Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tko je Maja Čavlović, nova savjetnica predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović

Čavlović je triput bila u misiji HV-a u Afganistanu. Školovana u SAD-u, posljednje dvije godine radila je u Institutu Hudson u Washingtonu
26. veljače 2016. u 22:16 275 komentara 44170 prikaza
maja čavlović
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/3

Maja Čavlović, 35-godišnja bivša satnica HV-a i stručnjakinja za sigurnosna pitanja, na poziv predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović vratila se iz SAD-a kako bi postala (od 1. ožujka) njezina nova savjetnica za nacionalnu sigurnost.

Zamijenila je Josipa Buljevića, koji je postao ministar obrane. Predsjednica je nakon mjesec dana analize, između 7, 8 žena izabrala mladu gospođicu Čavlović, koju i osobno poznaje, jer se s njome dva puta susretala u Afganistanu još dok je bila pomoćnica glavnog tajnika NATO-a, a hrvatska satnica u NATO-ovim operacijama HV-a u Afganistanu (bila tri puta).

Rođena je Karlovčanka, pripadnica Vojne policije, a školovana u SAD-u, prvo na vojnom Institutu u Virginiji, potom na Sveučilištu George Washington u Washingtonu. I na zagrebačkom FPN-u završila je postdiplomske europske studije. Specijalnost su joj sigurnosna pitanja i ekonomski razvoj, a posljednje dvije godine, nakon izlaska iz HV-a, radila je u Institutu Hudson u Washingtonu kao vojno-politička analitičarka sigurnosne situacije u svijetu.

Specijalizirana je za migrantske krize, Bliski istok i Domovinsku sigurnost. Predsjednica je imenovala i svog posebnog savjetnika, veterana diplomacije Matu Granića

Životopis Maje Čavlović donosimo vam u cijelosti.

Rođena sam 19. ožujka 1980. godine u Karlovcu. S odličnim uspjehom sam 1998. godine završila Prirodoslovno matematičku gimnaziju u Karlovcu. Iste godine prijavila sam se na natječaj Ministarstva obrane Republike Hrvatske, koji je bio raspisan s ciljem upućivanja hrvatskih kadeta na strane vojne škole u Njemačkoj, Italiji i SAD-u. 

Između nekoliko stotina prijavljenih kandidata, 23 nas je odabrano za pristupanje selektivnoj obuci u trajanju od godine dana, kako bi se temeljem postignutih rezultata odredilo tko će biti upućen na strane vojne škole. Selektivna obuka i testiranja su se provodila na Hrvatskom vojnom učilištu „Petar Zrinski“ u Zagrebu, Vojnoj luci „Lora“ u Splitu i Središte gardijsko za specijalističku obuku dočasnika „Damir Tomljanović - Gavran“ u Šepurinama kraj Zadra. U ljeto 1999. godine nisam odabrana među osam kadeta koji su upućeni na strana vojna učilišta, te se ponovo prijavljujem na isti natječaj i još jednom prolazim jednogodišnji proces obuke i testiranja, da bih 2000. godine bila odabrana za upućivanje na vojni institut američke savezne države Virginie, Virginia Military Institute (VMI), gdje za predmete studija odabirem međunarodne studije, španjolski jezik i opću povijest. 

Tijekom školovanja na VMI-ju sam se uspješno bavila boksom, te sam usavršila španjolski jezik tijekom semestra koji sam provela na Sveučilištu u Havani na Kubi, u okviru programa razmjene studenata. Moji akademski uspjesi te izvrsni rezultati u okviru vojne obuke svrstali su me među najbolje kadete na Virginia Military Institute te sam zahvaljujući mom uspjehu 2003. godine bila izabrana kao kadet predstavnik Instituta da upoznam tadašnjeg američkog predsjednika George W. Busha. U svibnju 2004. godine diplomirala sam na VMI s odličnim uspjehom, kao jedna od 30 najboljih kadeta u svojoj generaciji (summa cum laude) te sam primila i dekanovu nagradu . 

Po povratku iz SAD-a pohađala sam Temeljnu časničku školu na HVU „Petar Zrinski“, te sam po završetku, u ožujku 2005. godine, postavljena na mjesto zapovjednika voda ročnih vojnika u Središtu Vojne policije za obuku „bojnik Alfred Hill“ unutar 66. bojne Vojne policije. Nedugo nakon postavljenja na prvu dužnost, 1. kolovoza 2005. godine dodijeljen mi je čin poručnice. Dužnost zapovjednika voda obnašala sam do 2007. godine, kada sam postavljena na mjesto časnika za obuku unutar iste postrojbe, te sam iste godine upućena u misiju International Security Assistance Force u Afganistan. Tijekom misije obnašala sam dvostruku dužnost zapovjednika nacionalnog voda Vojne policije i operativnog časnika unutar Međunarodne stanice Vojne policije u kampu „Warehouse“ u Kabulu. Radi odličnog uspjeha kojeg sam polučila obnašajući obje dužnosti, te truda kojeg sam uložila da razvijem međunarodnu suradnju s drugim nacijama i sačinim program obuke koji je provođen u suradnji s Afganistanskom nacionalnom policijom, odlikovana sam Redom hrvatskog pletera. 

Kao i prije upućivanja u misiju, nakon povratka obnašam dužnost časnika za obuku temeljne Vojne policije, gdje sam odgovorna za obuku svih pripadnika Vojne policije koji se upućuju u misiju ISAF. Zadaća časnika za obuku se temeljila na prenošenju najnovijih saznanja i informacija iz područja operacije ISAF, te obučavanju cjelokupnog spektra vojnopolicijskih vještina i zadaća, s posebnim naglaskom na vještinama nužnim u Afganistanu.

Po povratku iz misije u Afganistanu, u lipnju 2008. godine uspješno sam obranila sveučilišnu specijalističku tezu na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, „European Common Defense System: Process in the Making“ (Europski zajednički sustav obrane: proces u stvaranju), pod vodstvom mentora prof. Vlatka Cvrtile, u okviru sveučilišnog specijalističkog programa na engleskom jeziku, Master of European Studies, koji sam upisala u rujnu 2006. godine.

Na dužnosti časnika za obuku temeljne Vojne policije 28. srpnja 2008. godine promaknuta sam u natporučnicu te po drugi put upućena u misiju ISAF, gdje sam od rujna 2009. do ožujka 2010. godine vršila dužnost zamjenika zapovjednika Vojne policije za Regionalno zapovjedništvo Sjever u Mazar-e-Sharif-u u Afganistanu. Tijekom rada u drugoj misiji ISAF stekla sam dragocjeno iskustvo i uvid u unutarnje mehanizme NATO-a, te inicirala i razvila operativnu i taktičku suradnju između postrojbi NATO Vojne policije s Afganistanskom nacionalnom policijom i Afganistanskom graničnom policijom. Tijekom misije sam također radila s predstavnicima Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj na implementiranju projekata za ekonomski razvoj u području Mazar-e-Sharif-a.

U treću i posljednju misiju u Afganistan upućena sam u rujnu 2011. godine, te sam bila raspoređena na dužnost časnika za razvoj i pisanje doktrine Vojne policije u kamp „Julien“ unutar kompleksa Afganistanske nacionalne kopnene vojske za obuku, gdje sam boravila do srpnja 2012. godine. U suradnji sa časnicima i dočasnicima Afganistanske nacionalne škole Vojne policije sam postavila, razvila i prilagodila doktrinu Vojne policije kopnene vojske Afganistana, sastavila devet obučnih priručnika Vojne policije Afganistana, koji čine temeljne okvire obuke koja se provodi u Afganistanskoj školi Vojne policije. U isto vrijeme mentoriram i surađujem na razvoju obuke s afganistanskim časnikom za obuku Vojne policije u afganistanskoj školi Vojne Policije. 

Po povratku u Republiku Hrvatsku, 1. kolovoza 2012. godine, promaknuta sam u čin satnice, a u listopadu 2012. godine operativno sam izmještena na dužnost u Operativni odsjek Pukovnije Vojne policije u Karlovcu. Tijekom rada u Operativnom odsjeku PVP radim na razvijanju i provođenju programa obuke Vojne policije s Ministarstvom unutarnjih poslova, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i Hrvatskom ratnom mornaricom. Također sudjelujem u procesu prihvaćanja i implementiranja NATO Standardiziranih normi za postrojbe Vojne policije. Motivirana željom za stalnim razvojem i nadogradnjom znanja, u želji da spojim svoje dosadašnje vojno iskustvo s poznavanjem NATO-a i sigurnosnih prilika u svijetu, upisujem Elliott School of International Affairs na Sveučilištu George Washington, gdje studiram Sigurnosne politike od kolovoza 2013. do svibnja 2015. godine. Tijekom studija specijalizirala sam se u Transnacionalnim sigurnosnim pitanjima te Sigurnosti i razvoju, a dodijeljena mi je i godišnja nagrada za najuspješnijeg post-diplomskog studenta na Sveučilištu George Washington. Tijekom studija se posebno interesiram za tematiku borbe protiv nasilnog ekstremizma, te istraživanja koja vršim usmjeravam ka toj temi. Unutar istog okvira interesa odlučujem se za pisanje magistarske teze o ekstremnoj terorističkoj skupini Boko Haram. Magistrirala sam s odličnim uspjehom i obranila tezu koja se bavi analizom dosadašnjih strateških ciljeva i taktičkih operacija skupine Boko Haram, te projekcijom budućih djelovanja te skupine i njezinog utjecaja u Zapadnoj Africi.

U svrhu pohađanja magisterija na Sveučilištu George Washington Ministarstvo obrane RH odobrilo mi je jednu godinu neplaćenog dopusta, a u srpnju 2014. godine sklopila sam s Ministarstvom obrane sporazumni raskid ugovora o radu te po završetku magisterija započela rad za Hudson Institut, posvećen inovacijama i analizama koje promiču svjetsku sigurnost, napredak i slobodu. Radeći za pripadajući Centar za političko-vojnu analizu proučavam vanjsku politiku SAD-a i sigurnosne prilike u Europi i Aziji, te izrađujem brojne preporuke i analize za razrješenje sukoba u Siriji, Ukrajini i Iraku. Posebno se interesiram za sigurnosnu situaciju u Europi, te ju sagledavam kroz spregu političkih odnosa između Europe, Rusije i SAD-a. Ponukana nepovoljnim razvojem sigurnosne situacije unutar Europe te mogućim utjecajima na Hrvatsku, donosim odluku o povratku u Republiku Hrvatsku.

Tijekom svoje karijere i profesionalnog razvoja završila sam slijedeće vojne i civilne tečajeve:
Tečaj za ovlaštene službene osobe, 66. bojna VP, Zagreb, listopad 2005. godine
Časnički tečaj za operacije potpore miru, Centar za pripremu operacija, Gotzendorf, Austrija, srpanj 2006. godine
NATO orijentacijski tečaj, Njemačka vojnopolicijska škola, Sonthofen, Njemačka, listopad 2006. godine
Preduputna obuka za upućivanje u misiju ISAF, 66. bojna VP, Zagreb, prosinac 2006. godine
Međunarodni tečaj Vojne policije, Škola Ujedinjenih naroda, Curragh, Irska, rujan 2008. godine
Tečaj za niže časnike, Obučno središte za međunarodne vojne operacije, Rakitje, srpanj 2009. godine
Zbrinjavanje eksplozivnih naprava (EOD disposal), Obučni centar za zbrinjavanje eksplozivnih naprava, Felixdorf, Austrija, listopad 2010. godine
Tečaj razvoja sposobnosti poziva neizravne vatrene potpore, Zapovjedništvo za obuku i doktrinu Hrvatske kopnene vojske „Fran Krsto Frankopan“, Topničko-raketna pukovnija, Bjelovar, svibanj 2011. godine
Protupobunjenički tečaj za vođe, Akademija za protupobunjenička djelovanja, Kabul, Afganistan, siječanj 2012. godine
Uvod u ljudska prava, online platforma udemy.com, rujan 2015. godine
Građanski otpor i dinamika nenasilnih pokreta, Institut Sjedinjenih američkih država za mir, Washington, SAD, rujan 2015. godine

Odlikovanja:

NATO medalja za sudjelovanje u misiji ISAF, veljača 2008. godine
Red hrvatskog pletera, 25. svibanj 2009. godine

Objavljeni radovi:

Putting Poverty in a Museum: Bottom-Up Perspectives, International Affairs Review, Elliott School of International Affairs pri Sveučilištu George Washington, 27. travanj 2015. godine.

Tečno govorim engleski i španjolski, a na svojim dosadašnjim putovanjima posjetila sam Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Austriju, Njemačku, Norvešku, Poljsku, Veliku Britaniju, Francusku, Španjolsku, Italiju, Irsku, SAD, Meksiko, Kubu, Ujedinjene Arapske Emirate, i naravno Afganistan.

>>Mate Granić imenovan posebnim savjetnikom predsjednice

>>Mate Granić predlaže: Vlada treba osnovati poseban Ured za imigrante i izbjeglice

Elipso