Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Crkva teško može funkcionirati bez materijalnih dobara

- Na blagoslov se nikoga ne prisiljava, a novac nikada ne smije biti zapreka za primanje blagoslova - piše u priopćenju koje je potpisao Marko Štefanec
17. siječnja 2013. u 22:15 4 komentara 13 prikaza
'17.12.2012., Biskupski ordinarijat, Varazdin - Varazdinski biskup Josip Mrzljak uputio je blagdansku cestitku svim ziteljima varzdinske biskupije.  Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
Foto: 'Marko Jurinec/PIXSELL'

- Crkva kao ustanova jest istovremeno nebeska i zemaljska. Nebesku Crkvu čine Bog, anđeli i sveci, a zemaljsku ili putujuću Crkvu čine svi vjernici na putu prema vječnosti. Zbog toga jer se ostvaruje na zemlji, Crkvi su potrebna i materijalna dobra koja se koriste u dobrotvorne svrhe poput Caritasa, za gradnju novih objekata i obnovu postojećih, te za nagradu crkvenim službenicima. Jedna od pet crkvenih zapovijedi glasi: \"Doprinosi za crkvene potrebe\". Članovi Crkve trebali bi stoga doprinositi za crkvene potrebe, baš kao što članovi mnogih civilnih udruženja plaćaju godišnje članarine kako bi se ona mogla uzdržavati. Iako materijalna dobra Crkve nisu najvažnija, ona ipak bez njih teško može normalno funkcionirati - navodi se u priopćenju Varaždinske biskupije o slučaju župnika u Svetom Jurju na Bregu Ivice Puškadije, koji je kritizirao vjernike koji mu daju obiteljske darove manje od 50 kuna. Biskupiji smo poslali zamolbu da komentira župnikov potez koji je podijelio mještane.

- Sav dar kojega vjernici daju ide u blagajnu župe iz koje se isplaćuje mjesečna nagrada svećeniku u visini koju određuje Hrvatska biskupska konferencija. Iz te blagajne plaćaju se režije, novac se koristi za uzdržavanje objekata, za gradnju novih objekata, pomoć siromašnim obiteljima kroz Caritas... Svećenici za svoje pastoralno djelovanje ne dobivaju od države plaću, več od župe ili ustanove u kojoj djeluju primaju propisanu mjesečnu nagradu. Varaždinska biskupija nema propisan iznos obiteljskoga dara. Svaka obitelj prema svojim mogućnostima doprinosi za potrebe svoje župne zajednice. Župnik poznaje svoje vjernike i njihove mogućnosti i kritika koju je uputio izrečena je vjernicima. Na blagoslov se nikoga ne prisiljava, a novac nikada ne smije biti zapreka za primanje blagoslova - ističe Marko Štefanec, tajnik biskupa Josipa Mrzljaka.

Izlazne ankete
PRVE PROCJENE
Izlazne ankete: Tomašević premoćno vodi, mrtva utrka za drugo mjesto u Zagrebu
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
  • maximinimax:

    Crkva može teško a mi nikako

  • istina_boli:

    Nije jadan onaj koji nema, nego onaj kojem nikad i nista nije dosta ! Prokletstvo nema granica !

  • witch:

    Pa neka poštovani gospodin Mrzljak vrati u biskupiju sav novac koji je velikodušno poklonio gđi.Bešanić, odnosno nela ga vrati svojim župljanima. Pa zar ta crkva mora svugdje gurati svoj nos. Toliko o njihovoj karitativnosti, humanosti i sl. Iako načelno nemam ... prikaži još! ništa protiv kršćanstva, ali kler je sam od krščanstva napravi birtiju. A i ti siroti župnici. Nemaju za režije. pa nemaju niti njihovi župljani, ali se oni nemaju kome žaliti. Odnosno nisu u mogućnosti doći u medije jer i u medijima se mora platiti svaka objava. Tako da i vi novinari nemojte "kukati". Iz svakog miša napravite slona i ne samo na našu nesreću nego i vašu.