Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UGOVOR POTPISAN U PONEDJELJAK

Ramljak predstavio savjetnika za restrukturiranje Agrokora i otkrio kada će objaviti stvarni dug

Ante Ramljak
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/5
25.04.2017.
u 12:47

U Agrokoru ističu da su nakon analize "odlučili odabrali najbolje po kvaliteti, referencama i cijeni".

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak u utorak je izvijestio da je za savjetnika za restrukturiranje koncerna odabrana tvrtka AlixPartners.

Ugovor s AlixPartnersom potpisan je u ponedjeljak, rekao je Ramljak. U Agrokoru ističu da su nakon analize "odlučili odabrali najbolje po kvaliteti, referencama i cijeni".

Na pozivnom natječaju za odabir savjetnika sudjelovalo je ukupno šest tvrtki specijaliziranih za restrukturiranje.

Uz AlixPartners, na pozivnom su natječaju sudjelovali i Ernst&Young, McKinsey, Boston Consulting Group, Roland Berger i KPMG

Ramljak je krajem prošlog tjedna izvijestio da je odabran savjetnik za restrukturiranje, ali je njegovo ime objavio tek početkom ovog tjedna, nakon što je za izbor dobio suglasnost Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Pravi iznos duga u lipnju

– Radi se o kompaniji koja će nam pomoći u poslu koji je pred nama. Njihovi predstavnici već su jučer u kompaniji, počeli su sa svojim zadacima i u idućih 12 mjeseci očekujemo da ćemo uspješno završiti s ovim procesom – rekao je Ramljak novinarima.

Dodao je kako će se stvarni dug Agrokora znati nakon 10. lipnja.

– Nekih projekcija ima, no ne želim s tim u javnost.

Rekao je kako se novi partneri svakodnevno suočavaju s ovakvim problemima te je rekao kako su uvjereni u pozitivan ishod ovog slučaja.

Plan restrukturiranja trebao bi se donijeti krajem ljeta.

– Ja planiram 12 mjeseci provesti ovdje, ne više od toga. Cilj je da u 12 mjeseci završimo tu nagodbu – izjavio je Ramljak.

Peta na svijetu

AlixPartners novi je savjetnik Agrokora koji će obavljati proces restrukturiranja. Ta je kompanija, prema podacima u prvih devet prošlogodišnjih mjeseci, peta na svijetu u tom području. Kompanija je radila na nizu važnih restrukturiranja od američkog dijela Parmalata, General Motorsa, VION Food grupe iz Nizozemske...Upravo segment maloprodaje i robe široke potrošnje zauzima značajno mjesto u procesu restrukturiranja.

Pogledajte popis svih dobavljača Agrokora!

Popis banaka i factoringa društva

Put u BiH

Ramljak će ovog tjedna doputovati u Bosnu i Hercegovinu kako bi s predstavnicima vlasti u toj zemlji razgovarao o krizi u koncernu i planovima za buduće poslovanje, doznaje Hina u utorak.

Ramljak bi se u četvrtak u Sarajevu trebao sastati s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem te drugim dužnosnicima u tijelima vlasti koji su do sada izražavali zabrinutost zbog mogućeg odljeva kapitala iz BiH kako bi se pokrili dugovi "Agrokora" u Hrvatskoj.

Očekuju se razgovori o poslovanju "Agrokorovih" tvrtki u BiH koje osiguravaju radna mjesta za više od pet tisuća zaposlenih.

Nositelj poslovnih aktivnosti "Agrokora" u BiH je trgovinski lanac "Konzum" koji u toj zemlji posluje kao samostalna tvrtka.

Najveći do poslovanja "Agrokorove" tvrtke – kćeri u BiH ostvaruju na području Federacije BiH. U dosadašnjim razgovorima o mogućim posljedicama krize u "Agrokoru" ispostavilo se kako su dugovanja prema dobavljačima s područja FBiH trenutačno na razini od oko 130 milijuna konvertibilnih maraka (oko 66,5 milijuna eura).

"Agrokorove" tvrtke u BiH pritom nisu opterećene kreditima i stabilno posluju, a dobavljači su iskazali interes za nastavak suradnje uz uvjet da im se pruže jamstva za redovito plaćanje isporučene robe.

>> Promemoriju potpisalo 16 financijskih institucija i 70-ak dobavljača

>> Izvanredna uprava u još 20-ak društava u kojima Agrokor ima 25% udjela

Ključne riječi

Komentara 12

AN
anticenzura
12:54 25.04.2017.

Gradjani ne trebaju vjerovati ovim akrobatima, oni vam ne mogu nikako prezivjeti iz prostog razloga sto su pustili strane kompanije u zemlju, gigante sto posluju na 4 kontinenta. Ovo se radi da se napravi mjesto SPAR-u, oni moraju osvojiti Jugoistocnu Europu gdje jos nisu prisutni, a zalet hvataju iz Hrvatske. Oni ce pomesti Agrokor i usisati miliarde eura drzavama na tim prostorima. Nasi su politicari jednostavno izdajnicki nastrojeni, svi od 90-ih naovamo i gradjani se moraju pomiriti sa sudbinom i shvatiti s kime imaju posla.

DU
Deleted user
13:41 25.04.2017.

Znači sada će platiti iz državnom proračuna nekoj firmi da spasi ono što se ne da spasiti. Vračamo se u devedesete kada su restrukturirali Hrvatske banke prije nego su ih prodali za jednu kunu.

DU
Deleted user
13:11 25.04.2017.

Restrukturiranje ovamo, restrukturiranje onamo, ali jedno je sugurno: piši kući propalo je zauvijek.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije