Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bačić: Parlamentarna većina suglasna oko potrebe promjene modela upravljanja INA-om

Bačić je također rekao da će o eventualnoj kaznenoj odgovornosti odlučiti pravosudna tijela. Odgovarajući na novinarski upit, rekao je kako nije dobro da su određene razine upravljanja u INA-i izvan nadležnosti samog upravljačkog vrha tvrtke.
27. rujna 2022. u 17:16 0 komentara 223 prikaza
Zagreb: Branko Bačić obratio se medijima nakon sastanka koalicije
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Nakon sastanka parlamentarne većine predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić rekao je kako će u srijedu biti razriješena dosadašnja tri i imenovana tri nova člana Uprave INA-e koji su dobili potporu, kao i da su se suglasili oko toga da je potrebno provesti raspravu o promjeni modela upravljanja.

Naglasio je da razriješeni članovi Uprave INA-e, prema Vladinom prijedlogu, neće imati pravo na otpremnine dodavši kako će nove članove Uprave imenovati Nadzorni odbor tvrtke.

Potrebno je provesti raspravu o promjeni modela upravljanja INA-om kako se ne bi događale situacije da se na nižim razinama odlučuje o poslovima koje imaju velike financijske implikacije na poslovanje INA-e, a da se o tom ne raspravlja na vrhu same upravljačke strukture tvrtke. Jasno smo komunicirali da će se na razini Vlade, Ministarstva gospodarstva i MOL-a trebati otvoriti rasprava o načinu upravljanja, poručio je Bačić. Stoga je, dodaje, imenovanje novih članova Uprave jedan dio koji treba obaviti, a drugi kako se ne bi ponavljala (ne)djela i moglo bolje pratiti samo poslovanje INA-e.

Bačić je također rekao da će o eventualnoj kaznenoj odgovornosti odlučiti pravosudna tijela. Odgovarajući na novinarski upit, rekao je kako nije dobro da su određene razine upravljanja u INA-i izvan nadležnosti samog upravljačkog vrha tvrtke.

"Sada se pokazalo da su te naše primjedbe apsolutno opravdane i da je došlo vrijeme da se izmijeni način upravljanja INA-om, da se uspostavi onaj koji će biti primjeren takvom trgovačkom društvu gdje neovisno o udjelu vlasništva mora imati 'uzde' upravljanja potpuno u svojim rukama, ne da se to premošćuje nižim razinama koje postavlja većinski ili bar malo većinski vlasnik. To je jedino opravdano, istaknuo je Bačić.

Naglasio je i kako upravljane treba uskladiti sa Zakonom o trgovačkim društvima.

Upitan na temelju čega će razriješenim članovima Uprave biti uskraćene otpremnine, Bačić je odgovorio da Nadzorni odbor ima zakonsku mogućnost za to, no da ne bi ulazio u moguće pravosudne implikacije takve odluke.

Također je izvijestio da su članovi vladajuće koalicije dali snažnu potporu Vladi i mjerama stabilizacije cijene energenata i obuzdavanja inflacije . Bilo je, naveo je, i riječi o prijedlogu izmjene Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, kao i o radu Hrvatskog sabora.

Bačić je također rekao da ih je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina izvijestio o tijeku obnove nakon potresa, a ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović o nastojanjima da se na razini EU utvrdi maksimalna cijena plina.

VIDEO: NASA ispisala povijest: Letjelica DART uspješno je udarila u asteroid

NAJUSPJEŠNIJI PO PRIHODU Ini je uzdrman ugled, ali i status ‘vječnog’ prvaka Antonija Glavaš, članica Uprave PPD-a Antonija Glavaš ‘Hrvatska neće ostati bez plina, zima će biti manje turbulentna od najava’ Zagreb: Uhićeni u akciji USKOK-a dolaze na Županijski sud AFERA INA Škugor, Šurjak i Husić ostaju u Remetincu još 15 dana
Advent u Zagrebu
DOŽIVITE BAJKU
Znate li zašto je zagrebački Advent toliko važan za hrvatski turizam? Pročitajte ove podatke
Shake the Fake
BEZ FILTERA
Druga strana blagdana: Muke po Božiću
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.