Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USTAVNE PROMJENE

Branitelji ulaze u Ustav, a Srpsko narodno vijeće u Ustavni zakon

branitelji
Arhiva VL
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
15.06.2010.
u 16:58

U izvorišne osnove ući će hrvatski branitelji, odnosno "pobjeda hrvatskih branitelja u pravednom, legitimnom i oslobodilačkom Domovinskom ratu".

Vlada je u saborsku proceduru uputila amandmane na nacrt ustavnih promjena. Tako će u izvorišne osnove ući hrvatski branitelji, odnosno "pobjeda hrvatskih branitelja u pravednom, legitimnom i oslobodilačkom Domovinskom ratu".

Nadalje, u članku 10, iza stavka 2. uvodi se "posebna skrb o hrvatskim braniteljima, ratnim vojnim invalidima, udovicama i djeci poginulih branitelja.

Ustrojstvo i djelokrug Ureda predsjednika odlukom će odrediti sam predsjednik i neće biti potrebno donošenje posebnog zakona koji ionako nije donesen proteklih pet godina.

Vlada predlaže i da Vrhovni sud više ne podnosi izvješća Saboru. Europski uhidbeni nalog stupa na snagu ulaskom Hrvatske u EU, osim u slučajevima izručenja za djela organiziranog kriminala i korupcije. Za ta će djela Ustav onemogućiti predaju na temelju sklopljenih međunarodnih ugovora s danom proglašenja novog Ustava.

Mijenja se i ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina. Manjine sa zastupljenošću više od 1,5 posto (Srbi) imat će pravo izbor tri zastupnika, dok će manjine s manjom zastupljenošću imati dvostruko pravo glasa i birat će ukupno pet manjinskih zastupnika.

U Ustavni zakon unosi se i odredba po kojoj će funkciju koordinacije Vijeća srpske nacionalne manjine ubuduće obavljati isključivo Srpsko narodno vijeće.

Komentara 28

KO
kocen
18:17 15.06.2010.

Treba zvat Šeksa ili Pupovca da nam to malo bolje objasne.

MA
MagicSerb
19:35 15.06.2010.

To s tim braniteljima (pogotovo onim lažnim) je samo da vam zamažu oči s onim drugim promenama, koje se tiču Srbalja i mogućnosti da Hrvatska u budućnosti stvara saveze (ili se potčinjava većim i moćnijim susedima). Mora li su vam dat\' nešto da se zanimate dok oni na mala vrata guraju ono što niko od vas ne želi ni čut\' a još manje videt\'. Zato je ekipa hrvatskog Sabora juče i danas u poseti Beogradu, na konsultacijama, hahaha. Mimica, Picula, Pusićka i Pupovac. To je kvartet koji vam kroji Ustav. Izem ti državu....

NE
neni
08:34 16.06.2010.

CarUrose, osobno mi prićinja veliko zadovoljstvo kaj ti kritiziraš. Jer da se ti sa svme slažeš ćemu onda nama Hrvatima država. Samo ti živi u snovima i mržnji i boli me briga kaj vi u Srbiji slavite.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije