Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ELEKTRONIČKO PUŠENJE Dok ugostitelji kukaju, neki su poduzetnici u restriktivnu zakonu vidjeli priliku za nov proizvod

Cigareta s dimom vodene pare kao ulaznica pušačima u kafiće

10.05.2009.
u 20:26

Kao i u svim drugim prilikama, kada je prohibiran jedan proizvod kao što je to otprije nekoliko dana cigareta, zabranjena na svim javnim mjestima, javljaju se nove ideje. Može li bilo što biti zamjena cigareti teško je sada vjerovati, ali s vremenom i zabranama mijenjaju se i navike. Dok jedni kukaju poput ugostitelja, drugi poduzetnici vide u restriktivnu zakonu priliku da lansiraju novi proizvod.

Kako izgleda e-cigareta

Okus i miris duhana
Tako se pojavila e-cigareta koja se ne proizvodi u duhanskim tvornicama. Riječ je o elektroničkome uređaju za pušenje, mikroelektroničkoj tehnologiji kako bi se korisnicima pružio doživljaj pušenja bez duhana i katrana iz običnih cigareta. Izgleda poput cigarete, istog je okusa i mirisa, kaže Dario Marenić, predsjednik uprave Elade d.o.o iz Nove Gradiške, tvrtke koja je na našem tržištu lansirala taj proizvod.

– Prije šest mjeseci odlučili smo o uvozu e- cigareta, a kako vrijeme bude prolazilo, mogli bismo biti i velika konkurencija proizvođačima cigareta – kaže D. Marenić.

Elektroničke cigarete prema zamisli američkih izumitelja proizvode se u Kini i odatle uvoze u Hrvatsku, a šef Elade kaže da će proizvoditi neke komponente u Hrvatskoj bude li imao dobro poslovne okruženje.

Proizvodnja i u RH
E-cigareta sastoji se od tri dijela: nikotinskog punjenja, elektronskog respiratora (oslobađa vodenu paru) i punjive baterije. E-cigareta – startni paket – stoji 349 kuna, a njezin zastupnik na hrvatskom tržištu kaže da je ušteda prema standardnoj cigareti do 70 posto.

Računicu nalazi u tome da treba samo dodatno kupovati nikotinsko punjenje koje stoji 10 kuna (odgovara kutiji cigareta). Cigareta je veličine kao i standardna, puni se kao mobitel malim akumulatorom, a filtar nikotina stavlja se u nju.

Pušenjem se ne ispušta nikotin, nego vodena para koju poseban isparivač u cigareti oslobađa u zrak, pa nije štetna za okolinu niti se uporabom takve cigarete krši zakon. Proizvod je posvemašnja novost i pitanje je koliko će ga pušači prigrliti ili biti prisiljeni upotrebljavati.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije