Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O SUKOBU NA PLATKU

Božinović: Policija radi svoj posao najbolje što može, niti DORH nije odmah dao mišljenje

Zagreb: Davor Božinović i Nikola Milina dali su izjave za medije
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/6
03.02.2023.
u 15:59

"Policija je cijelo vrijeme komentirala da izvidi i dalje traju, a dok izvidi traju uvijek se može doći do novih dokaza koji mogu utjecati na odluku" kazao je ministar Davor Božinović

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je da nema razloga za slanje inspekcije u primorsko-goransku policijsku upravu u vezi s nedavnom tučnjavom na Platku za koju je državno odvjetništvo najavilo dodatne izvide. ''Ja ne šaljem inspekcije, a to nije učinio ni glavni ravnatelj policije jer ne vidimo razloga za tako nešto'', kazao je Božinović u petak u Dubrovniku gdje je sudjelovao u Festi svetog Vlaha.

VIDEO Uznemirujuća snimika tučnjave na Platku

 

''Kada govorimo o komunikaciji s javnošću, a koja je vezana za prekršajna djela i javni mir te sigurnost, ono što treba znati je da u Hrvatskoj dnevno ima oko 200 kaznenih djela i oko tisuću prekršaja. Zamislite situaciju u kojoj bi se o svakom takvom djelu obavještavalo javnost. U tom slučaju bi trebali imati puno više ljudi koji bi trebali raditi taj posao, a redakcije puno više novinara koji bi htjeli sve pokriti'', odgovorio je na upit novinara vidi li problem u komunikaciji s javnošću. Dodao je da uvijek postoji procjena o čemu se obavještava javnost i to rade policijske uprave i postaje u čiji se posao nitko ne miješa.

'Izvidi i dalje traju, može doći do novih dokaza'

Upitan je li kasnila s  izvješćivanjem o događaju na Platku, Božinović je ocijenio da je policija radila svoj posao najbolje što može. ''Policija je utvrđivala činjenice, sagledavala dinamiku događaja, utvrdila sudionike.... Potom je obavijestila javnost i Državno odvjetništvo. Da policija nije radila svoj posao, onda ne bi bio takav spis sa svim elementima o kojima govorim'', rekao je.

Božinović se osvrnuo i na navode da je zbog sudjelovanja u tučnjavi, uz trojicu mladih MMA boraca, prijavljen i ozlijeđeni pripadnik HGSS-a, što je policija kasnije demantirala. ''Ne znam tko je rekao, a tko je demantirao. Netko je nešto kazao, a policija je to demantirala. To je uobičajena disciplina da ako netko spomene da je policija nešto napravila ili nije napravila, a policija smatra da tome nije tako, onda to policija i demantira'', kazao je.

Govoreći o dodatnim izvidima koje je u tom slučaju zatražilo državno odvjetništvo Božinović je rekao da je policija bila pod pritiskom zašto nešto prvi dan nije kvalificirala ''na ovaj ili onaj način''. 

''Da je to tako jednostavno, onda bi DORH donio odluku o prekvalifikaciji, no oni su naložili dodatne radnje. Izvidi i dalje traju i uvijek se može doći do dodatnog dokaza koji može utjecati na odluku. No, raditi bilo koju vrstu pritiska da policija u jednom ili dva dana, ili kroz nekoliko radnji, mora donijeti odluku koju bi bilo tko očekivao, to tako ne ide", rekao je.

Podsjetimo, prošle nedjelje na Platku tri MMA borca u dobi od 21 i 22 godine napala su pripadnike HGSS-a i ljude koji su im priskočili u pomoć. Do sukoba je navodno došlo nakon što su mladići zapeli autom u snijegu uslijed driftanja po skijaškoj stazi te su zatražili pomoć od pripadnika HGSS-a koji je procijenio da im nije u mogućnosti pomoći s izvlačenjem automobila, što ih je razljutilo dovoljno da započnu fizički sukob.

VIDEO Čelnik MMA Unije: Tirielovo ponašanje najoštrije osuđujemo, učinio je veliku štetu MMA sportu

 

Komentara 17

DA
damascus
15:37 03.02.2023.

Meni poznati zagrebački slučaj. Biciklist pretuče šetača psa na nogostupu jer ga je upozorio da vozi po nogostupu, ubije Boga u njemu, dolazi policija, vidi ranjenoga čovjeka i pozove hitnu pomoć koja ga odveze u bolnicu a policija, jer se radi o lakšim ozljedama (nema lomova, ima oguljotine po glavi, kontuzije, razderotine po tijelu) . Policija podnosi prekršajni optužni prijedloig prekršajnom sudu i nasilnik je osuđen sa 400 kn kazne. Oštećeni privatno prijavljuje Kaznenom sudu nasilnika a općinski sud oslobađa nasilnika unatoč nalazu vještaka liječnika, liječnika iz bolnice te svjedocima koji su potvrdili nasilan čin. Drugoastupanjski sud po žalbi oštećenoga ukida takvu nakaradnu presudu i sudu vrača predmet na ponovno suđenje u cijelosti iznova koji postupak je i dalje u tijeku, možda i pred zastarom, a kako je sutkinja sklona nasilniku, velika je mogućnost da će ga ponovno osloboditi iako je sve potkrijepljeno nedvosmislenim argumkentima, a što je i drugostupanjskom sud utvrdio. Evo to je naša Hrvatska. Tako i ovdje policija. I zato je tolko nasilja jer organi prevencije i represije zapravo štite nasilnike a ne mirne građane. Pogotovu i ako imaš člansku iskaznicu. A ovaj nasilnik u vrijeme počinjenja bio je štičenik pokojnog gradonačelnika Zagreba i njegov viječnik u Zagrebu. U Americi se to rješava u par dana i takvoga nema na ulici par godinama.

TM
trade_mark
15:18 03.02.2023.

policija radi najbolje što može da zaštiti interese kriminalne organizacije! vjerodostojno!

UV
Uvijeksevratim
15:30 03.02.2023.

Komentar na pronađeni arsenal oružja u srpskoj pravoslavnoj crkvi pokraj Virovitice? Ništa? Milorad vam ne da zucnuti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije