Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Autonomna ženska kuća izradila svoj prijedlog zakona o pobačaju i `prizivu savjesti`

Cilj je predloženih izmjena četiriju zakona i tri kodeksa onemogućiti odbijanje obavljanja legalnih medicinskih zahvata i usluga.
01. svibnja 2019. u 08:33 5 komentara 339 prikaza
Autonomna ženska kuća Zagreb
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Autonomna ženska kuća Zagreb (AŽKZ) uputila je predsjedniku Sabora i Vlade, saborskim klubovima zastupnika, zastupnicima i ministrima svoj prijedlog zakona o pobačaju te izmjene četiriju zakona i tri kodeksa koji stvaraju pravni okvir za tzv. "priziv savjesti".

Objavila slovenska TV: Hrvatice idu na pobačaj u Sloveniju: Odnos liječnika u Hrvatskoj prema meni bio je očajan

U tekst zakona koji uređuje pitanje pobačaja ugrađena su jamstva koja osiguravaju pravo na slobodno odlučivanje žena o rađanju djece i obaveze zdravstvenih ustanova, liječnika i drugog medicinskog osoblja sa ciljem osiguranja provedbe zakona i primjerenih i dostojanstvenih uvjeta koji uvažavaju autonomiju žena.

Također, u zakon su uvedene prekršajne odredbe za osobe koje na bilo koji način otežavaju ili sprečavaju žene u primjeni zakona.

"Kada žene koriste svoje zakonsko pravo na prekid trudnoće, imaju i s tim povezano pravo da se tijela državne vlasti kroz pravne okvire putem zdravstvenih ustanova ili na bilo koji drugi način ne miješaju u njihov privatni život, ne propituju njihove odluke i ne podvrgavaju ih formama koje otežavaju i odužuju provedbu postupaka za koji su se odlučile", ističe AŽKZ.

Jasenka Grujić Koračin Liječnica o prizivu savjesti: 'Tome u medicini nema mjesta. Mora se odvojiti crkva od države'

Cilj je predloženih izmjena četiriju zakona i tri kodeksa onemogućiti odbijanje obavljanja legalnih medicinskih zahvata i usluga. Traži se brisanje spornih odredbi budući da se u duljem razdoblju kontinuirano krše ženska ljudska prava, jer veliki broj bolnica ne poštuju zakonske propise i međunarodne obaveze.

Sanacijska vijeća bolnica imenuje Vlada, a upravitelje Ministarstvo zdravstva, što znači da izvršna tijela države ne poštuju zakone koje donosi zakonodavno tijelo te iste države, tvrdi AŽKZ.

Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava dio je unutarnjeg pravnog poretka Hrvatske, a Europski sud je već donio presudu iz koje proizlazi da se osobna i vjerska uvjerenja ne mogu nametati drugima te da se mogu manifestirati na mnogo načina izvan profesionalne sfere.

Željka Markić Konzervativni udar Željka Markić na dan izborne šutnje marširat će protiv abortusa

U tom smislu odbor za UN-ovu Konvenciju o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena već je upozorio Hrvatsku, a specijalni izvjestitelj UN-a izrazio je zabrinutost ustvrdivši da je pravo na seksualno i reproduktivno zdravlje ljudsko pravo, dok retrogradne mjere koje sprečavaju njegovo ostvarenje mogu predstavljati kršenje međunarodnih pravila o ljudskim pravima, poručuje AŽKZ.

Pogledajte i video Konferencija SDP-a na temu Zakona o pobačaju

Maja, Ana Maria, Andrijana, Josipa, Petra, Ema, Nikolina i Tihana: Itekako možemo biti korisne hrvatskom zdravstvenim sustavu u pandemiji COVID-19! Ako je staž obavezan, zašto ga ne omoguće, a ako je to nemoguće, neka ga ukinu
PRIPRAVNICI U NEIZVJESNOSTI
Zovete umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina?!
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
 • Avatar navijač
  navijač:

  Europski sud je već odavno donio i presudu da se zabranjuje veličanje svih totalitarnih sustava , pa vas to ne zanima kad veličate bravara zločinca , ali kad vama to odgovara onda se pozivate na EU. sud. Ako ništa drugo ... prikaži još!o , uvijek imate i drugu opciju felacio.

 • stefj:

  A to je ona ekstremno lijeva aktivistička grupa financirana iz proračuna, voljena u medijima, a u svakom prosvjedu uspiju skupiti 12 ljudi, od toga 11 članova udruge... Stvarno danas svatko može bez problema doći u novine, iliti novine su postale ... prikaži još! jako jeftin medij za samoreklamu... A svaka ta udruga vrlo brzo pokaže svoje pravo lice, kada se jednako ne zauzima za prava svih (u ovom slučaju žena), već prvo gleda političko opredjeljenje te na osnovu toga odlučuje da li netko zavrjeđuje pomoć ili ne...

 • bakulušić:

  Teško je ljudima koji ne znaju što je savjest objasniti što je - priziv savjesti. Ohrabrujuće je što ne traže tri osigurana zastupnička mandata u Hrvatskom saboru i tri tjedna oporavka u toplicama nakon pobačaja. Jer, ova skupina, što traži, ... prikaži još! to i dobije. U protivnom, idu ili pišu u Buzin.