Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PACIJENTICA JU JE IZBOLA

Ante Bagarić o napadu na poznatu psihijatricu: 'Postoje dva moguća uzroka'

Zagreb: Psihijatar Ante Bagarić
Foto: Jurica Galoic/POSEBNA PONUDA
1/3
29.01.2023.
u 22:40

Bagarić kaže da postoji potreba za pojačanom zaštitom, ali i da se cijeli sustav drugačije postavi. Ističe, među ostalim, preopterećenje liječnika kao nešto što može povisiti napetost u odnosu s pacijentima.

Poznatu psihijatricu prim. mr. sc. Elviru Koić napala je pacijentica jučer u Virovitici. Napad se dogodilo u privatnoj ordinaciji, a liječnicu je 37-godišnjakinja izbola nožem. Da su liječnici i drugi zdravstveni radnici često objekti napada, a psihijatri još malo češće, ustvrdio je prof. dr. sc. Ante Bagarić, dr. med., pročelnik Zavoda za liječenje ovisnosti Klinike za psihijatriju Vrapče. On je, govoreći za Dnevnik HRT-a, istaknuo kako postoje brojni instrumenti koji mogu smanjiti ove napade te da je vrlo važno da se oni krenu razvijati.

"Užasan je događaj da netko radi na svom mjestu, nastoji pomoći, a onda završi u teškom stanju u bolnici. Liječnici i zdravstveno osoblje često su objekti napada pacijenata, članova njihove obitelji", rekao je Bagarić te dodao kako važan razlog za to leži u tome što je odnos pacijenta i terapeuta, da bi terapijski proces bio dobar, pun emocija te su tada ranjivi i pacijenti i liječnik. 

Upitan u kakvom je stanju morala biti pacijentica da bi liječnici zadala višestruke ubode nožem, Bagarić je rekao kako postoje dva moguća uzroka. Rjeđi je slučaj da se radi o psihotičnoj osobi koja ne može razumjeti realitet i koja je onda napala liječnicu kao neprijatelja koji joj nanosi bol. Puno češće se događa da je jedna psihopatska struktura napala nekoga tko se ne može braniti, rekao je.

Bagarić kaže da postoji potreba za pojačanom zaštitom, ali i da se cijeli sustav drugačije postavi. Ističe, među ostalim, preopterećenje liječnika kao nešto što može povisiti napetost u odnosu s pacijentima.

"Nemamo zaštitarsku službu, ali i dalje mislim da je glavni cilj promijeniti zdravstveni sustav, učiniti ga boljim i kvalitetnijim, i tada će biti sigurniji i pacijenti i liječnici", zaključuje.

Komentara 1

BE
Berri
23:15 29.01.2023.

Žao mi je te doktorice, ali sigurnost je na prvom mjestu. Trebala je platiti medicinskog tehničara. Liječniku treba osoba medicinske srednje stručne spreme upravo zbog ovakvih situacija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije