Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbor za unutarnju politiku

Brkić: Neprihvatljivo je da se u povjerenstvo koje treba nadzirati rad policije stavljaju policajci

Milijan Brkić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
13.03.2019.
u 13:45

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost većinom je glasova u prvom čitanju podržao prijedlog izmjena Zakona o policiji

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost većinom je glasova u prvom čitanju podržao prijedlog izmjena Zakona o policiji, no i vladajući i oporba bili su složni u kritikama nekih odredbi ovog zakona. Naime, s obzirom na to da godinama ne funkcionira građanski nadzor policije, odnosno povjerenstvo za postupanje po pritužbama na policijsko postupanje, jer se ni na jedan natječaj za aktualno propisano 21 povjerenstvo po policijskim upravama diljem Hrvatske nije javilo dovoljno kandidata. Točnije, 2015. godine na natječaj su se javila tek 23 kandidata za čak 126 otvorenih mjesta. Zbog toga se, ovim izmjenama zakona predlaže povratak na stari model, točnije na samo jedno nacionalno povjerenstvo, u nadi da će se na sljedećem natječaju javiti dovoljan broj kandidata kako bi ono konačno formiralo. Međutim, zastupnici su problematizirali prijedlog prema kojemu bi u povjerenstvu sjedilo 10 predstavnika građana koja će izabrati Sabor te dva predstavnika MUP-a koja bi predložio resorni ministar.

– Neprihvatljivo je da se u povjerenstvo koje treba nadzirati rad policije stavljaju policajci. To je kao da u Vijeće za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih službi stavimo predstavnike SOA-e ili VSOA-e. Koja je logika da tamo bude MUP? – čudio se HDZ-ov Milijan Brkić. Nije mu jasno ni zašto je prijedlog da članovi vijeća primaju naknadu u vrijednosti od 5 posto po riješenom predmetu, odnosno zašto se ta naknada ne izjednači s onom koju primaju članovi Vijeća za građanski nadzor službi.

– Zašto diskriminirati ljude? Dapače, policija je širi segment od službi, zašto onda obezvrjeđujemo ljude koji bi ih trebali nadzirati, zašto su neki bitniji od drugih? – zanimalo je Brkića, a na istom tragu raspravljali su i njegovi stranački kolege Petar Škorić i Miroslav Tuđman, ali i oporbena Ines Strenja iz Mosta, kao i predsjednik Odbora, SDP-ov Ranko Ostojić. Škorić je tako pozdravio prijedlog da članovi povjerenstva dobivaju naknade, no naglasio je kako je nužno propisati i što sa svim neriješenim prijavama koje godinama čekaju formiranje povjerenstva.

– Problematičan je i paran broj članova, predlažem da ih bude neparan radi donošenja odluka – kazao je Škorić koji je ustvrdio da nije dobro da tročlano vijeće unutar Povjerenstva donosi odluke o prijevarama protiv policijskih službenike, pa predlaže da Povjerenstvo u konačnici ipak glasuje o svakoj odluci koju vijeća donose. Miroslav Tuđman predložio je da se umjesto dva predstavnika MUP-a, za koja je pretpostavio da su stavljena u Povjerenstvo radi stručne pomoći ostalim članovima, propiše da neki kandidati moraju biti iz udruga umirovljenih policajaca koji poznaju sustav. Ranko Ostojić kazao je kako propisani paušal od 5 posto po riješenom predmetu može rezultirati utrkom za kvantitetom, umjesto kvalitetom kako bi se povećala ta naknada, odnosno strahuje od pisanja lažnih pritužbi, pa predlaže da se u zakon stavi fiksni iznos naknade. Zamjerio je predstavnicima MUP-a da nije primjedba koju je odbor ranije slao nije uvažena, te izrazio nadu kako će sve ove primjedbe koje su danas čuli predstavnici MUP-a ugraditi u konačni prijedlog zakona.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović složila se s većinom kritika zastupnika, ustvrdivši kako bi se ovo povjerenstvo trebalo formirati po uzoru na Vijeće za nadzor službi, koje je potpuno pod ingerencijom Sabora, s čime se neki HDZ-ovi zastupnici ipak nisu složili. Umjesto dva "stručna" predstavnika MUP-a, predlaže da se već na natječaju traže predstavnici određenih struka, kako bi se tako postigla tražena stručnost, a bez aktualnih zaposlenika policije koji bi otežavali nadzor njihovih kolega. Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Ante Delipetar rekao je da može prihvatiti prijedloge da odluke donosi Povjerenstvo, a ne tročlano vijeće, dobra je ideja, kaže, i da predstavnici MUP-a budu samo stručna pomoć, a ne i članovi povjerenstva, dok će ostale prijedloge razmotriti. Zaključno je predsjednik Odbora Ranko Ostojić kazao kako je nakon legitimiranja novinarke Đurđice Klancir zbog podizanja privatne tužbe protiv nje od strane sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića zatražio očitovanje ministra unutarnjih poslova zbog cijelog slučaja, odnosno prvih informacija da je bilo više novinarki s istim imenom, pa onda samo jedna.

– Zakon ne predviđa mogućnost postupanja po zahtjevu oštećene osobe u slučaju vrijeđanja ugleda ili časti. To se radi za deset slučajeva, ali se ne može tako postupati po pitanju privatne tužbe. To je ozbiljna situacija i zato tražim očitovanje – ustvrdio je Ostojić, dok je Mostova Ines Strenja kazala kako se nadala da će već danas o tome raspravljati jer je sasvim jasno da je tu bila riječ o zastrašivanju novinarke i zlouporabi policije. Osim toga, Strenja je rekla kako bi trebali raspraviti i o izvješću Amnesty Internationala u kojem se policiju RH proziva na nasilje i zlostavljanje izbjeglica i migranata na balkanskoj ruti.

– Svakako policija treba imati humani pristup, prije svega je bitna obrana granica – ustvrdila je Strenja zaključivši kako bi o svemu trebalo saslušati predstavnike UNHCR-a i Isusovačke službe koji su stalno na terenu.

VIDEO Miro Bulj - Zastupnik Mosta u Saboru pustio i pjevao 'Ustani, bane'

Komentara 1

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
14:18 13.03.2019.

I u povjerenstvo ide kao i u ustavni sud- 5 vaših i 5 naših .... živjeli

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije