Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Bilo bi zdravo za hrvatsko društvo da postoji jedna komemoracija u Jasenovcu'

Ne vidim da smo na dvije strane. Mi smo tu na istoj strani i volio bih da iduće godine ta komemoraciju bude jedinstvena, istaknuo je Plenković
13. travnja 2019. u 12:09 16 komentara 253 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u subotu da bi za hrvatsko društvo bilo zdravo da postoji jedna komemoracija u Jasenovcu i da je Vlada po tom pitanju puno uložila, a smatra da bi do većeg napora trebalo doći i s druge strane.

Jasenovac nakon prozivke MVEP odbacuje Krausove tvrdnje o nagovaranju veleposlanika da ne dođu u Jasenovac

Plenković je odbacio optužbe predsjednika Koordinacije židovskih općina Ognjena Krausa koji je na komemoraciji u Jasenovcu, odvojenoj od službene državne svečanosti, prozvao vlast za nedjelovanje po pitanju revizije povijesti te posljedično jačanje ekstremne desnice.

"Mislim da sam baš onaj predsjednik Vlade koji radi jako puno da u Hrvatskoj povećamo napore na pravi način kada je riječ o kulturi sjećanja, kada je riječ o poštivanju žrtava i jasnoj i nedvosmislenoj osudi ustaškog režima", rekao je premijer u Intervjuu tjedna Hrvatskoga radija.

Smatra da je zdravo za hrvatsko društvo da postoji jedna komemoracija, a da bi se to ostvarilo potrebno je dvoje. "Bilo bi dobro da dođemo do određenog konsenzusa. Uložili smo puno i mislim da bi trebalo doći malo napora i s druge strane. Ne vidim da smo na dvije strane. Mi smo tu na istoj strani i volio bih da iduće godine ta komemoraciju bude jedinstvena", istaknuo je Plenković.

Jasenovac Stiglo više od 1000 ljudi Povjerenica VE za ljudska prava: Jasenovac nam svima treba biti lekcija

Vezano za ocjene koalicijskog partnera SDSS-a da država nije poduzela dovoljno mjera da se smanji negiranje holokausta i revizionizam, kazao je da što se tiče zakona, politike Vlade i HDZ-a, ne vidi iz kojeg se to segmenta moglo protumačiti.

"Izvlačiti zaključke na taj način može jedino biti ako su to neki marginalni akteri koji imaju to u nekim svojim aktivnostima, programima, a van su HDZ-a, naravno. A postoje u hrvatskom društvu takve ambicije. Ja ih ne dijelim na takav način i nemaju nikakve veze sa službenom politikom Vlade niti vladajuće stranke", naglasio je.

Video: Komemoracija u Jasenovcu

Na pitanje o optužbama čelnika hrvatskih Židova da je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zvalo veleposlanike i odgovaralo ih od dolaska na komemoraciju u Jasenovcu, Plenković je odgovorio da ne zna o tome ništa.

Odgovorio je i na pitanje oko komemoracije na Bleiburgu rekavši da je i oko te komemoracija Vlade sasvim principijelna i jasna."Kao i što kod Jasenovca moramo imati jedinstvenu komemoraciju, komemoracije u Bleiburgu će biti. U odluku koju su donijeli u Koruškoj ne bih ulazio. To je stvar između dvije crkve, a što se tiče komemoracije - ona mora biti uz puno poštovanje prema žrtvama", istaknuo je.

Jasenovac Spomen na proboj logoraša Niti ove godine nema dogovora oko zajedničke komemoracije u Jasenovcu

Vezano za nadolazeće EU izbore i skepse oko smanjene izlaznosti birača, Plenković je ustvrdio da je učinio sve što može da se povećaju ključni preduvjeti da se ti izbori čuju i vide.

Da nismo povećali iznos za kampanju sa 1,5 milijun kuna na četiri milijuna kuna, uvjeren sam da javnost ne bi ni znala da su izbori, ustvrdio je.

Plenković je dodao i kako bi volio da na izbore izađe što više građana te ocijenio jako važnim da se prepoznaju i pobjede oni koji se jako dobro razumiju u temu koja se zova Europska unija, odnosno projekt europske politike.

Andrej Plenković
1 / 5
Jasenovac
Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • Avatar gospar
  gospar:

  Jasenovac vapi za istinom a ne na kojoj smo strani.

 • Antikomunist:

  Najprije istražit jasenovac i utvrdit točan broj žrtava i pravu istinu ko su sve bili počinitelji zločina od kojeg je režima koliko žrtava tamo.

 • Avatar Uzdanica hbz
  Uzdanica hbz:

  opet ovi o mitu