Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog aneksa za specijalizante

Čačić razmatra mogućnost podizanja tužbe protiv bivše ravnateljice bolnice

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/3
11.11.2019.
u 20:40

Ukidanje “robovlasničkih ugovora” omogućilo lakše seljenje i odlazak liječnika

Varaždinski župan Radimir Čačić razmatra mogućnost podizanja tužbe protiv bivše ravnateljice Opće bolnice Varaždin zbog aneksa ugovora koje je 2016. potpisala s oko 140 specijalizanata. Požele li prijeći u drugu bolnicu, specijalizanti OB Varaždin trebaju platiti od 40.000 do 50.000 kuna naknade troškova specijalizacije, dok se u nekim drugim bolnicama, npr. u čakovečkoj, taj iznos penje i do 800.000 kuna.

Zahvaljujući Pravilniku o specijalističkom usavršavanju iz 2016. i aneksima ugovora, liječnici mogu otići i prije isteka pet godina od položenog specijalističkog ispita. Ministar zdravstva Dario Nakić te je godine od bolnica zatražio da smanje obvezu povrata novca za specijalističko usavršavanje. Većina bolnica na to se oglušila, no ne i OB Varaždin. Računajući na to da je pravi trošak specijalizacije oko milijun kuna, župan Radimir Čačić tvrdi da bi šteta za tu bolnicu mogla doseći i 50 milijuna kuna, a već je sad oko 19 milijuna.

– Ulaskom u EU, prema procjenama Hrvatske liječničke komore, iz nekih je bolnica gotovo 10% liječnika otišlo u druge zemlje, što se dogodilo i u nizu drugih novih članica. Vlade tih zemalja reagirale su povišenjem plaća i drugim mjerama, što je hrvatska Vlada propustila učiniti. Manjak liječnika uvjetovao je i potrebu za bitno većim brojem specijalizanata. Upravo zato veliku su štetu mogle nanijeti katastrofalne odluke ministra zdravstva u prošloj Vladi koji je, kao što je Ustavni sud presudio, prekoračio ovlasti – ističe Čačić i dodaje da novac za specijalističko usavršavanje plaćaju građani.

OB Varaždin ima 273 liječnika, a nakon potpisivanja spornih aneksa broj odlazaka se, tvrdi Čačić, gotovo udvostručio. Bivša ravnateljica Sanja Zember podsjeća na to da je u srpnju 2016. Pravilnik obvezao zdravstvene ustanove da redefiniraju ugovore o specijalizaciji.

– Liječnička struka smatrala je da treba ispraviti nepravdu i monopolistički odnos poslodavca prema mladim liječnicima te ukinuti “dužničko ropstvo i robovlasništvo” koje se nametalo dotadašnjim zakonskim rješenjima – navodi S. Zember. 

Komentara 15

ZA
zarko815
21:23 11.11.2019.

Čačić jedan od najvećih i najdugovječnjih kriminalaca koji bi trebao zbog svojih zlodjela biti u dugogodišnjem zatvoru bi podizao optužnice.

DU
Deleted user
21:26 11.11.2019.

Stara socijalističko komunistička metoda prisile. Ne pali više. To je jedan od glavnih razloga zašto doktori odlaze. Uz plaće koje bi trebalo dići 100% da se pokaže da vlada misli ozbiljno, a ne bahato. A tko glasa više za ovog totalno promašenog slučaja, čijom glavom ljudi misle?

DU
Deleted user
23:52 11.11.2019.

Brigadir Čačić koji nema dana rata.Hvali se braniteljstvom a rata ni primirisao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije