Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka

Cijenu struje i plina Vlada digla protuzakonito

'28.04.2012., Zagreb - Iblerov trg sjednica glavnog odbora SDP-a. Zoran Milanovic.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
'Marko Lukunic/PIXSELL'
29.04.2012.
u 09:00

Ispada da su nove cijene donesene proizvoljnom političkom odlukom. Takva praksa, osim što je zakonski upitna, iznimno je štetna i iz perspektive transparentnosti tržišnog natjecanja

Odluke o golemom povećanju cijene električne energije i plina koje je Vlada donijela na redovitoj sjednici u četvrtak, po svemu sudeći, nelegalne su. Večernjem listu neslužbeno je iz Ministarstva gospodarstva potvrđeno da Vlada prije donošenja odluke o povećanju cijene energije nije dobila mišljenje Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) kao što predviđa Zakon o energiji i ostali važeći podzakonski akti.

‘Heru mora pitati HEP’

– Istina je da Vlada nema mišljenje Here, no smatramo da to mišljenje za nas i nije obvezujuće. Njega mora zatražiti HEP. Je li on to učinio, ne znam, no ponovo ističem kako to za Vladu i nije bitno – ispričao je sugovornik Večernjeg lista. Takvo pravno tumačenje poprilično je dvojbeno, naročito s obzirom na činjenicu da se Vlada u obrazloženju svoje odluke pozvala na mišljenje Agencije iz 2010. godine, kad je HEP-u povećanje cijene dopušteno, ali nikad nije provedeno. Ipak, i tada je odobreno povećanje cijene bilo manje od onoga koje je sad izglasala Vlada.

Stoga se postavlja logično pitanje temeljem kojeg proračuna je Vlada donijela odluku o povećanju cijena električne energije i plina? Smisao prethodnog mišljenja HERA-e je upravo to da ta institucija kao neovisni regulator izvrši kompleksne proračune svih stavki koje utječu na cijenu energije te tada odredi realnu cijenu koja energetskim kompanijama omogućava stabilno poslovanje, a potrošače štiti od nerealno visokih cijena. Te je proračune za električnu energiju HERA napravila 2010. godine, no čak i da je Vlada poštovala tada određene razmjere povećanja cijene, pitanje je da li se to mišljenje danas može smatrati legitimnim s obzirom na to da su prošle dvije godine, a brojne okolnosti na tržištu su se promijenile. Ipak, kako Vlada u stvari nije slijedila ni to mišljenje Agencije, ispada da su nove cijene energije praktički donesene proizvoljnom političkom odlukom, vjerojatno kako bi se namaknuo novac potreban za HEP-ov najavljeni investicijski ciklus. Takva praksa, osim što je zakonski upitna, iznimno je štetna i iz perspektive transparentnosti tržišnog natjecanja.

Slijede li tužbe

Iako u Vladi smatraju da nisu prekršili zakon donoseći odluku bez prethodnog mišljenja Agencije, može se pretpostaviti da će ta činjenica biti temelj za tužbe koje će nezadovoljni potrošači i udruge za zaštitu njihovih prava vrlo brzo podići protiv HEP-a i Vlade. Tako bi dugo najavljivana poskupljenja energije mogla prerasti u pravni spor i prije nego što službeno stupe na snagu.

Ključne riječi

Komentara 223

VE
velikazmija
12:15 29.04.2012.

što taj pop ima za rerći jadan pod stare dane --

OB
-obrisani-
10:28 29.04.2012.

. .da da ..jesam jesam...trudi se u uvredama, mojih cetri mlaznjaka.....300 zaposlenih Bosanaca na minimalcu i 1.827.364...privatnih sekretarica iz ercegovine .

OB
-obrisani-
10:33 29.04.2012.

. ..tko te prati..??..paraoidni..??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije