Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obiteljski dar

Crkva teško može funkcionirati bez materijalnih dobara

'17.12.2012., Biskupski ordinarijat, Varazdin - Varazdinski biskup Josip Mrzljak uputio je blagdansku cestitku svim ziteljima varzdinske biskupije.  Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
17.01.2013.
u 22:15

- Na blagoslov se nikoga ne prisiljava, a novac nikada ne smije biti zapreka za primanje blagoslova - piše u priopćenju koje je potpisao Marko Štefanec

- Crkva kao ustanova jest istovremeno nebeska i zemaljska. Nebesku Crkvu čine Bog, anđeli i sveci, a zemaljsku ili putujuću Crkvu čine svi vjernici na putu prema vječnosti. Zbog toga jer se ostvaruje na zemlji, Crkvi su potrebna i materijalna dobra koja se koriste u dobrotvorne svrhe poput Caritasa, za gradnju novih objekata i obnovu postojećih, te za nagradu crkvenim službenicima. Jedna od pet crkvenih zapovijedi glasi: \"Doprinosi za crkvene potrebe\". Članovi Crkve trebali bi stoga doprinositi za crkvene potrebe, baš kao što članovi mnogih civilnih udruženja plaćaju godišnje članarine kako bi se ona mogla uzdržavati. Iako materijalna dobra Crkve nisu najvažnija, ona ipak bez njih teško može normalno funkcionirati - navodi se u priopćenju Varaždinske biskupije o slučaju župnika u Svetom Jurju na Bregu Ivice Puškadije, koji je kritizirao vjernike koji mu daju obiteljske darove manje od 50 kuna. Biskupiji smo poslali zamolbu da komentira župnikov potez koji je podijelio mještane.

- Sav dar kojega vjernici daju ide u blagajnu župe iz koje se isplaćuje mjesečna nagrada svećeniku u visini koju određuje Hrvatska biskupska konferencija. Iz te blagajne plaćaju se režije, novac se koristi za uzdržavanje objekata, za gradnju novih objekata, pomoć siromašnim obiteljima kroz Caritas... Svećenici za svoje pastoralno djelovanje ne dobivaju od države plaću, več od župe ili ustanove u kojoj djeluju primaju propisanu mjesečnu nagradu. Varaždinska biskupija nema propisan iznos obiteljskoga dara. Svaka obitelj prema svojim mogućnostima doprinosi za potrebe svoje župne zajednice. Župnik poznaje svoje vjernike i njihove mogućnosti i kritika koju je uputio izrečena je vjernicima. Na blagoslov se nikoga ne prisiljava, a novac nikada ne smije biti zapreka za primanje blagoslova - ističe Marko Štefanec, tajnik biskupa Josipa Mrzljaka.

Komentara 4

MA
maximinimax
09:44 18.01.2013.

Crkva može teško a mi nikako

IB
istina_boli
07:03 18.01.2013.

Nije jadan onaj koji nema, nego onaj kojem nikad i nista nije dosta ! Prokletstvo nema granica !

WI
witch
11:22 18.01.2013.

Pa neka poštovani gospodin Mrzljak vrati u biskupiju sav novac koji je velikodušno poklonio gđi.Bešanić, odnosno nela ga vrati svojim župljanima. Pa zar ta crkva mora svugdje gurati svoj nos. Toliko o njihovoj karitativnosti, humanosti i sl. Iako načelno nemam ništa protiv kršćanstva, ali kler je sam od krščanstva napravi birtiju. A i ti siroti župnici. Nemaju za režije. pa nemaju niti njihovi župljani, ali se oni nemaju kome žaliti. Odnosno nisu u mogućnosti doći u medije jer i u medijima se mora platiti svaka objava. Tako da i vi novinari nemojte "kukati". Iz svakog miša napravite slona i ne samo na našu nesreću nego i vašu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije