Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Protuofenziva Ukrajinaca

Američki vojni stručnjaci: Ruske elitne jedinice povlače se s područja koja je Putin anektirao

Ukrainian forces after Liberation of Izyum
Foto: Depo Photos/ABACA/ABACA
1/5
05.10.2022.
u 09:47

Ukrajinske snage postigle su značajne uspjehe u regijama Liman i Herson između nedjelje i ponedjeljka, prema procjeni Instituta za ratne studije (ISW).

U četiri dana otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio aneksiju četiri ukrajinske regije, ruske trupe nastavile su gubiti bitke protiv ukrajinskih oružanih snaga na teritoriju za koje Kremlj sada tvrdi da su dio Rusije.

Ukrajinske snage su tijekom vikenda ponovno zauzele Liman, grad od 22.000 stanovnika u Donjecku - jednoj od četiri regije koje je Rusija anektirala zajedno s Luganskom, Hersonom i Zaporožjem. Liman se smatrao strateški važnim gradom za ruske snage.

- Liman su koristile ruske snage kao logističko središte, tako da je njegovo oslobađanje značajno operativno postignuće - rekao je visoki američki vojni dužnosnik tijekom brifinga u ponedjeljak.

Prema tvrdnjama iz Pentagona, ukrajinske oružane snage također ostvaruju značajan napredak u južnoj regiji Herson, koju se Rusija nadala koristiti kao kopneni most od istoka do Krima - poluotoka na Crnom moru koji je Putin anektirao 2014. godine.

Pomoćnica ministra obrane za međunarodne sigurnosne poslove Celeste Wallander u ponedjeljak je rekla da su Ukrajinu uspjesi u Kersonu doveli na pravi put za ono što će biti "veliki poraz" ruskih okupatora - te ih prisiliti na napuštanje Hersona i povlačenje preko rijeke Dnjepar.

- To bi bio veliki poraz za Rusiju jer bi još više umanjio rusku ambiciju da zauzme Odesu, što je bio jedan od navedenih ciljeva ranije ove godine - rekla je Wallander u Centru za strateške i međunarodne studije, piše Business Insider.

- To bi omogućilo Ukrajini puno bolju obrambenu poziciju kako bi izdržala do vjerojatnog smirivanja žestokih borbi tijekom zime - dodala je Wallander i naglasila da će Ukrajina trebati stalnu potporu SAD-a i međunarodne zajednice kako bi ostvarila ciljeve u Hersonu.

Ukrajinske snage postigle su značajne uspjehe u regijama Liman i Herson između nedjelje i ponedjeljka, prema procjeni Instituta za ratne studije (ISW), koji prati svakodnevno situaciju na bojištu u Ukrajini.

U analizi ISW-a stoji da su neke od ruskih trupa, koje su bile u područjima koja je posljednjih dana Ukrajina ponovno zauzela, bile "prije hvaljene kao najelitnije među ruskim snagama".

- Ruske snage u sjevernoj Hersonskoj oblasti i na fronti Liman uglavnom su se sastojale od postrojbi koje su se prije rata smatrale jednim od glavnih konvencionalnih borbenih snaga Rusije - priopćio je ISW, dodajući da su očiti neuspjesi tih postrojbi u zadržavanju teritorija uslijed ukrajinske protuofenzive potvrdili zaključke da čak i najelitnije ruske vojne snage postaju sve slabije kako se rat nastavlja.

Ruska vojska pretrpjela je zapanjujuće gubitke u dosadašnjem tijeku rata - procjenjuje se da je poginulo oko 80.000 ljudi. Putin je proteklih tjedana također najavio djelomičnu mobilizaciju ruskih snaga, pozivajući čak 300.000 ljudi, od kojih neki tvrde da nisu rezervisti. Vojni stručnjaci kažu da je malo vjerojatno da će mobilizacija napraviti značajnu kratkoročnu razliku u Ukrajini, s obzirom da oni koji su unovačeni imaju malo ili nimalo vojnog iskustva.

- Ruski mobilizacijski sustav pati s obzirom na informacije o tisućama ljudi koji su zbog toga pobjegli iz Rusije te bi to moglo potkopati Putinove napore da prikupi velik broj vojnika koji su mu potrebni za nastavak borbi u Ukrajini - tvrdi ISW, citirajući ukrajinsku vojnu obavještajnu službu koja sugerira da "ruska vlada već ne ispunjava svoja obećanja da će pravilno opremiti mobilizirano ljudstvo i isplatiti plaće i mobiliziranim i vojnim osobama".

Video - Ukrajinci su objavili preporuke što učiniti u slučaju nuklearnog napada: Kada koristiti jod, gdje se skloniti...

Komentara 15

PR
prokurator
11:11 05.10.2022.

zapadno oružje konačno roka punom snagom. pati natečena buhtla koja je potpisala ugovor s vragom.

GM
gmižić
12:12 05.10.2022.

Neće Rusi da se bore i gube glavu zbog onog smiješnog patuljka.

PR
pravednik2
15:03 05.10.2022.

Rusi gube jedno za drugim od otetih naselja i područja. Ali i dalje urliču, to je naše, to je Rusija. U Ukrajini! Podsjećaju na naše istočne susjede i parole o Kosovu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije