Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA AKCIJA USKOKA I POLICIJE

Ana Karamarko uhićena zbog sumnje u utaju poreza

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
20.05.2020.
u 12:09

Riječ je o akciji koja je dugo planirana te koja je trebala biti okončana u ožujku, no te planove poremetio je COVID-19

Nakon što su joj policija i USKOK jutros ranom zorom upali u prostorije tvrtke Drimia, Ana Karamarko, supruga bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, kako se neslužbeno doznaje, uhićena je. Sumnjiči je se u sklopu velike akcije USKOK-a i policije, kojom je obuhvaćeno 38 osoba i devet tvrtki, za utaju poreza.

Konkretnije, prema neslužbenim informacijama sumnja se da je njezina tvrtka Drima isporučila fakturu od 400.000 kuna za uslugu koja nije obavljena. Istražitelji su jutros obavljali pretrage u njezinoj tvrtki, koja se bavi savjetovanjem i marketingom te su izuzimali dokumentaciju za koju smatraju da  bi im mogla biti korisna.

Nakon što pretraga bude obavljena, kao što je uobičajeno u ovakvim situacijama, Ana Karamarko će vjerojatno biti odvedena na ispitivanje na USKOK, što bi moglo biti tijekom današnjeg dana. Na USKOK-u će vjerojatno završiti i ostali osumnjičeni, predvođeni T. P. i O. K. koji se sumnjiče da su kružnim poreznim prevarama od početka 2017. do kraja 2019. izvukli oko 20 milijuna kuna, a proračun oštetili za oko 11 milijuna kuna. Svima njima jutros su pretraživane kuće, stanovi, automobili i poslovni prostori, a istražitelji su im izuzimali sve što su našli. 

FOTO Ana Karamarko izlazi u pratnji istražitelja iz prostorija tvrtke Drimia

1/5

Kružne porezne prevare nešto su čime se posljednjih godina bavi Samostalni sektor za financijske istrage Porezne uprave, koji je kolokvijalno poznat kao porezni USKOK. Riječ je o sustavu izvlačenja novca iz tvrtki slanjem faktura za neobavljene usluge ili robu koja nikada nije pristigla. Nepostojeće usluge i roba se plate, a kada novac sjedne na račun tvrtke, podigne se i podijeli među onima koji su cijelu tu priču osmislili.

Što se tiče Ane Karamarko, koliko je za sada iz neslužbenih informacija poznato, njezina tvrtka Drimia isporučila je jednu fakturu za neobavljene usluge, pa će biti zanimljivo što će ona o svemu tome imati reći istražiteljima. Inače, njezina tvrtka poznata je iz afere Konzultantica koja je u medije dospjela u svibnju 2016. Tada se doznalo da je njezina tvrtka radila za Jozu Petrovića, lobista MOL-a, a to saznanje dovelo je da pada Vlade Tihomira Oreškovića u kojoj je Tomislav Karamarko bio prvi potpredsjednik.

Tada je Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa zaključilo da je on bio u sukobu interesa jer je tvrtka njegove supruge  poslovala s lobistom  MOL-a i to u vrijeme dok je Hrvatska s MOL-om vodila  arbitražni postupak zbog  Ine. Nakon što je Oreškovićeva vlada pala, Karamarko se povukao iz politike, a u osvit predstojećih izbora iz njegova kruga dolazile su najave da bi  u kombinaciji s nekim iz desnog bloka mogao izaći na izbore.

Zbog toga se, kao i uvijek u ovakvim situacijama, propituje tajming uhićenja, no koliko se čuje iz neslužbenih izvora, riječ je o akciji koja je dugo planirana te koja je trebala biti okončana u ožujku, no te planove poremetio je COVID-19. Što se pak tiče Josipa Petrovića, i on ima svojih pravosudnih problema jer je optužen sa skupinom poduzetnika i policajca koji se terete da su za novac i usluge kupovali informacije iz najtajnijih uskočkih istraga. To suđenje gotovo se nije maknulo od početka iako je ta skupina uhićena pomalo davne 2013.

Komentara 37

ST
stric21
12:29 20.05.2020.

..... kakva bi hapšenja nastala da se dirne u Uljanik praonicu kroz koju je iscurilo 12 MILIJARDI ....

FR
franjo
12:19 20.05.2020.

Uvijek prije izbora , kao hvataju se lopovi . Ono kao, pravna država funkcionira i pred zakonom su svi isti...

TH
than
12:42 20.05.2020.

Čim se počelo pisati da bi se Karamarko možda mogao vratiti u politiku , kreće kazališna predstava i vade se "kosti" iz ormara pred izbore. Naravno, pravomoćnu presudu za utaju poreza nećemo doživjeti, jer vrana vrani oči ne kopa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije