Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Biloš tvrdi da ne zna da je 2016. pravomoćno osuđen, a Čavlović Smiljanec iznijela obranu

Prema optužnici, Biloševa tvrtka imala je porezni dug od 9 milijuna kuna, a Čavlović Smiljanec i Ružica Kovačević su pogodovale Bilošu tako što su mu prolongirale naplatu duga
18. siječnja 2019. u 14:10 0 komentara 601 prikaza
Suđenje Nadi Čavlović Smiljanec
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Vi to malo prejudicirate. Prvi put za to čujem - poprilično iznenađeno je kazao danas Željko Biloš, kojem se na zagrebačkom Županijskom sudu sudi u postupku u kojem su mu suoptužene Nada Čavlović Smiljanec, bivša šefica Porezne uprave i Ružica Kovačević, bivša šefica područnog ureda Porezne uprave u Osijeku.

Željko Biloš nastavak suđenja Kako je Biloš dogovarao kredit za porezni dug

Prema optužnici, Biloševa tvrtka imala je porezni dug od 9 milijuna kuna, a Čavlović Smiljanec i Ružica Kovačević su pogodovale Bilošu tako što su mu prolongirale naplatu duga.

Na rasporedu je jučer bilo iznošenje obrana, a prije toga pročitan je izvadak iz kaznene evidencije za sve troje optuženika. I dok su Čavlović Smiljanec i Ružica Kovačević neosuđivane, Biloš se poprilično iznenadio kada je čuo da ima osuđujuću i to pravomoćnu presudu.

- Ovdje piše da vas je sud u Osijeku 1. rujna 2014. uvjetno osudio na osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine te da je ta presuda postala pravomoćna 22. veljače 2016. - kazala je sutkinja Daniela Kustec Bilošu.

- Ali ja za to ne znam. Znaš li ti? - pitao je Biloš svog odvjetnika Frana Olujića, na što je on odgovorio niječno.

Biloš je potom ustvrdio da se u aktualnoj USKOK-ovoj optužnici protiv njega navodi da ranije nije osuđivan, a kako bi bila sigurna da ima prave podatke, sutkinja Kustec je sve još jednom dodatno provjerila.

I ispostavilo se da je Biloš uistinu pravomoćno uvjetno osuđen iako je on i dalje ostao pri svojoj tvrdnji da za to ne znaju ni on ni odvjetnik u Osijeku koji ga ja zastupao u tom predmetu.

- To je vaš problem - kratko mu je poručila sutkinja Kustec.

Nakon što je ta zavrzlama razriješena, Nada Čavlović Smiljanec mogla je početi s iznošenjem svoje obrane. U USKOK-u je obranu davala u dva navrata i ta je obrana bila, kako se čulo u sudnici, poprilično opsežna i konfuzna. Stoga je Čavlović Smiljanec imala potrebu objasniti što se tada događalo.

Biljana Borzan: Zbog Biloša sam zvala Poreznu jer sam htjela pomoći radnicima

- Ako se moj današnji iskaz razlikuje od onog kojeg sam dala u USKOK-u, želim reći da je meni to davanje iskaza u USKOK-u bilo šokantno i prestrašno. Smatrala sam da mi je nanesena velika nepravda jer sam svoj posao uvijek obavljala pošteno, a sada se odjednom o meni počelo pisati kao o velikom lopovu koji je ukrao devet milijuna kuna. Biloša sam prvi put vidjela ovdje na sudu i nikada nisam kontaktirala s njim. Kontaktirala sam samo s Biljanom Borzan. Postavlja se pitanje i koji sam motiv imala za činjenje kaznenog djela nakon 30 godina karijere u kojoj je kruna te karijere bila upravo imenovanje na mjesto ravnateljice Porezne uprave. Meni je tada život pao u vodu i tako je i danas, a želim naglasiti i da sam nakon što je sve to počelo dala ostavku iz moralnih razloga jer sam smatrala da svoj posao više ne mogu obavljati ako se protiv mene pokrenula istraga - kazala je Čavlović Smiljanec.

Pojasnila je potom da ju je Biljana Borzan, SDP-ova europarlamentarka nazvala u srpnju 2012. te joj kazala da OLT ima problema.
- Rekla je da je to tvrtka s dugačkom tradicijom, koja ima 200 zaposlenih i koja je važna za Slavoniju. Pojasnila je da su u fazi ishodovanja kredita za plaćanje poreznog duga, te me molila da se oko toga raspitam i primim nekog iz tvrtke na razgovor. Načelno sam na to pristala - kazala je Čavlović Smiljanec.

suđenje, smiljanec, STOPIRANJE OVRHE Počelo suđenje bivšoj šefici Porezne uprave, optuženici poručili da nisu krivi

Potom je objasnila da je na kraju ipak zaključila da se ona neće naći s predstavnicima OLT-a jer je bila riječ o velikim poreznim dužnicima, već je to delegirala jednom od svojih zamjenika.

- Iako se nisam našla s njima, smatrala sam da je moja obveza da doznam o čemu se radi. Nazvala sam Ružicu Kovačević, rekla joj da me zvala Borzan i raspitivala se za OLT te sam je pitala o čemu se tu radi. Odgovorila mi je da nije napravljeno utvrđenje poreznog duga, da su oni u procesu realizacije kredita te da misli da to razvlače. Kazala sam joj da im mora izdati potvrdu o dugu jer sam znala da čim se potvrda izda počinje teći rok od 30 dana u kojem se mora platiti glavnica da bi se otpisale kamate, a kamate OLT-a bile su velike - kazala je Čavlović Smiljanec.

Rekla je i da je od Ružice Kovačević tražila da od OLT-a traži garanciju banke za kredit, iako to nije bila zakonska obveza.

- Ona mi je nakon nekoliko dana rekla da oni nisu poslali garanciju, a ja sam joj rekla da nastavi s postupkom. Oko tog mi više nismo razgovarale. Znam da je OLT bio među 10 najvećih dužnika s tog područja jer sam to vidjela u mjesečnim izvješćima, a da dug nije naplaćen doznala sam 2013. - kazala je Čavlović Smiljanec.

Odgovarajući na pitanja obrane i suda kazala je da na nju nitko nije radio pritisak, politički ili kakav drugi zbog tog predmeta. Kazala je i da ju je Ivan Vrdoljak zvao zbog nekih tvrtki ali ne i zbog OLT-a, a ustvrdila je i da prije suđenje nije poznavala Matu Radeljića. Njih dvojica snimljeni su u tajno snimljenim razgovorima s Bilošem kako komuniciraju oko toga kako da riješe situaciju s OLT-om, a obojica su bili i svjedoci u ovom postupku.

Pogledajte video Horvatinčić: Javnost je podgrijavala javni linč

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.