Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GEOPOLITIČKE OKOLNOSTI

Akrap o mogućem napadu Rusije na NATO: To bi bio 3. svjetski rat, nitko ne bi prošao dobro

Foto: HRT
1/2
24.06.2022.
u 09:07

Hajduković je rekao kako je ova odluka simboličke naravi te kako je to poruka i Moskvi da se s ovim zemljama ozbiljno računa u srednjoročnoj perspektivi da postanu članice EU.

Gordan Akrap s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba komentirao je zajedno sa Željanom Zovkom i Domagojem Hajdukovićem trenutačnu situaciju vezanu uz Rusiju i rat u Ukrajini u HRT-ovoj emisiji ''U mreži Prvoga''.

– Rusija će i dalje nastaviti s ratnim aktivnostima i intenzivirat će napadna djelovanja razarajuće naravi kako bi što prije zaokružila prostor koji namjerava zauzeti, a to je područje Donbasa i Luganska – rekao je Akrap.

Dodao je kako ukrajinske oružane snage i ukrajinski narod napreduju i jačaju svoje sposobnosti, ali im nedostaju još određene sposobnosti kako bi mogli zaokružiti splet aktivnosti neophodnih za ozbiljne obrambene i oslobađajuće operacije.

– Teško je očekivati da će Rusija napasti bilo koju od zemalja članica NATO saveza zato što bi to značilo početak 3. svjetskog rata u kojem nitko ne bi dobro prošao, a naročito ne Rusija – ističe Akrap.

Jedna od tema emisije bilo je i jučerašnje dodjeljivanje statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji za članstvo u EU.

– Ovo je povijesna odluka koja je došla nakon ruske agresije na Ukrajinu i nakon golemog broja izbjeglica koje je primila Moldavija. Ovo je odluka solidarnosti s kojom EU pokazuje da Ukrajina i Moldavija nisu same, da su dio Europe i imaju europsku budućnost – istaknula je zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko.

Predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković rekao je kako je ova odluka simboličke naravi te kako je to poruka i Moskvi da se s ovim zemljama ozbiljno računa u srednjoročnoj perspektivi da postanu članice EU.

Zovko je napomenula kako je Hrvatska oduvijek zagovarala proširenje EU. U ovom trenutku, kada je postalo razvidno da proširenje unije strateško pitanje, zapadni Balkan nije spremno dočekao moment, navodi.

– Zadovoljna sam što je u zaključke Vijeća ušla bitna stvar za BiH, a to je da se riješi pitanje izbornog zakona, koje je pitanje svih pitanja kako bi zemlja dobila svoju stabilnost – rekla je i dodala kako zapadni Balkan ima svoju šansu, a posebno BiH.

– EU ne smije više razmišljati tehnokratski i birokratski, već mora razmišljati geopolitički – kazao je Hajduković i dodao kako su ove odluke upravo promjena u tom smjeru.

VIDEO: Prosvjed podrške za ulazak Ukrajine, Moldavije i Gruzije u EU

Komentara 53

MD
Mr.Dave
10:51 24.06.2022.

Kvragu i oni i ratovi daj nam sporta, mjuzu, prirodu, svemir za koga će svi ti ljudi izgubiti dok će iza stajat stare budale u odijelima.

AN
angeomihael
11:52 24.06.2022.

Osvajači čine zlo jer su daleko od Boga i ne poznaju Dobro.

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
09:26 24.06.2022.

Status kandidata za Ukrajinu i Moldaviju je čin solidarnosti. OK, a što je s Gruzijom koju su Ameri prvu nagruzili da se sukobi s Rusijom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije