Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČUVARI TRADICIONALNIH VRIJEDNOSTI

Bijeg gologuzog zastupnika osramotio Orbana, a gay orgije uništile mu političku karijeru

Szajer, senior member of Fidesz party delivers his speech in Budapest
Foto: BERNADETT SZABO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
02.12.2020.
u 15:33

Szajer je u međuvremenu objavio službeno priopćenje kojim se ispričao za grešku u koracima i sudjelovanje na ilegalnoj zabavi: - Duboko žalim zbog toga što sam prekršio Covid-pravila, to je bilo neodgovorno. Podmirit ću propisanu kaznu.

Promatrači se u Bruxellesu često žale da je glavni grad Europske unije ponekad dosadan – zato što se ne čuje puno o aferama ili seks-skandalima. Ali ima toga i u Bruxellesu, samo se stvari događaju iza zatvorenih vrata i uglavnom ništa ne dospije u javnost. No to se sad promijenilo – zahvaljujući koronavirusu. Od uvođenja drugog lockdowna koncem listopada u Belgiji je u noćnim satima na snazi de facto policijski sat, a zabranjeno je i okupljanje više od četiri osobe. U načelu svatko smije pozvati samo jednu osobu iz drugog kućanstva – na druženje sa ili bez seksa, fizički kontakt je u Belgiji trenutno legalan.

Kršenje reda i mira u noćnim satima…

Belgijska policija je u noćnim satima u prošli petak pješice krenula u akciju, mjesto za koje su dobili dojavu o (ilegalnom) okupljanju nalazi se u Rue des Pierres, nedaleko od glavne policijske postaje – u susjedstvu se nalazi i mnoštvo barova i lokala, taj je kvart poznat kao centar briselske gay-scene. Susjedi su se požalili na "noćno kršenje mira" i policajci su se uputili prema stanu na prvom katu, koji se nalazi odmah iznad jednog lokala koji je trenutno zatvoren.

Policijski službenici su na licu mjesta zatekli 20-tak osoba na „privatnom partyju", belgijski mediji pišu da se radilo o "orgiji". U medijskim izvještajima se može pročitati da su sudionici zabave bili oskudno odjeveni i da se radilo uglavnom o muškarcima. Policija je u skladu sa standardnom procedurom zabilježila njihov identitet. Dva muškarca su policajcima pritom predočili diplomatske putovnice. Policajci su na licu mjesta napisali i kazne, prekinuli su ilegalnu zabavu i sudionicima rekli da se raziđu, piše DW.

Jedan od sudionika pokušao je pobjeći i to na spektakularan, gotovo filmski način: „Jedan je prolaznik ispričao policiji kako je vidio jednoj muškarca koji je pokušao pobjeći niz oluk. Ruke su mu bile krvave, možda zbog pokušaja bijega. U njegovom ruksaku je pronađena droga, a pri ruci nije imao nikakav dokument. Kasnije je uz pomoć diplomatske putovnice identificiran u svome stanu kao S.J." – to stoji u priopćenju Državnog odvjetništva kojim se opisuje što se ustvari sve dogodilo u noći s petka na subotu. Briselski mediji pišu o „razgolićenom bjeguncu", neki drugi mediji spominju „gologuzog EU-zastupnika" koji bježi od policije niz oluk.

„Gologuzi zastupnik…"

Tko je ustvari S.J.? Radi se o Jozsefu Szajeru, dugogodišnjem članu mađarske vladajuće stranke Fidesz i bliskom suradniku premijera Viktora Orbana. Szajer je svojedobno postao nadaleko poznat kao borbeni lider kluba zastupnika svoje političke grupacije u Europskom parlamentu, često se znao verbalno sukobljavati s kritičarima zbog spornog članstva Fidesza u Europskoj narodnoj stranci (EPP). 

Szajer je u međuvremenu objavio službeno priopćenje kojim se ispričao za grešku u koracima i sudjelovanje na ilegalnoj zabavi: - Duboko žalim zbog toga što sam prekršio Covid-pravila, to je bilo neodgovorno. Podmirit ću propisanu kaznu.

Mađarski političar se ispričao svojoj obitelji, svojim kolegama, svojim biračima i zamolio ih da njegovu grešku promatraju u kontekstu 30 godina "ozbiljnog političkog rada", odnosno da tu grešku ne pripisuju njegovoj zemlji ili njegovoj stranci – već samo njemu. Szajer je priznao i da je policija kod njega pronašla tablete ekstazija. Demantirao je ipak da ima bilo kakve veze s ilegalnom drogom.

FILE PHOTO: Hungarian Prime Minister Viktor Orban takes part in a European Union summit in Brussels FILE PHOTO: Hungarian Prime Minister Viktor Orban takes part in the first face-to-face European Union summit since the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in Brussels, Belgium July 18, 2020. REUTERS/Francois Lenoir/Pool/File Photo Francois Lenoir
Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Ilegalna seks-zabava

To priznanje je ponudilo i objašnjenje za potez koji je sve iznenadio prošlog vikenda – Szajer je posve neočekivano objavio da podnosi ostavku i da se povlači – priopćenje je poslano novinarima koji prate događanja u Europskoj uniji. U tekstu stoji kako se on na taj potez odlučio iz „osobnih razloga", spominje se i žaljenje njegovih kolega iz EU-parlamenta. Sudjelovanje u svakodnevnoj političkoj borbi, stoji u priopćenju, već neko vrijeme mu predstavlja „sve veći stres", napisao je mađarski zastupnik. U tom trenutku gotovo nitko nije mogao ni pretpostaviti da je stvarni razlog povlačenja sudjelovanje Szajera na ilegalnoj seks-zabavi, na kojoj se očito htio opustiti od tog silnog stresa za vrijeme korona-lockdowna. Tek u utorak se saznalo za pozadinu cijele priče – koju su na Twitteru komentirali i brojni kritičari konzervativnog političara i njegove stranke, i to s popriličnom dozom zluradosti.

Neki drugi komentatori na društvenim mrežama predbacuju Szajeru "licemjerstvo", da u Bruxellesu uživa u razuzdanom seks-životu, a kod kuće u Mađarskoj potkopava prava LGBT-zajednice. Upravo je Szajer 2011. bio uključen u rad na promjeni Ustava, tvrdi se da je upravo on nadopisao rečenicu kojom se brak u Mađarskoj definira kao vezu između muškarca i žene.

Mađarski premijer Viktor Orban i njegova stranka Fidesz već godinama se zalažu za očuvanje takozvanih „kršćanskih vrijednosti", odnosno zaštitu tradicionalne obitelji, a LGBT-prava napadaju kao izmišljotinu zapadnog liberalnog načina razmišljanja – protiv kojeg se treba boriti. Joszef Szajer je oženjen jednom poznatom mađarskom pravnicom, ona radi kao sutkinja na Vrhovnom sudu – imaju i jednu kćerku. Stranka Fidesz je ostavku svog poznatog člana u ponedjeljak komentirala na Facebooku, ali pritom nije spomenut njegov privatni seksualni život. Szajer je, stoji u priopćenju, dao odlučujući doprinos tome "da mađarski građanski konzervativizam i kršćanska demokracija pronađu mjesto na europskoj političkoj sceni koje im i pripada". To je zazvučalo ustvari kao politički nekrolog, piše DW.

Pukla bruka…

U utorak je, nakon što je javnost saznala što se ustvari dogodilo, nakon što je pukla bruka, odjednom i Fidesz promijenio ton komunikacije, i to radikalno. Klub zastupnika u kojem je Szajer bio aktivan prokomentirao je kako je mađarski zastupnik "donio jedinu ispravnu odluku". Dodaje se kako je ta odluka prihvaćena, na znanje je primljena i isprika obitelji i biračima. Time je Szajerova politička karijera de facto privedena kraju. Sramota kojoj je bio izložen jedan od njegovih zastupnika za Fidesz je na koncu postala ipak preveliko opterećenje.

Ključne riječi

Komentara 26

AR
ArsenT
16:00 02.12.2020.

Čovjek zapravo svjedoči da možeš biti LGBT osoba (ili što god već hoćeš)privato, a javno su obiteljljske vrijednosti na prvom mjestu.

DI
Diosiario
17:21 02.12.2020.

Njegova seksualna orijentacija je njegova privatna stvar, a u tome i je poanta, da on to drži za sebe a ne da urla po ulici, provocira zdrave ljude i pravi od toga političku paradigmu. Nego, nemoguće je ne primjetiti kako je termin - kršćanske vrijednosti - prvo nazvan "takozvanim", zatim je stavljen u navodne znakove a onda još i podebljan boldom. Kakva kršćanofobija, prispodobiva samo političkim pederima koji se u ovom članku bune što osoba drugačije spolne orijentacije može zastupati normalnu politiku. To je u Americi normalna stvar, a ovdje nekakvo čuđenje izaziva, smješno i jadno...

DU
Deleted user
16:59 02.12.2020.

Sto je zanimljivo, bilo je tamo vise diplomata, no samo je njovo ime procurjelo. Cak i oporbene novine u HU spominju akciju tajnih sluzbi. Nasli mu drogu-u ruksaku...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije