Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NJEMAČKA KANCELARKA

Angela Merkel - kako je postala to što je

angela merkel (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
06.09.2013.
u 08:44

Ona nema izgleda postići nešto u politici, bili su uvjereni mnogi. Blijedo lice, frizura izvan trenda i jadna odjeća. Ali, Angela Merkel treći put kandidira za njemačku kancelarku.

Ne može se reći da Angela Merkel vlada u mirnim vremenima, piše Deutsche Welle. U lipnju je zamalo u Sankt Peterburgu upala u političku zasjedu. Ruski predsjednik Vladimir Putin želi joj, suprotno dogovoru, prilikom otvorenja izložbe s umjetničkim djelima odnesenim iz Njemačke za vrijeme Drugog svjetskog rata oduzeti pravo govora. To bi bila sramota. Angela Merkel prijeti skraćenjem posjeta Rusiji i matira Putina. To je pobjeda i potvrda sposobnosti Angele Merkel za igru s visokim ulogom.

Recept uspjeha: šutjeti, promatrati, kasno djelovati

Potpuno druge kvalitete pokazala je kod skandala oko špijuniranja američke agencije za nacionalnu sigurnost NSA. To je za saveznu kancelarku katastrofa i na vanjskopolitičkom i na unutarnjopolitičkom polju. Upravo najprisniji saveznik SAD špijunira njemačke prijatelje. A njemačke tajne službe mu u tomu pomažu. Kancelarka je najprije šutjela, onda je preko glasnogovornika izrazila svoje zgražanje. "Ona svim kontroverznim temama oduzima napetost", kaže povjesničar Edgar Wolfrum. Ona čeka i onda se priključi mišljenju većine. To je politička sposobnost koja joj podjednako donosi poštovanje i prezir.

Svoju pravu snagu pokazala je na europskoj pozornici. Od 2008. je savezna kancelarka tražena prije svega kao krizna menadžerica. S obzirom na prezaduženost Grčke ona nastoji spasiti euro. Zato ju ne vole u Ateni, zapravo ni u cijeloj južnoj Europi. Ipak, u svijetu prevladava pozitivno gledanje na njezinu politiku spašavanja eura.

>> Merkel: Ruski vojnici ukrali su mi bicikl dok sam brala borovnice

Brojke i činjenice

Da bi se razumjelo kako je Merkel postala ono što je, moraju se poznavati njeni korijeni. Zacijelo ni jedan političar u poslijeratnoj njemačkoj povijesti nije bio tako podcijenjen kao ova kćer evangeličkog pastora iz istočnonjemačke provincije. Na početku joj je uz medijski neprivlačnu vanjštinu nedostajala i programatika. Ona nije nikakva misionarka nego pragmatičarka.

"Naravno da Angela Merkel nije ideologinja", kaže novinarka Jacqueline Boysen koja je napisala biografiju sadašnje kancelarke, kad ona još nije bila predsjednica vlade. "Ona je slobodna donositi odluke samo na temelju brojki, podataka i činjenica." Ako postoje razumni razlozi i argumenti za neku odluku, kaže Jacqueline Boysen, "ona nadvlada velikodušno ideološke i programske ograde" vlastite stranke.

Pragmatizam joj je iznad svega. I ona zna revidirati svoja ranija stajališta. Nakon nesreće u atomskoj elektrani Fukushimi, nekadašnja zagovornica atomske energije je postala zagovornica napuštanja korištenja atomske energije. To joj nije štetilo. Naprotiv. Nekadašnja "Kohlova djevojčica" već odavno se emancipirala u "majku nacije". Ona ima pod nadzorom svoju stranku i vladu. Za to ima razloga.

>> Ostatak teksta možete pročitati ovdje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije