Naslovnica Vijesti Crna kronika

Čehok i Ptiček oslobođeni krivnje da su oštetili proračun zamjenom zemljišta

Obojica su rekli da se ne osjećaju krivima. Čehok je isticao da nije bilo nikakve štete za Grad i da je odluku o zamjeni zemljišta donijelo tadašnje Gradsko poglavarstvo
08. travnja 2019. u 15:39 6 komentara 857 prikaza
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok i bivši direktor gradske tvrtke Parkovi Miljenko Ptiček nepravomoćno su oslobođeni krivnje da su sklapanjem ugovora o zamjeni nekretnina 2006. godine oštetili gradski proračun za više milijuna kuna. Presudio je tako Općinski sud u Koprivnici, na kojem je suđenje u tzv. slučaju Mercator Čehoku i Ptičeku počelo još 2015. godine.

Ivan Čehok NAKON PRESUDE Varaždinski SDP traži Čehokovu ostavku

Prvooptuženog Čehoka teretilo se da je na traženje drugooptuženog Ptičeka 1. ožujka 2006. godine zaključio ugovor o zamjeni nekretnina, iako je, tvrdili su u DORH-u, bio svjestan da je ugovor štetan za Grad Varaždin. Zemljište procijenjeno na oko 6,3 milijuna kuna tim je ugovorom pripalo Parkovima, a Grad je zauzvrat od Parkova dobio šumu Jelačićku.

Obojica su rekli da se ne osjećaju krivima. Čehok je isticao da nije bilo nikakve štete za Grad i da je odluku o zamjeni zemljišta donijelo tadašnje Gradsko poglavarstvo. U DORH-u pak su uvjereni da Parkovi nisu bili vlasnik šume pokraj rijeke Drave, gdje je kasnije sagrađena sportska dvorana Arena, već da je njen posjednik bio Grad Varaždin. Grad je sklopio ugovor o zamjeni nekretnina kojom je Parkovima dao zemljište na kojem je kasnije sagrađen Mercatorov trgovački centar, a Parkovi su se kao nositelj prava korištenja odrekli zakonskog prava unošenja u temeljni kapital i stjecanja vlasništva nad šumom u korist Grada.

Ivan Čehok Varaždin SDP i HNS traže ostavku, Čehok im poručuje neka se pokriju grobnom tišinom

Za DORH je ta zamjena zemljišta sporna jer smatraju da je šuma Jelačićka pripadala Gradu koji bi se i bez sklapanja tog ugovora i ispunjenja ikakvih obveza upisao kao njen vlasnik.

- To je prvostupanjska presuda i ne bih je komentirao. Smatram da je sud pomno i savjesno razmotrio sve dokaze. I u ovom predmetu, kao i u ostala dva koji se vode, ja sam apsolutno uvjeren da sam nedužan i da nikakve štete za Grad nije bilo, i to ću i dokazati - rekao nam je I. Čehok.

ACI Marine
Nautički turizam
Stigle megajahte - u hrvatske marine se u pet dana privezalo 55 jahti dužine između 24 i 180 metara

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar tipo
  tipo:

  Bravo! Kad Bajic i Ostojic zavrse u Remetincu imat cemo pravo i lustrirano pravosudje. Montirali i pakovali politickoj konkurenciji, ljudi bivseg sistema.

 • larala:

  nekom pokloniš gradsko zemljište i onda ga tobože vratiš gradu tako da zamijeniš to za drugo zemljište....ovog ima samo u hrvatskoj, politicari imovinu gradova i države tretiraju kao svoju osobnu imovinu .

 • mikazg:

  Ovaj Čehok je prevara žešča.