodnu trgovinu, naši kupci su uglavnom zakinuti za povoljniju kupnju preko Amazona koji dobar dio svoje ponuđene robe ne isporučuje u Hrvatsku. Glavni razlog za to je u činjenici da se preko Amazona prodaje oko 50% vlastite robe, a druga polovica otpada na originalne brendove i trgovine gdje je Amazon posrednik.

U takvim slučajevima prodavač, a ne posrednik, odlučuje gdje želi slati robu, a gdje ne želi – uglavnom se radi o tržišnim i logističkim razlozima. Oni koji su baš željeli nešto kupiti preko Amazona morali su, uz dodatne troškove, zakupljivati mailbox servise po Njemačkoj na koje im je Amazon slao originalnu pošiljku koja bi onda bila prepakirana i preposlana u Hrvatsku.

Zagreb: Otvorenje Royal bride salona BI LI PRIJAVILI? Andrea Andrassy o neugodnom iskustvu s poštanskim službenikom: 'Divljački se derao, pokvario mi je dan'

Amazon je jedan od najpoznatijih globalnih brendova koji ne treba posebno predstavljati, no nije naodmet ponoviti da se radi o online trgovini koja je svojim opsegom, procjene specijaliziranih portala dvostruko veća od svih ostalih svjetskih online trgovina zajedno. Prihod im je lani iznosio 280 milijardi dolara, a zapošljavaju više od milijun ljudi – Alibaba je istodobno imao 72 milijarde, a Wish 1,9 milijardi dolara prihoda.

O kakvom gigantu je riječ, dovoljno govore podaci, možda već i zastarjeli, da preko ovog servisa svoju robu nudi pet milijuna tvrtki. Osnivač i direktor Jeff Bezos lani je postao najbogatiji čovjek na svijetu, čije se bogatstvo sredinom 2019., procjenjivalo na više od 160 milijardi dolara, a danas je to 183,6 milijardi dolara, ako je vjerovati Forbesu od prošlog tjedna.

Iako je korona donijela velike probleme cjelokupnom svjetskom gospodarstvu, kurirske tvrtke i online trgovine zabilježile su znatan rast. Konkretno, Amazon je sredinom prošle godine imao oko 650 tisuća zaposlenih, a godinu dana kasnije to se popelo na više od milijun. Iako je riječ o mnogo manjim brojkama, na koroni je profitirala i Hrvatska pošta.

Zamjena nekretnina u Novskoj potpisali ugovor Hrvatska pošta i Novska zamijenili nekretnine, gradonačelnik otkrio za što će se koristiti zgrada iz 1905.

“U poštanskom svijetu bilježimo promjene posljednjih godina, a svi trendovi ukazivali su da se okolnosti mijenjaju. Pandemija je ubrzala trendove koje smo očekivali – pad prihoda koji smo doživjeli u temeljnom poslovanju, posebice je u padu broj pisama koji se još nije supstituirao prihodima od paketa, ali ti volumeni snažno rastu. Tu se naše ulaganje u Paket24 itekako isplati. Ovu će godinu Pošta završiti s pozitivnim rezultatom, izuzetno stabilne financijske slike. Zatvoreno je gotovo 100 milijuna eura gubitaka iz prethodnih razdoblja i jednako je toliko investirano”, kažu nam u HP-u.

Dodaju da su im prije korone online narudžbe, a time i kurirske dostave, rasle 15-20% svake godine. S lockdownom im je promet porastao 30% u odnosu na isto razdoblje lani. Posebno naglašavaju da je Hrvatska pošta povezala male OPG-ove putem Žutog klika s korisnicima, a isto tako su paketi Kraša, Meteora i Podravke bili odlična ponuda koju su korisnici preko noći prihvatili u lockdownu.

Iako u Pošti ne žele govoriti o konkretnim partnerima, naglašavaju da im je današnja pozicija na tržištu potvrda višegodišnjeg investicijskog ciklusa pod okriljem Razvojne strategije Pošta2022.

“U proteklim godinama Hrvatska pošta se snažno okrenula temeljnoj djelatnosti i razvoju logističkih kapaciteta. Izgradnja Novog sortirnog centra, kao jednog od najmodernijih logističkih središta u ovom dijelu Europe, poštu je pozicionirala kao važnog logističkog partnera u ovom dijelu Europske unije i regiji. Suvremena infrastruktura je presudna”, naglašavaju u Pošti koja uskoro kreće s postavljanjem prvih paketomata, infrastrukture koja će korisnicima omogućiti jednostavno preuzimanje paketa, 24 sata dnevno, svih sedam dana u tjednu. Prvih 150 bit će postavljeno na pristupačnim lokacijama sljedećih mjeseci, a korisnici koji će odabrati primati paket tim kanalom moći će svoju pošiljku preuzeti onda kad im to odgovara.

ogulin
plaća je od 4800 do 7000 kuna
Gradi se najveća tvornica drvenih podova na svijetu: Na raspolaganju nam je 300 radnika, trebamo ih još
INA
INA
Razvijaju solarne elektrane, a planiraju i proizvodnju vodika kao pogonskog goriva
  • Boltt:

    Oće Bačić dostavljat pakete?

  • goli.otok_forever:

    Paket koji je napustio Njemačku prije dva mjeseca u smjeru Hrvatske, nestao. Zovem danas poštu s broja na netu, linija ne postoji. Zovem poštu u svom dijelu grada, javljaju mi se na drugom. Daju mi ispravni broj ali to je ... prikaži još! opet pogrešna pošta. I tako već tjedan dana u krug.

  • zagabria5:

    Ne kužim kakva je razlika ugovor ili ne. Pa i dosad je HP dostavljao sve pakete izvana, od Amazona do Alibabe. Doduše ne previše brzo ali ok. I sada će biti isto, pošiljka dođe do Hrvatske i HP je isporuči. ... prikaži još! Dok se ugradi Carina i dok ti dostave koštat će jednao i biti jednako sporo kao i prije 10 godina