Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Brexit pravila: Britancima na ulazu u EU oduzimaju sendviče

Zabrana je na snagu stupila na Staru godinu jer je prestao prijelazni rok za Brexit
12. siječnja 2021. u 23:34 28 komentara 5794 prikaza
Police checks at the border
Foto: Guido Schulmann/DPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Brexit je pogodio i vozače koji iz Velike Britanije voze prema Europskoj uniji, i to na neočekivan način. Naime, nizozemske televizije emitirale su prizore carinskih službenika koji oduzimaju sendviče sa šunkom vozačima koji su stizali trajektom iz Velike Britanije postupajući prema pravilima o zabrani osobnog uvoza mesa i mliječnih proizvoda u EU, nakon Brexita.

Željko Komšić i Čedomir Jovanović posjetili Mostar prije lokalnih izbora U TEŠKOM STANJU Čedomir Jovanović u bolnici: 'Trpi jezive bolove, prima morfij. Ne podcjenjujte koronu'

Na snimkama službenici zaprepaštenim vozačima automobila i kamiona na trajektnom terminalu Hook of Holland objašnjavaju kako sada više ne smiju u Europu donositi određenu hranu, poput mesa, voća, povrća, ribe... Tako se vidi kako jedan zbunjeni vozač predaje nekoliko sendviča umotanih u alufoliju te pita može li se predati meso i zadržati samo kruh, no carinik mu na to odgovara: “Ne, sve mora biti oduzeto. Dobrodošli u Brexit, gospodine, žao mi je.”

 

Zabrana je na snagu stupila na Staru godinu jer je prestao prijelazni rok za Brexit, a britanski Odjel za okoliš, hranu i ruralna pitanja (Defra) objavio je kako bi putnici sada trebali “koristiti, konzumirati ili zbrinuti” zabranjenu hranu prije prelaska granica.

“Od 1. siječnja 2021. nećete moći unijeti proizvode životinjskog podrijetla poput onih koji sadrže meso ili mliječne proizvode u EU”, navodi se u smjernicama Defra za komercijalne vozače. No, mnogi vozače nisu shvatili da to znači i da sendviči koje su pripremili za put također spadaju pod tu odredbu. Europska komisija ističe kako je zabrana nužna jer meso i mliječni proizvodi mogu sadržavati patogene koji uzrokuju bolesti poput slinavke i šapa ili svinjske kuge koje “i dalje predstavljaju stvarnu prijetnju zdravlju životinja u cijeloj Uniji”.

Nizozemska carina također je objavila fotografiju namirnica, od žitarica za doručak do naranči koje su službenici zaplijenili na trajektnom terminalu.

Bavarian border control
MLADIĆ OSTAO BEZ AUTA
Njemačka policija Hrvatu oduzela Audi vrijedan 30.000 eura, do Münchena morao javnim prijevozom
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • kurta10:

    I što se sada mi čudimo ? Aj probaj odnijeti u Norvešku domaću kobasicu. Neće ići. Možeš prevesti zapakirano/neotvoreno sa deklaracijom na tome, ali ovako, domaće - jok. Ovo je zapravo i očekivano. Taj primjer (sira i salame) su britanski ... prikaži još! političari i navodili, kao nešto što se više neće moći, ali kao i kod nas - nitko ne čita između redaka. Kao i cijeli brexit. Tek će sada narod osjetiti što je izglasao. Čisto jer nisu ni pokušali shvatiti što sve gube/dobijaju izlaskom iz EU.

  • mickeyvienna:

    Opet po sirotinji

  • Đubrenakvadrat:

    Žešća debilana.