Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'strašni uvjeti'

Amnesty optužio Europljane da su sukrivci u zlostavljanju migranata u Libiji

12.12.2017.
u 22:59

"Europske vlade svjesno pomažu u mučenju i zlouporabi kojima su izloženi desetci tisuća izbjeglica i migranata koje libijske imigracijske vlasti drže u strašnim uvjetima", ističe Amnesty u izvješću.

Amnesty International danas je optužio europske vlade da su "sukrivci" u držanju migranata u strašnim uvjetima u Libiji, predbacujući im napose da pomažu libijskim obalnim stražarima koji su, tvrdi nevladina organizacija, umiješani u krijumčarenje ljudi.

"Europske vlade svjesno pomažu u mučenju i zlouporabi kojima su izloženi desetci tisuća izbjeglica i migranata koje libijske imigracijske vlasti drže u strašnim uvjetima", ističe Amnesty u izvješću. Amnesty optužuje Europljane da podupiru "sofisticiran sustav zlouporaba i iskorištavanja izbjeglica i migranata" koji su izgradili obalni stražari, zatvorski upravitelji i krijumčari samo kako bi ih spriječili da prijeđu Mediteran.

"Zemlje članice EU-a su od kraja 2016. (...) provele niz mjera radi zatvaranja migrantske rute preko Libije i srednjeg Mediterana, ne brinući se o posljedicama", zaključila je nevladina organizacija. Zbog toga su "desetci tisuća ljudi na neodređeno vrijeme zatvoreni u prenapučenim zatvorima u kojima trpe sustavno zlostavljanje", rekao je John Dalhuisen, direktor Amnestyja za Europu.

"Ne samo da su europske vlade dobro upoznate s tim zlouporabama, nego su i suodgovorne za njih", rekao je. Tripoli i Rim su se, sučeljeni s kritikama, u subotu dogovorili da će osnovati "zajednički stožer" za borbu s krijumčarima.

Pogledajte i galeriju: Reutersove fotografije godine!

1/23

Komentara 17

Avatar babas
babas
23:50 12.12.2017.

Amnesty smatra da cijela Afrika mora u Europu. Nešto poput Merkelice.

CR
cromak
04:31 13.12.2017.

Ko su ti Amnesti internacional to je udruga lopova na to lovu ne treba trositi nego zidove graditi bravo Tramp EU treba Trampova na svakom koraku. Dosta nam je suplji glava u Briselu.

LU
Lujo123
06:33 13.12.2017.

zakaj to ne vele englezima i amerima koji su im uništili i opljačkali zemlje i merkel -soroš koji koja ih je nagovorila da krenu prema EU?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije