Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ante Đapić o Bleiburgu: Međunarodna kompromitacija uspomene na jedno od najvećih stradanja

"Hrvatska država postoji upravo radi toga da ona s Republikom Austrijom rješava pitanja, pa i pitanje komemoracije na Bleiburgu".
07. svibnja 2019. u 17:36 7 komentara 821 prikaza
Ante Đapić
Foto: Suzana Lepan Štefančić
Pogledajte galeriju 1/2

Želimo još jednom, tragom naših već izgovorenih programskih poruka glede obilježavanja tragedije hrvatskog naroda od Bleiburga preko Križnih putova, pozvati hrvatski narod i svaku Hrvaticu i Hrvata na suočavanje s činjenicama radi zaustavljanja dodatnog ponižavanja, kako žrtava kojih se prisjećamo, tako i našega naroda u cjelini.

Bleiburg Zvonimir Despot U hrvatskom bi interesu najzdravije bilo da se žrtve komunizma komemoriraju u Macelju

Ponižavajuća je činjenica da se kompletan državni vrh bespogovorno poklanja besramnoj srpskoj krivotvorini pod krinkom žrtava Jasenovca, a da pokolj hrvatskog naroda višestruko dokazan, dokumentiran i urezan u duše pripadnika goleme većine našega naroda,  komemorira građanska udruga, te da država izražava mizerno pokroviteljstvo preko bezimenih i sporednih izaslanika i šačicom novaca - poručio je Anto Đapić, čelnik stranke DESNO.

Sramotno je, dodao je, uz svoju krvavo plaćenu državu i državnost, koja bi morala biti jamac slobode i zaštite, te promicanja najfinijih osjećaja hrvatskog naroda, "dopustiti međunarodnu kompromitaciju do kriminalizacije uspomene na jedno od najvećih stradanja među europskim narodima, te isključivo ovisiti od interpretacija, koje iz neslužbenih, civilnih i neprijateljskih krugova dolaze pred austrijsku državu i regionalne uprave".

Konferencija za medije Počasnog bleiburškog voda (PVB) KOMEMORACIJA Počasni bleiburški vod pozvao sudionike da se klone ustaških simbola

- Hrvatska država postoji upravo radi toga da ona s Republikom Austrijom rješava pitanja, pa i pitanje komemoracije na Bleiburgu. Ne može to raditi Počasni bleiburški vod, koji zavrjeđuje povijesno priznanje, kao što i austrijski narod i država zavrjeđuju povijesnu zahvalnost, jer su do uspostave samostalne hrvatske države, usprkos neprijateljstvu, pa i opasnostima pred jugokomunističkim zločinačkim režimom, sačuvali živim sjećanje na tragediju na Bleiburgu. Zastupati hrvatsku žrtvu, svaku, a pogotovo žrtvu takvih razmjera može i smije samo i isključivo hrvatska država. Ili ta država, ako je drugačije - nije država hrvatskog naroda.

Stoga smatramo da stav suprotan od ovoga čini hrvatsku državu nacionalno nepotrebnom, a sjećanje na žrtve relativizira te izlaže udarima organiziranih hrvatskih neprijatelja, dovodeći ponajvažniji element nacionalnog identiteta u izrazito ranjiv, pa i gubitnički status - istaknuo je Đapić.

Pozvao je, stoga, Počasni bleiburški vod, sve hrvatske nacionalne institucije, Katoličku crkvu u Hrvatskoj i cjelokupan hrvatski narod, "da svu svoju snagu, potencijale i moć usmjere na to da se država u Hrvatskoj počne ponašati kao hrvatska nacionalna država, da ta država štiti, njeguje i baštini sve nacionalne vrijednosti, da svaki političar eliminacijski polazi od toga i jamči za to, a da se sve one koji se drugačije ponašaju trajno udalji iz procesa odlučivanja o nacionalnim interesima". 

Bleiburg Odluka austrijskih vlasti Komemoracija u Bleiburgu nije vjersko, nego javno okupljanje, za koje vrijede stroža pravila

- Hrvatski narode, komemoriramo naše djedove, bake, naše sestre i braću, a ovo je naša država koju su oni platili krvlju sanjajući ju i boreći se za nju. Kad i ako to zaboravimo, išli mi ili ne išli na Bleiburg, nećemo biti dostojni žrtve, niti ćemo ju s tim zaboravom poštivati - zaključio je.

Hrvatska - Španjolska
EP
Španjolski mediji ovako su najavili finale s Hrvatima: To smo već doživjeli
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • fajlpz:

    Vidi ove ižvakane žvake.

  • jazbinšek:

    Zbog Đapića i njemu sličnih se komemoracija kompromitirala. Kakva je ti bila komemoracija najbolje pokazuje da čim su Austrijanci zabranili točenje alkohola broj sudionika prepolivio. Nitko nema ništa protiv komemoracije žrtvama ali ima protiv rehabilitacije NDH a to je ono ... prikaži još!no što Ante Đapić i njemu slični rade.

  • Deleted user:

    Otiđi ti đapiću ljepo u blajburg pa pokaži austrijancima koliki im treba kukuruz biti visok . Bar si za to stručnjak !!!!