Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Briga za žene, invalide i djecu – u jednom uredu?!

Za zaključenje poglavlja o pravosuđu treba ojačati ulogu pučkog pravobranitelja koji će preuzeti sva tri ureda
14. travnja 2011. u 08:05 6 komentara 108 prikaza
'13..04.2011. Markovi trg, Zagreb -  Predstavnice Zenske mreze Hrvatske predale su danas u Vladi RH svoje zahtjeve u vezi sa ukidanjem Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Photo: Patrik Ma
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/5

"Nikako nećemo natrag", poručile su jučer s Markova trga članice Ženske mreže Hrvatske, ogorčene najavom ukidanja Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te ostala dva posebna pravobraniteljstva – za djecu i osobe s invaliditetom, koja bi se donošenjem novog zakona trebala pripojiti Uredu pučkog pravobranitelja. Naime, Vlada zbog EU želi hitro zaključiti poglavlje o pravosuđu, a jedno od mjerila je i jačanje uloge pučkog pravobranitelja, po svemu sudeći, nauštrb tri demokratska instituta koja su osnovana kako bi štitila prava najugroženijih skupina društva i pomagala u suzbijanju diskriminacije.

Nitko ih nije pitao

Prema riječima koordinatorice Autonomne ženske kuće Zagreb Neve Tolle, tijekom dugogodišnjeg rada tri pravobraniteljstva pokazala su se korisnima za građane pa nema razloga za njihovo pripajanje pučkom pravobranitelju koji se nikada u svojemu radu nije bavio problemima žena, invalida ili zlostavljane djece.

– Zahtijevamo da se prijedlog povuče iz hitne procedure – rekla je Tolle.

Jasna Petrović iz Ženske sekcije SSSH upozorila je da je riječ o poigravanju sa 52 posto stanovnika Hrvatske, sa ženama koje su tek počele ostvarivati nešto višu razinu. – Prije nekoliko mjeseci tražili su da ojača Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u sklopu poglavlja 19., a sada bi ga u sklopu poglavlja 23. ukinuli. Tko se tu igra i s kime? – upitala je.

Ukidanjem neovisnog ureda zaštita ženskih prava i sprečavanje diskriminacije na temelju seksualne orijentacije, upozoravaju aktivistice, past će na znatno nižu razinu od dosadašnje.

Ista sudbina, čini se, čeka i preostala dva ureda. Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić požalila se da još uvijek nije dobila na uvid prijedlog zakona i da ne zna što u njemu piše. Također nije imala priliku sudjelovati u pripremi zakona niti se nju pitalo za mišljenje o modelu zaštite prava djece ubuduće. Takvu priliku nisu, otkriva, dobile ni druge pravobraniteljice.

– Gubitak nezavisnosti pravobranitelja korak je nazad u zaštiti prava djece. Bojimo se da dječja pitanja neće doći do izražaja ako ih se tretira u masi slučajeva koji se odnose na odrasle. Gledajući svjetska iskustva, pravobranitelji za djecu izrazito su personalizirane funkcije, što je također vrlo važno za postizanje prepoznatljivosti među djecom – upozorila je. Anka Slonjšek, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, izjavila je da "takvo rješenje onima koji su diskriminirani u svim segmentima življenja šalje poruku da su njihovi problemi za državnu upravu – minorni".

Gubitak fokusa

Gordana Lukač Koritnik također ističe da ona, kao i druge pravobraniteljice, nije uključena u radnu skupinu Ministarstva pravosuđa čime će ih "dovesti pred svršen čin".

– Utapanje jedne institucije u drugu neizbježno dovodi do gubitka fokusa i smanjenja kontrole onih koji bi trebali provoditi Zakon o ravnopravnosti spolova. Ne razumijem kako će se suzbijanju spolne diskriminacije pridonijeti ukidanjem neovisnog tijela koje se primarno time bavi – kaže.

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić podupire ideju da radom svojeg ureda obuhvati i tri pravobraniteljska jer vjeruje da će predmeti iz tih resora imati i "jaču snagu nego do sada".

MILA JELAVIĆ, pravobraniteljica za djecu

MILA JELAVIĆ, pravobraniteljica za djecu
\"Dječja pitanja neće doći do izražaja ako ih se tretira u masi \'odraslih\' slučajeva\"

GORDANA LUKAČ KORITNIK, ravnopravnost spolova
\"Ovako se zasigurno neće pridonijeti suzbijanju spolne diskriminacije\"

ANKA SLONJŠEK, osobe s invaliditetom
\"Onima koji su diskriminirani šalje se poruka da su im problemi minorni\"

JURICA MALČIĆ, pučki pravobranitelj
\"Dolaskom u moj ured ovi će resori imati i jaču snagu nego dosad\"

krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • Norge:

    Jurica, moj Jurica. Taština proradila. Sve tri pravobraniteljice rade bolji posao, novinari im daju više pažnju, ljudi im više vjeruju itd.itd. Kako mogu dobiti na jačini kada npr. Pravobranitelj za djecu ima tri regionalna ureda. Koliko regionalnih ureda ima Pučki pravobranitelj?

  • kampanel:

    Ma koga one predstavljaju,uska interesna skupina sastavljena od radikalnih feministkinja sljedbenica marxa i engelsa,jedna degenerična lezbača i njihove marionete koje žele provesti dikaturu modernog proletarijata Herbert Marcusea,lezbi,pedera,klošara,junkiea,hipija,anarhista i ostalih terorista.

  • cici14:

    Hm Čudne žene s čudnim naočalama. Nažalost, država više nema novaca za plačanje toliko koordinatora i pravobranitelja. A i među nama, stanje u socijali, nikad nije bilo nekoordiniranije. Ako nekome želiš pomoći, pomoći češ mu, a ako za to primaš ... prikaži još!š plaču, onda ne pomažeš, nego si plačen.