Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PREDSJEDNIK

Van Der Bellen prvo Trumpu, a onda na bečki Opernball

Norbert Hofer i Alexander Van Der Bellen
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
05.12.2016.
u 14:19

„Za većinu je to bila jedna vrsta olakšanja“, rekao je austrijski konzervativni ministar financija Hans Jörg Schelling

Ne ospori li krajnje desna Slobodarska stranka (FPÖ) iz čijih je redova, sada već poraženi predsjednčki kandidat Norbert Hofer, do 22. prosinca ove godine rezultat nedjeljnih predsjedničkih izbora u Austriji, izborni pobjednik Alexander Van der Bellen (73), kojeg su podržavali Zeleni, prisegnut će 26. siječnja 2017. godine za novog predsjednika Republike Austrije sa šestgodišnjim mandatom.

S napunjenih 73. godine 18. siječnja 2017., Van der Bellen će postati drugi najstariji predsjednik u austrijskoj izbornoj povijesti, odmah iza Theodora Körnera (78). Mediji navode kako je Van der Bellen u predizbornoj kampanji najavio da će u slučaju pobjede prvo u SAD, na inauguraciju Donalda Trumpa, koja će se održati 20. siječnja u Washingtonu. Na upit austrijskog dnevnika „Kleine Zeitung“ da li će pozvati novoizabranog američkog predsjednika Trumpa u posjet Austriji, Van Der Bellen je odgovorio: „Svaki predsjednik SAD-a je dobrodošao u Austriju, jer SAD je prijateljska država“.

Ono što je zajedničko gotovo svim medijima dan nakon izbora je da izvještavaju o povijesnom izbornom rezultatu, jer prvi put nakon Drugog svjetskog rata predsjednik nije izabran iz redova tradicionalnih stranaka ljevice i desnice nego iz redova Zelenih, čiji je bivši predsjednik i Van der Bellen, te jasnom „NE“ Austrijanaca za eksperimente s nepoznatim krajnjim ishodom, koje je donjelo vidni val olakšanja Europi i šire.

„Za većinu je to bila jedna vrsta olakšanja“, rekao je austrijski konzervativni ministar financija Hans Jörg Schelling.

Za guvernera austrijske Narodne banke Ewalda Nowotnyja je izborni rezultat „znak stabilnosti“, a za Židovsku kulturnu općinu u Beču „pozitivan signal odaslan Europi“. Mediji također navode kako je „povijesni izborni rezultat za Austriju“ jednako povijestan i za pobjednika Van Der Bellena, koji će kao šef austrijske države po prvi put morati biti domaćin Opernballa u bečkoj Državnoj operi, jednom od najvažnijih kulturnih događaja u Austriji, koji će 23. veljače iduće godine okupiti bogate i slavne iz zemlje i svijeta. Taj premijerni predsjednički nastup ne bi za Van der Bellena bio nešto posebno, da ne potječe iz stranke Zelenih, koja je godinama oštro kritizirala i prosvjedovala protiv tog raskošnog okupljanja austrijske i svjetske elite u Beču, a među prosvjednicima je bila i sadašnja predsjednikova supruga i austrijska First Lady Doris Schmidauer (52), inače aktualna voditeljica Kluba Zelenih u austrijskom Parlamentu.

>> Inicijativa desničarskog kandidata: 'Unutar EU obnovit ću austrougarski savez'

Komentara 2

DU
Deleted user
12:38 06.12.2016.

Pogledajte si malo njegov CV! I to postaje predsjednikom!!!

BU
Bubalamala
14:50 05.12.2016.

Tu sigurno ima APIS prste u brojanju glasova !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije