Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stranka Desno

Ante Đapić o Bleiburgu: Međunarodna kompromitacija uspomene na jedno od najvećih stradanja

Ante Đapić
Foto: Suzana Lepan Štefančić
1/2
07.05.2019.
u 17:36

"Hrvatska država postoji upravo radi toga da ona s Republikom Austrijom rješava pitanja, pa i pitanje komemoracije na Bleiburgu".

Želimo još jednom, tragom naših već izgovorenih programskih poruka glede obilježavanja tragedije hrvatskog naroda od Bleiburga preko Križnih putova, pozvati hrvatski narod i svaku Hrvaticu i Hrvata na suočavanje s činjenicama radi zaustavljanja dodatnog ponižavanja, kako žrtava kojih se prisjećamo, tako i našega naroda u cjelini.

Ponižavajuća je činjenica da se kompletan državni vrh bespogovorno poklanja besramnoj srpskoj krivotvorini pod krinkom žrtava Jasenovca, a da pokolj hrvatskog naroda višestruko dokazan, dokumentiran i urezan u duše pripadnika goleme većine našega naroda,  komemorira građanska udruga, te da država izražava mizerno pokroviteljstvo preko bezimenih i sporednih izaslanika i šačicom novaca - poručio je Anto Đapić, čelnik stranke DESNO.

Sramotno je, dodao je, uz svoju krvavo plaćenu državu i državnost, koja bi morala biti jamac slobode i zaštite, te promicanja najfinijih osjećaja hrvatskog naroda, "dopustiti međunarodnu kompromitaciju do kriminalizacije uspomene na jedno od najvećih stradanja među europskim narodima, te isključivo ovisiti od interpretacija, koje iz neslužbenih, civilnih i neprijateljskih krugova dolaze pred austrijsku državu i regionalne uprave".

- Hrvatska država postoji upravo radi toga da ona s Republikom Austrijom rješava pitanja, pa i pitanje komemoracije na Bleiburgu. Ne može to raditi Počasni bleiburški vod, koji zavrjeđuje povijesno priznanje, kao što i austrijski narod i država zavrjeđuju povijesnu zahvalnost, jer su do uspostave samostalne hrvatske države, usprkos neprijateljstvu, pa i opasnostima pred jugokomunističkim zločinačkim režimom, sačuvali živim sjećanje na tragediju na Bleiburgu. Zastupati hrvatsku žrtvu, svaku, a pogotovo žrtvu takvih razmjera može i smije samo i isključivo hrvatska država. Ili ta država, ako je drugačije - nije država hrvatskog naroda.

Stoga smatramo da stav suprotan od ovoga čini hrvatsku državu nacionalno nepotrebnom, a sjećanje na žrtve relativizira te izlaže udarima organiziranih hrvatskih neprijatelja, dovodeći ponajvažniji element nacionalnog identiteta u izrazito ranjiv, pa i gubitnički status - istaknuo je Đapić.

Pozvao je, stoga, Počasni bleiburški vod, sve hrvatske nacionalne institucije, Katoličku crkvu u Hrvatskoj i cjelokupan hrvatski narod, "da svu svoju snagu, potencijale i moć usmjere na to da se država u Hrvatskoj počne ponašati kao hrvatska nacionalna država, da ta država štiti, njeguje i baštini sve nacionalne vrijednosti, da svaki političar eliminacijski polazi od toga i jamči za to, a da se sve one koji se drugačije ponašaju trajno udalji iz procesa odlučivanja o nacionalnim interesima". 

- Hrvatski narode, komemoriramo naše djedove, bake, naše sestre i braću, a ovo je naša država koju su oni platili krvlju sanjajući ju i boreći se za nju. Kad i ako to zaboravimo, išli mi ili ne išli na Bleiburg, nećemo biti dostojni žrtve, niti ćemo ju s tim zaboravom poštivati - zaključio je.

Komentara 5

FA
fajlpz
18:50 07.05.2019.

Vidi ove ižvakane žvake.

DU
Deleted user
19:46 07.05.2019.

Zbog Đapića i njemu sličnih se komemoracija kompromitirala. Kakva je ti bila komemoracija najbolje pokazuje da čim su Austrijanci zabranili točenje alkohola broj sudionika prepolivio. Nitko nema ništa protiv komemoracije žrtvama ali ima protiv rehabilitacije NDH a to je onono što Ante Đapić i njemu slični rade.

DU
Deleted user
20:42 07.05.2019.

Otiđi ti đapiću ljepo u blajburg pa pokaži austrijancima koliki im treba kukuruz biti visok . Bar si za to stručnjak !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije