Naslovnica Vijesti Hrvatska

Picula pozvao na povećanje proračuna za 150 milijuna građana u pograničnim regijama

Amandmanima je upozorio i da se neke granične regije suočavaju s ozbiljnim problemima koji su posljedica migracija, zbog nedovoljne nacionalne i europske potpore
10. srpnja 2018. u 11:31 0 komentara 414 prikaza
Tonino Picula
Foto: Promo

Europski parlament usvojio je sve amandmane zastupnika Tonina Picule na izvješće o poticanju rasta i kohezije u pograničnim regijama, na kojem je radio kao izvjestitelj u sjeni u ime svoje S&D grupe. 

Slovenska granica migrantska kriza U Sloveniju iz Njemačke stiže val protjeranih migranata

U povezivanju pograničnih područja, Picula poziva na očuvanje Europske teritorijalne suradnje (ETC), s jasnijom ulogom unutar kohezijske politike nakon 2020. te značajno povećan proračun u narednom proračunskom razdoblju. Zastupnik Picula je inače već u svibnju pozvao na povećanje proračuna EU za pogranična područja jer „na tom prostoru živi čak 150 milijuna građana čije je životne uvjete neophodno što prije poboljšati!“

Istaknuo je i da osim regija uz unutarnje granice, valja imati strategiju za morske regije kao i regije uz vanjske granice EU, posebice za one zemlje koje su aktivno uključene u eurointegracijski proces.Na izvješće koje naglašava mnogobrojne probleme s kojima se pogranična područja suočavaju, poput gospodarskog zastoja i neadekvatne prometne povezanosti koja ograničava mobilnost građana, usvojen je amandman kojim Picula zahtijeva od Komisije da poradi na nedostatku željezničkih veza duž unutarnjih granica EU. 

Solidarnost i zaštita vanjskih granica idu zajedno. Ne može se govoriti da stvaramo ‘tvrđavu Europu’, rekao je Juncker, koji je s Kurzom održao konferenciju za novinare Migrantsko pitanje Vanjska granica Unije štitit će se i policijski nadzirati

Zbog problema koje u tim regijama imaju sve službe koje pružaju pomoć u opasnosti,  posebice policija i vatrogasci, zastupnik Picula pozvao je zemlje članice na bolju suradnju na području prekograničnog pružanja zdravstvene zaštite kako bi se pacijentima osigurala sva njihova prava. 

Amandmanima je upozorio i da se neke granične regije suočavaju s ozbiljnim problemima koji su posljedica migracija, zbog nedovoljne nacionalne i europske potpore. Naglasio je i ulogu koju granična područja EU imaju u vezi s očuvanjem okoliša jer zagađenje i prirodne katastrofe nemaju granica što dokazuju slučajevi rafinerije u Bosanskom Brodu, morskog otpada na našoj obali i razornih poplava rijeke Save.

 

Migranti u Bihaću

Tonino Picula
1 / 10
Dobi.hr
BUDUĆNOST U VAŠEM DOMU
Juraj Križanić: „Danas svi mogu unaprijediti i automatizirati kućanstvo postepenom ugradnjom pametnih uređaja koji štede energiju, vrijeme i novac”
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.