Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nastavak suđenja

Kako je Biloš dogovarao kredit za porezni dug

Željko Biloš
Sanjin Strukic/PIXSELL
13.07.2017.
u 12:33

Snimke tajno snimljenih razgovora preslušane na suđenju Nadi Čavlović Smiljanec, Ružici Kovačević i Željku Bilošu otkrile inventivne načine poslovanja

Kako funkcioniraju politika i ekonomija na hrvatski način, čulo se jučer na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku suđenja Nadi Čavlović Smiljanec, Ružici Kovačević i Željku Bilošu. Prva je bivša SDP-ova saborska zastupnica i bivša šefica Porezne uprave, druga je bila šefica ispostave Porezne uprave u Osijeku, dok je Biloš poduzetnik.

Tajno snimljeni razgovori

USKOK ih tereti da su stopiranjem poreznog duga OLT-a, Biloševe tvrtke, oštetili proračun za oko 9,5 milijuna kuna. Događalo se to od srpnja 2012. do svibnja 2013. a u sudnici su saslušane snimke tajno snimljenih razgovora. Takvih je razgovora 50, jučer ih je saslušano 25, a na njima se čuje Biloš kako razgovara s raznim ljudima pokušavajući dogovoriti kredit koji mu je potreban da bi platio nagomilani porezni dug od 27,1 milijun kuna. Da bi od banke dobio traženi kredit, potrebno mu je pismo namjere, a nakon što mu je propao pokušaj da takvo pismo dobije od Interspara, Biloš se okreće Konzumu. I tu dolazimo do najzanimljivijeg dijela razgovora jer jedan od Biloševih sugovornika, objašnjavajući mu kako napreduje to s Konzumom, kaže:

Konzum ne ide u investicije jer su prenapregnuti. Samo iznajmljuju.

Iz sadržaja razgovora proizlazi da su bankari i poduzetnici već 2012. znali za financijske probleme Todorićevih kompanija. No tu priča s Konzumom ne staje jer Bilošev sugovornik navodi da pregovara s Antom Todorićem o tome da Bilošu da fiktivno pismo namjere.

Bio sam s Antom. On je drukčiji nego otac mu. Njemu to nije neka plemenska organizacija. No, za ovo nije rekao ni da ni ne. A vidi se da je molio Boga da ga o tome ne pitam.

Biloš sugovorniku na to odgovara da će mu se život zagorčati ako kredit ne prođe, a u jednom od sljedećih razgovora čuje se kako Bilošev sugovornik kaže da Ante Todorić zna kako je Konzumovo pismo namjere OLT-u – fiktivno.

Intervencija Biljane Borzan

No iako je fiktivno, iz sadržaja sljedećih razgovora jasno je da se priprema dokumentacija za podizanje kredita, a istodobno je Biloš od suradnika obaviješten i o problemima u koje je upao zbog Porezne uprave. Oni mu prijete blokadom, a jedan od Biloševih sugovornika kaže da mu se javila Biljana Borzan, SDP-ova zastupnica u Europskom parlamentu. Sugovornik Bilošu govori da je Borzan zbog OLT-a zvala šeficu Porezne uprave u Osijeku te da je obećala da će zvati i Zagreb.

– Moraš znati kako ona funkcionira. Ne smiješ joj reći da ćeš njoj napraviti uslugu. No ako joj to prezentiraš da je to zbog zaštite 200 radnih mjesta u Osijeku, ona će reagirati – objašnjava sugovornik Bilošu.

Intervencija je očito bila uspješna jer se iz sljedećeg razgovora čuje da je naplata poreznog duga prolongirana na neko vrijeme.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije