Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti EU izbori

Željka Markić na dan izborne šutnje marširat će protiv abortusa

Ako je svrha predizborna kampanja, onda namjere organizatora nisu časne i služe političkoj zloupotrebi pobačaja, poručio je Kuščević
19. travnja 2019. u 09:15 37 komentara 1606 prikaza
Željka Markić
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Najavu premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića da će njegova stranka u dugoj kampanji za Europski parlament građanima nastojati približiti europske teme mogao bi osujetiti plan konzervativnih udruga vezan uz organizaciju ovogodišnjeg Hoda za život.

Na pobačaj u Sloveniju Silovao je član obitelji, nisu joj dali da napravi pobačaj i kažu: 'Tako bi se poništili dokazi'

Organizatori ove akcije jučer su objavili plan za ovogodišnje povorke, koje će u Osijeku i Rijeci hodati 18. svibnja, a u Zagrebu, Splitu i Zadru tjedan kasnije, 25. svibnja, što je sam dan izborne šutnje, odnosno dan uoči euroizbora.

Još dva grada

Iako su neslužbene informacije govorile kako su katoličke udruge među sobom u svađi te kako Hoda za život ove godine možda i neće biti, koordinatori ove akcije obratili su se jučer javnosti iz Osijeka i poručili kako će građani i ove godine imati priliku hodati za život, i to dvije subote i u gradovima u kojima povorki ranije i nije bilo, poput Osijeka i Zadra. A dosadašnjem nazivu “Hod za život” organizatorica Hoda u Osijeku Lidija Blagojević pridodala je i “obitelj i Hrvatsku”, što bi na dan izborne šutnje itekako moglo odjeknuti u ušima konzervativnih birača.

– Ove godine prvi put organiziramo Hod za život, obitelj i Hrvatsku u Osijeku, 18. svibnja, kada će Slavonija, Baranja i Srijem moći hodati za život – rekla je Lidija Blagojević, a njezini kolege ponovili su “stare” poruke o nužnosti zaštite prava svakog čovjeka na život, od začeća do prirodne smrti.

Tužna žena PRIZIV SAVJESTI 'S liječnicom sam dogovarala abortus kao da dilamo drogu'

– Temeljno ljudsko pravo pravo je svakog čovjeka na život i kao takvog trebamo ga štiti od začeća do prirodne smrti. Znanost potvrđuje da život svakog od nas počinje začećem – rekla je Ljiljana Krstin, članica organizacijskog odbora Hoda za život u Osijeku.

Istaknula je da žene ne znaju osnovne znanstvene činjenice, zbog čega je Hod za život nužan. Lovro Kuščević, politički tajnik HDZ-a, jučer je za Večernji list komentirao kako je pravo na prosvjed pravo svakog građanina, a da je pitanje abortusa od prevažnog značenja za RH. Međutim, Kuščević naglašava kako problematiku pobačaja treba odvojiti od politiziranja i prepustiti stručnim i znanstvenim raspravama.

– Ako je svrha Hoda za život predizborna kampanja ili aktivnost u političke svrhe, onda namjere organizatora nisu časne i služe političkoj zloupotrebi tog pitanja. HDZ se zalaže za znanstvenu raspravu o abortusu – poručio je Kuščević.

smeće, hrana, siromaštvo Stanje ljudskih prava U riziku od siromaštva živi dvadeset posto građana

U strankama na desnici uzvraćaju pak da je riječ o građanskom, a ne političkom okupljanju te kako odabrani datum nije rezultat političkog predumišljaja, nego čista koincidencija.

Ipak, dio njih zasigurno će se pojaviti na skupu. Predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić najavljuje tako da će i ove, kao i prijašnjih godina biti u povorci, no odbija da je riječ o pokušaju skupljanja dodatnih bodova u fotofinišu izborne kampanje.

– Hod za život svake se godine održava u istim terminima. To je građanska, a ne stranačka manifestacija, a naše pojavljivanje u Hodu ni na koji način neće značiti kršenje izborne šutnje jer nitko od nas neće nositi stranačke transparente – objašnjava Ilčić.

ginekologija,abortus Medicinski pobačaj Iskustva Hrvatica s abortivnom pilulom: Osjetite kada sve izlazi iz vas

Podsjeća da je njegova stranka u saborsku proceduru nedavno uputila i zakon koji bi prvi put u Hrvatskoj zaštitio ljudski život od začeća do prirodne smrti. Zlatko Hasanbegović ne otkriva hoće li aktivno hodati za život, no kaže kako će na dan izborne šutnje biti na špici, a nakon toga na istočnoj tribini maksimirskog stadiona, na utakmici Dinamo – Hajduk.

Skretanje kampanje

Iako u HDZ-u tvrde da su računali s Hodom, s obzirom na to da je on svake godine u svibnju, pa se tako prije dvije godine preklopio s lokalnim izborima, činjenica je da bi im ova akcija u zadnjem tjednu izborne kampanje raspravu mogla skrenuti u neželjenom smjeru. HDZ bi se tako mogao naći “između čekića i nakovnja”.

Dio civilnih udruga stvara im pritisak intenzivnim protivljenjem zakonskom pravu liječnika i primalja na priziv savjesti. Udruge pritom ukazuju na podatke po kojima se čak 60 posto hrvatskih ginekologa izjasnilo da je abortus u suprotnosti s njihovom savješću, zbog čega su žene prisiljene pomoć potražiti u susjednim državama. U medijima se tako ovih dana spominjao i podatak da se broj žena koje na abortus odlaze u slovenske Brežice u zadnja tri mjeseca povećao čak 25 posto. 

Konferencija SDP-a na temu Zakona o pobačaju

'Mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, preuzeo ju je strah
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija
  • LizaLimenni:

    Iva, ti i tvoji ljevičari marširate! Ovo je hod za zivot, nikakav mars protiv abortusa. I to nije nikakav politicki dogadaj, nego javno okupljanje. Iskazala si se Iva danas! Agitprop na najjače!

  • imamsve:

    MARŠIRATI, jaze srbijansko glasilo pod vodstvo jažu POPA TOLJA, sramota, MARŠIRATI će Hrvati a ne Željka Markić BEDO JEDNA!

  • marijaqwer:

    Hod za život gazi masku HDZ ove politike. Neugodno , ali bez brige HDZ/SDP nema srama. Vjerodostojno.