Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Hrvatski državljani iz BiH ne mogu u Hrvatsku bez negativnog testa na koronu

Pogranični radnici, školarci, zdravstveni djelatnici s dvojnim državljanstvom mogu u RH bez testa
02. prosinca 2020. u 14:33 22 komentara 11747 prikaza
Nakon uvođenja novih mjera pust granični prijelaz u Slavonskom Brodu
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je novu odluku o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza RH, koja je na snagu stupila jučer.

Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu radila s COVID bolesnicima Liječnica iz Klinike za infektivne bolesti tragično okončala život, Markotić: Bit će u našim srcima

Nova pravila

Nova pravila o prelasku vrijede i za one državljane BiH koji imaju i hrvatsko državljanstvo, iako su ranije bili izuzeti od mjera. Stoga su jučer ujutro nastale gužve na graničnim prijelazima, a nezadovoljni putnici javljali su se medijima, svoja iskustva dijelili na društvenim mrežama. Naime, mnoge je policija vraćala s granice natrag u BiH jer ne zadovoljavaju uvjete prelaska ili nemaju negativan test ako putuju zbog nekih neodgodivih obveza. Informaciju o novim mjerama i uvjetima prelaska, kao i stanju na graničnim prijelazima potražili smo u Graničnoj policiji BiH.

Kako nam je kazala glasnogovornica Granične policije BiH Franka Vican, jučer u poslijepodnevnim satima na graničnim prijelazima nije bilo gužvi i zadržavanja te je dodala: “Novom odlukom Stožera državljani trećih zemalja, uključujući i BiH, mogu ući u RH samo pod određenim uvjetima”.

A novi uvjeti su da u RH mogu ući samo zdravstveni djelatnici, istraživači u zdravstvu i djelatnici skrbi za starije osobe, pogranični radnici, osoblje u prometnom sektoru, diplomati, osoblje međunarodnih organizacija i osobe koje primaju poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za dobro funkcioniranje tih organizacija, vojno i policijsko osoblje, humanitarni djelatnici i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti, putnici u tranzitu, osobe koje putuju radi školovanja, pomorcima i osobama koje putuju zbog neodgodivih osobnih/obiteljskih razloga, poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes omogućit će se ulazak u RH uz predočenje negativnog PCR testa, koji nije stariji od 48 sati ili testiranjem na SARS-CoV-2 po dolasku u RH i samoizolacijom do prispijeća negativnog nalaza.

Free influenza vaccination programme in Vienna SVE ŠTO TREBA ZNATI 10 pitanja o cjepivu za COVID-19: Neće biti obavezno, ali će negdje biti uvjet

Državljani Hrvatske

Stranim putnicima koji ispunjavaju uvjete ulaska u RH preporučuje se prethodna najava korištenjem aplikacije entercroatia.mup.hr. Građani BiH koji imaju dvojno, bh. i hrvatsko, državljanstvo ostali su zatečeni novom odlukom koja na snazi ostaje do 15. prosinca.

Na stranici MUP-a RH navodi se da državljani država članica EU-a (uključivši i hrvatske državljane), odnosno država članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, kao i članovi njihovih obitelji te državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem, koji dolaze iz trećih zemalja, prilikom ulaska u Hrvatsku, neovisno o državljanstvu, moraju predočiti negativan nalaz PCR testa na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz) ili obaviti PCR testiranje odmah po dolasku u RH (o vlastitom trošku), uz obvezu samoizolacije do prispijeća negativnog nalaza.

Iznimno, za navedene osobe, prilikom ulaska u RH na graničnom prijelazu neće se zahtijevati predočenje negativnog PCR testa koji nije stariji od 48 sati ako se radi o zdravstvenim djelatnicima, istraživačima u zdravstvu i djelatnicima u skrbi za starije osobe, pograničnim radnicima, osoblju u prometnom sektoru, diplomatima, osoblju međunarodnih organizacija i osobama koje primaju poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za dobro funkcioniranje tih organizacija, vojnom i policijskom osoblju, humanitarnim djelatnicima i osoblju civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti, putnicima u tranzitu i osobama koje putuju radi školovanja.

Navedeni po ulasku moraju biti samo 12 sati u RH ili prilikom izlaska ne smiju boraviti vani više od 12 sati.

piton
Uhvaćen trenutak
Nevjerojatna scena iz divljine: Piton je kao od šale progutao krokodila...
PPD
ENERGETSKA UČINKOVITOST
Najbolji savjeti za uštedu energije: Ugasi i iskopčaj te sačuvaj planetu i novac
 • Avatar crikva
  crikva:

  Bagro HDZovska,nesposobna upropastili ste ovu ljepu zemlju.

 • tratincica68:

  Da su izbori mogli bi ne boj se

 • skorpi66:

  jbg....nisu izbori...sta bi oni sad...btw mozda bude manje lopovluka na državnoj razini