Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spomen na proboj logoraša

Niti ove godine nema dogovora oko zajedničke komemoracije u Jasenovcu

Jasenovac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
11.04.2019.
u 14:39

Službena, državna, komemoracija će biti pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora u nedjelju, 14. travnja.

Niti ove godine nije postignut dogovor oko zajedničke komemoracije u Spomen području Jasenovac. Srpsko narodno vijeće, Koordinacija židovskih općina RH, Savez Roma u Hrvatskoj „Kali Sara“ i Savez antifašističkih boraca i antifašista RH organiziraju obilježavanje Dana proboja logoraša u Jasenovcu u petak, 12. travnja s početkom u 12 sati.

Kao razlog što ne sudjeluju na državnoj komemoraciji istakli su neslaganje po pitanju odnosa službene države prema ustaštvu. Službena, državna, komemoracija će biti pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora održana u nedjelju, 14. travnja. 

Jasenovac
1/6

Komemoracija u Jasenovcu održava se u spomen na proboj logoraša iz tog najvećeg ustaškog logora 22. travnja 1945. godine. Na taj dan su preostali logoraši, njih 600-tinjak, krenuli u proboj, kojeg je preživjelo tek nešto više od njih stotinu. Komemoracija se inače održava u nedjelju datumski najbliže datumu proboja, no zbog Uskrsa ovaj put je pomaknuta na ranije datume. 

Komentara 10

BA
bakulušić
15:05 11.04.2019.

Ali zato postoji prešutni dogovor da ostane isti broj žrtava. Najmanji 100 000 a najveći 700 000. I sve drugo prema svjedočenju "dva proverena i pouzdana svedoka".

Avatar anti_komunist
anti_komunist
16:54 11.04.2019.

dr. Banic i dr. Koic svako malo na netu objave spisak sa izmisljenim imenima sa tog famoznog popisa zrtava Jasenovca.....koliko god se trudili da se ti laznjaci izbrisu sa spiska, opet i iznova nicu nova imena jer je ocito da cifra ne smije pasti ispod 80 000 .....

Avatar arba_arba
arba_arba
19:52 11.04.2019.

Jedna je službenai državna komemoracija. Ostalo su privatni derneci koji ne trebaju medijsku pratnju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije