Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
usvojeni svi amandmani

Picula pozvao na povećanje proračuna za 150 milijuna građana u pograničnim regijama

Tonino Picula
Foto: Promo
10.07.2018.
u 11:31

Amandmanima je upozorio i da se neke granične regije suočavaju s ozbiljnim problemima koji su posljedica migracija, zbog nedovoljne nacionalne i europske potpore

Europski parlament usvojio je sve amandmane zastupnika Tonina Picule na izvješće o poticanju rasta i kohezije u pograničnim regijama, na kojem je radio kao izvjestitelj u sjeni u ime svoje S&D grupe. 

U povezivanju pograničnih područja, Picula poziva na očuvanje Europske teritorijalne suradnje (ETC), s jasnijom ulogom unutar kohezijske politike nakon 2020. te značajno povećan proračun u narednom proračunskom razdoblju. Zastupnik Picula je inače već u svibnju pozvao na povećanje proračuna EU za pogranična područja jer „na tom prostoru živi čak 150 milijuna građana čije je životne uvjete neophodno što prije poboljšati!“

Istaknuo je i da osim regija uz unutarnje granice, valja imati strategiju za morske regije kao i regije uz vanjske granice EU, posebice za one zemlje koje su aktivno uključene u eurointegracijski proces.Na izvješće koje naglašava mnogobrojne probleme s kojima se pogranična područja suočavaju, poput gospodarskog zastoja i neadekvatne prometne povezanosti koja ograničava mobilnost građana, usvojen je amandman kojim Picula zahtijeva od Komisije da poradi na nedostatku željezničkih veza duž unutarnjih granica EU. 

Zbog problema koje u tim regijama imaju sve službe koje pružaju pomoć u opasnosti,  posebice policija i vatrogasci, zastupnik Picula pozvao je zemlje članice na bolju suradnju na području prekograničnog pružanja zdravstvene zaštite kako bi se pacijentima osigurala sva njihova prava. 

Amandmanima je upozorio i da se neke granične regije suočavaju s ozbiljnim problemima koji su posljedica migracija, zbog nedovoljne nacionalne i europske potpore. Naglasio je i ulogu koju granična područja EU imaju u vezi s očuvanjem okoliša jer zagađenje i prirodne katastrofe nemaju granica što dokazuju slučajevi rafinerije u Bosanskom Brodu, morskog otpada na našoj obali i razornih poplava rijeke Save.

 

Migranti u Bihaću

Tonino Picula
1/10

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije