Naslovnica Vijesti Hrvatska

Članstvo HNS-a prelazi Radimiru Čačiću, odlazi i Matija Posavec?

Reformistima su se pridružili članovi iz HNS-a u Martijancu, V. Toplicama i Vidovcu, ali i varaždinska vijećnica Vesna Dušak
13. rujna 2017. u 20:15 5 komentara 1598 prikaza
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Hrvatska narodna stranka na sjeveru Hrvatske, svojem dosadašnjem najjačem uporištu, doživljava velike trzavice. Članstvo im se osipa i izvori iz HNS-a otkrivaju da su mnogi članovi zadnjih dana upravo u varaždinskoj županiji odlučili napustiti HNS. I otići bivšem predsjedniku te stranke, danas šefu Reformista i županu Varaždinske županije Radimiru Čačiću.

Predrag Štromar HNS Štromar: U Vladu smo ušli radi stabilnosti države


Sam Čačić potvrdio nam je da su mu došli mnogi članovi iz HNS-ovih organizacija u Martijancu, Varaždinskim Toplicama i Vidovcu, a prešla mu je i HNS-ova vijećnica iz gradskog vijeća Vesna Dušak. Što nije jedini gubitak HNS-a u Varaždinu. Nakon lokalnih izbora ta je stranka osvojila tri mandata u Gradskom vijeću. Danas je spala na samo jedno mjesto jer je još jedan vijećnik otišao u nezavisne zastupnike.

– Naravno da ljudi prepoznaju što je perspektiva HNS-a, a što mi u Reformistima radimo. Prelasci se događaju stalno, nešto od toga izađe u javnost, nešto ne. To su sve procesi koji nisu nepredvidivi – kaže šef Reformista i župan Radimir Čačić.
No nisu odlasci iz HNS-a u Varaždinskoj županiji jedino što brine članove te stranke. Pitanje je i što će biti s uporištem stranke u Međimurju s obzirom na to da se zadnjih dana naveliko govorilo da bi stranku mogao napustiti i jedini HNS-ov župan Matija Posavec. No kako se neslužbeno može čuti, on je od te odluke, za sada, ipak odustao. Iako je, kažu izvori koji su mu bliski, vrlo nezadovoljan stanjem i u stranci i ponašanjem i ulogom HNS-a u aktualnoj Vladi.

Posavec je, kaže isti izvor, odlučio i da se iz svih tih razloga neće ni kandidirati za šefa HNS-a što mu je, nagađa se, nuđeno. HNS novog predsjednika mora izabrati sredinom prosinca. A do kraja listopada, odnosno do kraja studenog provest će se i unutarstranački izbori za vodstva općinskih, gradskih i županijskih organizacija. Predrag Štromar trenutačno vodi stranku, potpredsjednik je Vlade te kao takav slovi za potencijalnog kandidata iako su sve glasnija šuškanja da tu ambiciju baš i nema.

Kao mogući kandidat spominje se i Milorad Batinić, a najglasnija su nagađanja da to ipak ponovno bude bivši šef Ivan Vrdoljak.
– U ovom trenutku to je najrealnija opcija. U protivnom mogao bi biti Batinić. U svakom slučaju, u HNS-u će se opet o tome dogovoriti, teško da će biti više kandidata – kaže naš izvor iz HNS-a.

Varaždin: Premijer Plenković na Špancirfestu nogama napravio otisak na majici Plenković u Varaždinu Čačić nahvalio Vladu i podsjetio na 30 milijuna kuna duga Predrag Štromar (HNS) PRVE REAKCIJE Štromar: Nisam znao da je HOS-u odobren pozdrav ZDS, bio sam na sjednici Vlade Milorad Pupovac IVA PULJIĆ ŠEGO Štromar i Pupovac dobili što su tražili, a objesili nos

Amalija šašek (HNS): Odlasci nisu brojni, ispisalo se 617 članova, upisalo 267

U Hrvatskoj narodnoj stranci (HNS) ističu da sve te priče o velikim odlascima njihovih članova nisu točne i da njihove evidencije, koje se ažuriraju svakodnevno, pokazuju da je jako mali broj članova napustio stranku. Točnije, u Varaždinskoj županiji, otkako je stranka ušla u Vladu s HDZ-om, stranku je, kaže glasnogovornica varaždinskog HNS-a Amalija Šašek, otišlo oko 50-ak članova. Među ostalima, dodaje, i vijećnica iz gradskog vijeća. Da brojka nije dramatična, dodaje, vidi se iz podatka da u toj županiji broje čak 8600 članova.
Na razini cijele stranke, doznajemo u HNS-u, stranka je od ulaska u Vladu do sada zabilježila ukupno 617 ispisa članova. Ali isto tako napominju da su zabilježili 267 upisa novih članova.

VIP izdvaja za Vas