Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA INA MOL

Vrhovni sud prihvatio žalbu USKOK-a, Hernadiju ostaje istražni zatvor

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
16.03.2020.
u 16:47

Hernadi ne smije napustiti Mađarsku koja ga štiti i to tako što ga je proglasila svojim nacionalnim interesom

Zsoltu Tamasu Hernadiju, šefu mađarskog MOL-a, koji je u odsutnosti nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog toga što je Ivi Sanaderu, bivšem premijeru ponudio 10 milijuna eura mita, da bi MOL preuzeo upravljačka prava nad Inom, ipak će na snazi ostati istražni zatvor. Odlučio je tako Vrhovni sud, prihvativši žalbu USKOK-a.

Naime, nakon što je nepravomoćno osuđen, Hernadiju je vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod presjedanjem sutkinje Maje Štampar Stipić produljilo istražni zatvor, koji mu je bio određen zbog opasnosti od bijega. Njegova obrana tražila je da se istražni zatvor opozove, a njihovom zahtjevu udovoljilo je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda, koje je smatralo da razlozi za određivanje istražnog zatvora više ne egzistiraju. Na tu se odluku žalio USKOK, kojem je Vrhovni sud dao za pravo. U obrazloženju svoje odluke, Vrhovni sud navodi kako smatra kako nisu ispunjene zakonske pretpostavke za ukidanje istražnog zatvora Hernadiju.

-  Još tijekom postupka optuženiku je određen istražni zatvor jer je u bijegu i nije dostupan hrvatskim pravosudnim tijelima. Postupak je vođen u odsutnosti optuženika koji je nepravomoćnom presudom proglašen krivim i osuđen na zatvorsku kaznu. Razlozi zbog kojih je istražni zatvor bio određen i nadalje postoje, a postoje i zakonski uvjeti za njegovo određivanje. Optuženik je i dalje u bijegu, a istražni zatvor prema zakonu i praksi može trajati i nakon završetka rasprave u postupku po žalbi protiv prvostupanjske presude, a čak i nakon pravomoćnosti presude - naveo je Vrhovni sud u obrazloženju svoje odluke.

Pojašnjavaju i da stav izvanraspravnog vijeća da se opozivaju ranije rješenja o određivanju istražnog zatvora nisu pravilna. Kažu i da Hernadi niti jednom tijekom trajanja sudskog postupka nije pristupio sudu niti je primao obavijesti koje su mu slali USKOK i sud.

- Njegova se prisutnost nije mogla osigurati niti jednim raspoloživim sredstvom, uključujući i europski uhidbeni nalog. Vrhovni je sud ocijenio da je istražni zatvor i dalje nužan i razmjeran postizanju opravdanog cilja. Razlozi koji su postojali kada je optuženiku određivan istražni zatvor su dostatni i relevantni za daljnje postojanje rješenja o određivanju istražnog zatvora. Ograničenje slobode kretanja optuženika je u skladu sa zakonom i nužno u demokratskom društvu radi legitimnih interesa Republike Hrvatske sukladno točki 3. članka 2. Protokola uz Konvenciju o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda. Zato ta rješenja ostaju na snazi - zaključuje Vrhovni sud.

Ova odluka znači da na snazi ostaju i europski uhidbeni nalog te međunarodna tjeralica. Drugim riječima, Hernadi ne smije napustiti Mađarsku koja ga štiti i to tako što ga je proglasila svojim nacionalnim interesom.

Komentara 3

DE
decurro
01:09 17.03.2020.

Hernedi? Da nije Željko umjesto Zoltan...malo istražite...

DU
Deleted user
23:50 16.03.2020.

U zatvor sa osuđenim kriminalcem, za kojim je raspisana m.tjeralica. Zajedno u čeliju s prijateljem Sanaderom.

Avatar Keyser_Söze
Keyser_Söze
17:35 16.03.2020.

Orbanu je lopovluk nacionalni interes, baš kao i našim domoljubima. Domoljublje! Suverenizam!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije