Naslovnica Vijesti Hrvatska

SDP iz BiH traži od SDP-a RH: Ogradite se od Picule

U priopćenju koje su u subotu objavili tiskani mediji u BiH, SDP iz te zemlje navodi kako Picula iznosi 'rasističke i uvredljive' stavove o Bosni i Hercegovini, te da zastupa stajališta dužnosnika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora.
01. rujna 2018. u 15:43 54 komentara 4223 prikaza
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine zatražila je od kolega iz SDP-a Hrvatske da se ograde od stajališta njihova eurozastupnika Tonina Picule koji se tijekom ovotjedne rasprave pred vanjskopolitičkim odborom Europskog parlamenta založio za izbornu reformu u BiH koja bi uvažila i mogućnost da Hrvati izaberu svoje legitimne predstavnike u vlasti.

Vili Bassanese Istarski SDP: I lokalno političko okruženje omogućilo da se dogodila kriza Uljanika

U priopćenju koje su u subotu objavili tiskani mediji u BiH, SDP iz te zemlje navodi kako Picula iznosi 'rasističke i uvredljive' stavove o Bosni i Hercegovini, te da zastupa stajališta dužnosnika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora. 

"Njegove tvrdnje o tome kako građani jednog naroda ne mogu birati predstavnike drugog naroda stavovi su Bože Ljubića, Dragana Čovića i HDZ-ovske retrogradne nacionalističke politike", navodi SDP BiH. Iz te stranke očekuju da se SDP Hrvatske ogradi od Piculinih stajališta. 

Bojan Glavašević Milan Ivkošić Milinović i Glavašević – vjesnici rasula u HDZ-u i SDP-u

Pri tome su naveli kako politika HDZ-a BiH podrazumijeva podjelu djece u školama, proslavu Herceg Bosne kojoj je presudio sud u Haagu, te je protivna  presudi Suda za ljudska prava iz Strasbourga u predmetu nacionalnih manjina Sejdić-Finci. 

"Ovakvi istupi nekoga tko nominalno predstavlja i socijaldemokratsku obitelj uvreda su i za sve socijaldemokrate", stoji u priopćenju SDP-a BiH. 

SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula sudjelovao je ovoga tjedna u raspravi vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta na kojemu se razmatrao prijedlog Rezolucije o izvještaju Europske komisije o napretku BiH za 2018.

Bojan Glavašević Večernji TV Glavašević: Ne bih se vratio u SDP, a HDZ je kriv za puzajuću fašizaciju Hrvatske

Picula se pritom založio za provedbu presude Ustavnoga suda BiH u predmetu Bože Ljubića koja inzistira na legitimnom zastupanju predstavnika triju konstitutivnih naroda bez mogućnosti preglasavanja od strane brojnijih naroda.

SDP BiH  i druge većinske bošnjačke stranke protive se toj presudi Ustavnog suda zauzimajući se isključivo za primjenu modela jedan birač jedan glas. 

ZDRAVI I U FORMI
Kako podići trčanje na višu razinu i pri tome se ne ozlijediti

A1 izdvaja za Vas

 • Muncimir:

  Mogli su odmah zatražiti da se Picula ogradi od toga da je Hrvat. Sudbina BiH je propast.

 • Avatar vlamaar
  vlamaar:

  Nisam za SDP ali jedno veliko bravo za rasistu Piculu! Ovi iz Sarajeva nisu svi svoji.

 • Hrvatska:

  Jedan od rijetkih koji valja u SDP-u. Bravo Picula legendo!