Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Cresko-lošinjski arhipelag odabran za projekt energetske tranzicije u EU

Europska unija u narednih 18 mjeseci podržat će do 26 otočnih zajednica diljem Europe u razvoju planova energetske tranzicije te provedbi pojedinačnih projekata.
06. studenoga 2018. u 10:10 1 komentara 192 prikaza
Mali Lošinj
Foto: Srđan Hebar

Cresko-lošinjski arhipelag, koji uključuje otoke Cres, Lošinj, Susak, Ilovik i Unije odabran je za provedbu pilot projekta energetske tranzicije kao jedan od prva tri takva projekta u Europskoj uniji. Od preko dvije tisuće europskih otoka, naši su otoci odabrani uz grčki Sinfos i irski Arani u sklopu Poziva za iskazivanje interesa europskim otocima za stručnu i tehničku podršku za planiranje, pripremu i/ili unaprjeđenje energetske tranzicije, koji su jučer zajednički objavili Tajništvo za otoke i Europska komisija.

Ne slažu se s njim SDP iz BiH traži od SDP-a RH: Ogradite se od Picule

"Iznimno sam zadovoljan da su Tajništvo za otoke i EK odabrali Cresko-lošinjski arhipelag za provedbu pilot projekta energetske tranzicije. Potvrda je to i ispravnosti inicijative osnivanja Tajništva, u čijem pokretanju sudjelovao, a koje je ove godine i zaživjelo. Kada sam amandmanima u Europskom parlamentu tražio novac koji će sada biti upotrijebljen za projekte, mislio sam upravo na pomoć malim otočkim zajednicama u stjecanju vještina potrebnih za pisanje i provedbu projekata koji će im omogućiti dugoročnu energetsku samodostatnost i samoodrživost. Vjerujem kako će otočani znanja koja će steći prenijeti i na druga područja, ne samo energetiku. Sljedećih ćemo godina uporno raditi kako bi ojačali Kohezijsku politiku EU, posebice onaj dio koji se odnosi na proračun regionalnog razvoja", izjavio je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, koji je na španjolskom Lanzaroteu prisustvovao jučer održanom drugom Forumu čiste energije za EU otoke.

Mali Lošinj
1 / 5

Europska unija u narednih 18 mjeseci podržat će do 26 otočnih zajednica diljem Europe u razvoju planova energetske tranzicije te provedbi pojedinačnih projekata.

Podsjetimo, Tajništvo za otoke osnovano je u okviru inicijative „Čista energija za EU otoke“ kojoj je inicijalnu financijsku podršku, u obliku granta od dva milijuna EUR, osigurao hrvatski zastupnik Tonino Picula zajedno s dvoje kolega s Malte i Sicilije. Tajništvo, prvo radno tijelo pri Europskoj Komisiji namijenjeno isključivo otocima, službeno je s radom počelo djelovati u lipnju ove godine, a ima za cilj pružiti podršku energetskoj tranziciji otočkih zajednica. Da je inicijativa zaživjela potvrđuje i najava Komisije da će u okviru Obzora 2020 u zadnjem kvartalu 2019. godine raspisati dodatnih deset milijuna eura za provedbu projekata energetske tranzicije na otocima.

Tonino Picula usvojeni svi amandmani Picula pozvao na povećanje proračuna za 150 milijuna građana u pograničnim regijama

Samim procesom energetske tranzicije u sklopu Poziva upravljat će lokalne zajednice, pri čemu će uloga Tajništva biti pružiti pomoć pri pisanju Programa energetske tranzicije za šest europskih otoka. Iako su tri otočne zajednice već istaknute u pred-selekcijskoj fazi svi otoci moraju proći kroz službenu proceduru. Zainteresirani otoci, neovisno o broju jedinica lokalne samouprave na njima, mogu se prijaviti na natječaj do 15. siječnja 2019.

Drugi poziv, za ostalih 20 otoka, očekuje se u prvom kvartalu 2019. godine, a bit će namijenjen otočnim zajednicama koje će tražiti tehničku pomoć za pojedinačne projekte, ne nužno za sveobuhvatne programe energetske tranzicije.

Biljana Borzan 17 nominacija Biljani Borzan najviše nominacija za SDP-ovu listu za izbore za Europski parlament

Za sve zainteresirane otoke i otočane, Tajništvo za otoke uspostavit će Ured za podršku kako bi pružio informativnu potporu, uspostavio temelje za izgradnju otočnih kapaciteta te omogućio umrežavanje otočana, kao i savjetodavnu podršku oko izrade modela i detektiranja izvora financiranja.

Video - Na poznatoj plaži otvorila se još jedna ogromna rupa: Naš planet krvari...

Branimir Roglić
TEDESCHI: NE VIDIM NIKAKAV RASKOL
Kulminacija sukoba među vodećim industrijalcima: HUP napustili Roglić, Vlahović i Fortenova
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • marsovac:

    energetske tranzicija ?????energetske tranzicija ?????energetske tranzicija ?????energetske tranzicija ?????..............novinar+informacija+picula+?????????ha, ha, ha,......