Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Austrija podupire inicijativu o zoni za zaštitu biološke raznolikosti

Tema razgovora bila je inicijativa o stvaranju zone slobodne od genetski modificiranih organizama u regiji Alpe-Adria s ciljem zaštite biološke raznolikosti prirodnih dobara, unapređenja poljoprivrede, ali i turizma, kaže Petir
15. veljače 2011. u 14:48 2 komentara 1 prikaza
\'sisak..070509..sisak..marijana petir snimio nikola cutuk\'
Foto: Nikola Čutuk/Pixsell

BEČ – Izaslanstvo Odbora za zaštitu okoliša hrvatskog Sabora na čelu s predsjednicom Marijanom Petir sastalo se u utorak u Beču s izaslanstvom Odbora za okoliš Nacionalnog vijeća Republike Austrije, kojim predsjeda Christiane Brunner.

– Središnja tema razgovora bila je inicijativa koju je pokrenuo Odbor za zaštitu okoliša Sabora RH o stvaranju zone slobodne od genetski modificiranih organizama u regiji Alpe-Adria s ciljem zaštite biološke raznolikosti prirodnih dobara, mora, vode, zraka, tla, rudnog blaga, biljnog i životinjskog svijeta, unapređenja poljoprivredne proizvodnje, ali i turizma – rekla je za Večernji list Marijana Petir.

Istaknula je da su austrijski parlamentarci dali snažnu potporu hrvatskoj Inicijativi, o kojoj se još trebaju očitovati i njihovi kolege iz Slovenije, Mađarske i Italije. Austrijanci su, također, obećali pomoći Hrvatskoj da uvjeri svoje susjede i članice EU u opći značaj osnivanja takve zone.

Uz inicijativu, bilo je riječi i o zbrinjavanju komunalnog, industrijskog i opasnog otpada, poticanju obnovljivih izvora energije s naglaskom na korištenje biomase i austrijskim iskustvima na tom području.

– Austrijance je posebice zanimao hrvatski stav o nuklearnoj i radiološkoj sigurnosti pa smo im skrenuli pozornost na činjenicu da Hrvatska nije zagovornica nuklearne energije i da svoju energetsku neovisnost traži, prije svega, kroz obnovljive izvore energije – rekla je predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Sabora RH.

Predsjednica austrijskoga parlamentarnog odbora Brunner pohvalila je „inicijativnost i konstruktivnost“ Hrvatske u traženju temeljnih rješenja i promicanja sveukupne zaštite okoliša.

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
  • -obrisani-:

    Koje mazanje očiju. Zabranite zakonom GMO otrov i propišite stroge sankcije. Sve ostalo je trla-baba-lan.....

  • maraosta:

    Draga Marijana,ovo je jedna od najpametnijih, najplemenitijih i najvrijedijih inicijativa zadnjih petnaest godina u Hrvatskom saboru.To je minimum na čemu moramo inzistirati.