Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Odobrena prodaja Ville Castello za 8,1 mil. eura. Ramljak: Neće biti masovnih otpuštanja

U prodaju će ići tvrtke koje nisu osnovni posao Agrokora, odnosno nisu niti maloprodajni lanci, niti prehrambeni i poljoprivredni proizvođač
30. listopada 2017. u 18:42 72 komentara 13367 prikaza
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/10

Agrokor planira prodati niz svojih tvrtki kako bi smanjio dug od 56 milijardi kuna koji ima, objavljeno je danas u sjedištu Agrokora gdje je izvanredna uprava predstavila plan poslovanja do 2020. godine.

Andrej Plenković ANDREJ PLENKOVIĆ 'Oporba je promijenila retoriku i postala glasnogovornicima Todorića'

U prodaju će ići tvrtke koje nisu osnovni posao Agrokora, odnosno nisu niti maloprodajni lanci, niti prehrambeni i poljoprivredni proizvođači. Rasprodat će se dio imovine koncerna.

Prodajom tih tvrtki i njihovih nekretnina očekuje se 40 milijuna eura prihoda kroz četiri godine.

Izvanrednog povjerenika Antu Ramljaka novinari su pitali što sve ovo znači za radna mjesta i hoće li doći do zatvaranja Konzumovih prodavaonica.

- Određeni broj dućana će biti zatvoren, ali mi i vi znate da imamo poslovično problema s radnom snagom. Nama radna snaga treba. Određeni broj će biti prebačen na nove lokacije - rekao je Ramljak.

- Neće biti nekih velikih otpuštanja. Neće biti masovnih otpuštanja - dodao je.

- Nama prihod više nije prioritet. Isključivo gledamo na svaki trošak u kompanijama. Konzum je imao sulude troškove najmova, to smo sad srezali na pola - rekao je Ramljak.

Ramljak je također rekao da su vjerovnici pozdravili ove planove i dali punu podršku da nastave ovako.

Vila ide u prodaju, jahta i helikopter ne

Između ostalog odobrena je prodaja Ville Castello za kupoprodajnu cijenu od 8 milijuna i 115 tisuća eura, uvećanu za pripadajući porez. Istovremeno, navodi se, obustavljen je proces prodaje jahte i helikoptera, koji su, za razliku od vile, opterećeni založnim pravima u korist Addiko banke, a pravni timovi nisu uspjeli pronaći za banku prihvatljivo rješenje o prebacivanju zaloga na sredstva ostvarena prodajom. Proces prodaje moći će ponovo biti pokrenut po postizanju nagodbe, navodi se.

Kako je priopćeno danas u upravi Agrokora, Agrokorov imovinski portfelj sastoji se od 80 pravnih subjekata i 201 nekretnine (i dvije pokretnine) koje uključuju 21.609 m² uredskog prostora, 3.376 m² prostora komercijalne namjene, 5.077 m² prostora stambene namjene, 30.341 m² industrijske imovine i 160 ha zemljišta, a koje ne spadaju u temeljno poslovanje Agrokora. Neke od većih kompanija su Adratica.net, Karisma Hotels Adriatic, Zagreb plakat, Projektgradnja, Kikindski mlin, Solana Pag, Poliklinika Aviva… Fokus Agrokorovog imovinskog portfelja je na minimalizaciji  odljeva gotovog novca i generiranju vrijednosti. Ključne inicijative uključuju prodaju podružnica i nekretnina od koje se očekuje 40 milijuna EUR gotovina kroz četiri godine prema konzervativnom scenariju, kao i smanjenje iznosa najamnina te raskid nepovoljnih najmova.

– Agrokor d.d. kao krovno društvo, postat će fokusiranije, a u svrhu pojednostavljenja struktuire Agrokor Grupe. FGunkcije planiranja i upravljanja za sada će nastaviti izvoditi Agrokor d.d. iako je planirano da se ovge aktivnosti s vremenom premjeste ili razviju u operativnim kompanijama. Broj zaposlenika i pripadajući troškovi bit će smanjeni s vremenom, a sad Agrokor d.d. postat će servis za izvjheštaje i planiranje za puno manji dio poslovnih aktivnosti što će i smanjiti davanja pojedinačnih kompanij – stoji u prezentaciji Ramljakove uprave.

Uz izvanrednog povjerenika Antu Ramljaka i glavnog savjetnika za restrukturiranje Alastaira Beveridgea, planove održivosti predstavljali su savjetnici izvanrednog povjerenika - savjetnik za maloprodaju Teo Vujčić, savjetnik za poslovnu grupu hrana Zvonimir Mršić, savjetnik za poslovnu grupu poljoprivrede Vlado Čondić-Galiničić te savjetnica za non-core poslovanje i imovinski portfelj Irena Weber.

Najveće promjene za maloprodaju

Maloprodaja u sastavu koncerna Agrokor bit će podvrgnuta značajnom restrukturiranju, sektor prehrane će nastaviti rasti i optimizirati EBITDA-u, poljoprivreda će realizirati prinose iz prošlih kapitalnih investicija, dok će imovina Agrokor Portfolio Holdingsa (APH) biti rasprodana, a zaposlenici Agrokora d.d. premješteni u osnovne djelatnosti, sukladno u ponedjeljak predstavljenom planu održivosti za Agrokor.

Takav plan održivosti omogućit će dugoročni opstanak većine Agrokorovih kompanija te unaprjeđenje profitabilnosti i ostalih ključnih poslovnih pokazatelja u svim poslovnim segmentima, što će osigurati i očuvanje razine zaposlenosti i daljnji pozitivan utjecaj na ukupno gospodarstvo Hrvatske i regije u kojoj Agrokor posluje, ističu iz izvanredne uprave koja je u ponedjeljak na novinskoj konferenciji predstavila planove održivosti Agrokorovih kompanija i poslovnih segmenata.

Najvećim će promjenama biti podvrgnuta maloprodaja, koju čine Mercator, Konzum, Velpro, Tisak te poslovanje u BiH. Plan predviđa svođenje poslovanja na primjerenu veličinu, eliminaciju ne-osnovnog poslovanja i „nepopustljivo“ fokusiranje na restrukturiranje.

Planom se predviđa da se do 2021. godine prihodi u segmentu maloprodaje u odnosu na 2016. smanje za 8 posto, no u istom bi razdoblju EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) trebala porasti čak 338 posto, s 50 na 218 milijuna kuna. Sada EBITDA, kako se navodi, značajno odstupa od standarda industrije.

Agrokor toranj DAVOR IVANKOVIĆ Ako itko potopi Agrokor, to će 
biti strvinari iz hrvatske oporbe

Također se očekuje da će maloprodaja između 2018. i 2021. generirati 784 milijuna eura slobodnog novčanog tijeka. Trošak restrukturiranja maloprodaje procjenjuje se na 14 milijuna eura.

U planu se između ostalog, ističe se da su maloprodajne kompanije u sklopu koncerna u prošlosti bile fokusirane na rast prihoda u kombinaciji sa značajnim prekomjernim investiranjem. Pritom je niz nepovoljnih komercijalnih aranžmana umanjio zarade  (primjerice „sale and leaseback aranžmani). Tijekom restrukturiranja poduzete su uštede koje su relativno jasne i jednostavne (početna smanjenja indirektnih troškova i broja zaposlenih u Hrvatskoj i BiH).

Prehrana će zahtijevati znatne kapitalne investicije

Poslovna grupa Prehrana, koju čine 4 djelatnosti – pića, smrznuta hrana, ulja i meso i 21 pravni subjekt među kojima su i Jamnica, Sarajevski Kiseljak, Ledo, PIK Vrbovec i dr., nastavit će rasti i pritom optimizirati EBITDA. Ta djelatnosti, prema podacima izvanredne uprave, čini 64 posto ukupne realizirane EBITDA Agrokora u 2016. godini.

Cilj je plana u djelatnosti pića obraniti tržišni udio i EBITDA maržu, a izvanredna Uprava smatra da je pozicija tih društava obranjiva zahvaljujući vrijednosti brendova i snažnoj distribucijskoj platformi. Ipak, navode da će sljedeći val rast zahtijevati znatne kapitalne investicije.

U djelatnosti smrznute hrane realizacija plana trebala bi iskoristiti potencijal za podizanje operativne efikasnosti, dok se u segmentu ulja plan fokusira na prilike za dodatno iskorištenje strateških lokacija i brendova tvrtki s ciljem smanjenja troškova i širenja na izvozna tržišta.

Tommy Povećavaju udjele na tržištu Tommy u ekspanziji prodajne mreže u Hrvatskoj

Realizacijom plana u segmentu Prehrane do 2021. prihodi bi u odnosu na 2016. trebali porasti za oko 14 posto, EBITDA za 24 posto, a očekuje se da bi taj segment u tom razdoblju mogao generirati 470 milijuna eura slobodnog novčanog tijeka. Trošak restrukturiranja Prehrane procjenjuje se na 8 milijuna eura.

Kompanije iz tog segmenta imaju veliki potencijal razvoja i plasmana inovativnih proizvoda te sposobnost otvaranja tržišta za dopunske i potpuno nove kategorije, a postoji i značajan potencijal u racionalizaciji proizvodnih procesa između proizvodnih subjekata u različitim zemljama, kaže se u planu održivosti.

Poljoprivreda će ubirati prinose od ranijih ulaganja

Poljoprivreda, koju čine tri kompanije (Belje, Vupik i PIK Vinkovci), koje zajednički kontroliraju više od 32 tisuće hektara obradivih površina u istočnoj Hrvatskoj, od čega je 95 posto u državnom vlasništvu, realizirat će prinose iz prošlih kapitalnih investicija te će se usredotočiti na generiranje EBITDA kroz konsolidaciju poslovnih aktivnosti i poboljšanje učinkovitosti proizvodnje.

Od 2005. do danas u taj segment je uloženo 380 milijuna eura vlastitih sredstava te je to poslovna grupa sa snažnom operativnom polugom, u potpunosti integriranom proizvodnjom "od polja do stola" te modernom tehnologijom zahvaljujući kojoj su prinosi daleko ispod hrvatskog prosjeka.

1 / 10
Zagreb: Izjave za medije nakon sastanka Izvanredne uprave Agrokora s dobavljačima

Kako se navodi u planu održivosti, te djelatnosti osiguravaju nužno potrebna radna mjesta u nerazvijenom području istočne Hrvatske i neizravno igraju značajnu ulogu u Vladinoj strategiji osiguranja opskrbe hranom.

U segmentu Poljoprivrede su i neke druge povezane djelatnosti koje nisu u vlasništvu ili se njima ne upravlja izravno preko poljoprivrede, a riječ je o tvrtki Agrokor trgovina za trgovanje poljoprivrednim robama, vinarske tvrtke Agrolaguna i Mladina te djelatnost Bio-gorivo.

Restrukturiranje segmenta poljoprivrede, predviđa plan, rezultiralo bi 15 posto manjim prihodima 2021. godine u odnosu na 2016., ali i 74 posto višom EBITDA.

Očekuje se da će Poljoprivreda u tom razdoblju generirati 155 milijuna eura slobodnog novčanog tijeka, a troškovi restrukturiranja procijenjeni su na 2 milijuna eura.

Imovina APH-a u prodaju

Segment APH-a obuhvaća 80 društava izvan osnovne djelatnosti Grupe, primjerice putovanja, ugostiteljstvo, energetika itd., a čine ga tvrtke poput Adriatica.net-a, Karisma Hotels Adriatic, Zagreb Plakat, Projektgradnja, Solana Pag, Poliklinika Aviva i dr. te 201 nekretnina. Također, u sklopu APH-a je i 16 neaktivnih (fiktivnih) društava.

Imovina APH, kao se navodi u planu, bit će rasprodana, a od toga se očekuje 40 milijuna eura slobodnog novčanog tijeka u razdoblju od 4 godine prema konzervativnom scenariju, a planira se i smanjenje iznosa najamnina te raskid nepovoljnih najmova.

Zaposlenici Agrokora d.d. Kao krovnog društva bit će prebačeni u osnovne djelatnosti, pri čemu će se tvrtka ubuduće fokusirati na centralne funkcije, restrukturiranje i prodaju neosnovne imovine.

APH ima razvijene scenarije za prodaju kompanija, ali je njihov ishod uvjetovan (u mnogim slučajevima vlasništvo se sudski osporava, u većini slučajeva postoji ograničenje prodaje prije nagodbe, neke transakcije u prošlosti u pogledu društava i imovine imaju neuobičajenu razinu kompleksnosti i sl.) te stoga postoji visoka razina neizvjesnosti oko ishoda planiranih aktivnosti u tom segmentu, kaže se u planu održivosti.

Ivica Todorić NOVI BLOG Plenković, Dalić i Ramljak dali su nacionalno bogatstvo stranim profiterima Ivica Todorić Novi blog Todorić: Premijer pokušava umanjiti kriminal u Agrokoru Ante Ramljak i Nikolina Marasović ŠTO JE RAMLJAK POTPISAO Vodeći stručnjak za trgovačko pravo otkriva ocjenu spornog ugovora za Agrokor

Proces prodaje Ville Castello odvijao se u dvije faze

Izvanredna uprava Agrokora u ponedjeljak je na sjednici Privremenog vjerovničkog vijeća dobila odobrenje za provođenje ugovora o kupoprodaji Ville Castello u Medveji slovačkom investitoru za neto cijenu od 8,1 milijuna eura, uvećanu za pripadajući porez, priopćeno je iz Agrokora.

Proces prodaje odvijao se u dvije faze - u prvoj je zaprimljeno šest indikativnih ponuda od raznih međunarodnih investitora za koje je osiguran obilazak nekretnine, a druga je uključivala predaju obvezujuće ponude s rokom isteka do 16. listopada ove godine, u kojoj su nakon daljnjih pregovora s potencijalnim kupcima zaprimljene dvije finalne obvezujuće ponude.

Dostava obvezujućih ponuda je uključivala i uplatu od 10 posto tražene cijene i parafiranje ugovora o prodaji.

Izvanredna uprava Agrokora pokrenula je sredinom kolovoza postupak prodaje Ville Castello u Medveji u općini Lovran, po cijeni od 7 milijuna eura bez PDV-a, procijenivši da ta nekretnina nije neophodna za poslovanje koncerna.

Villa Castello nalazi se u blizini plaže u Medveji, na posjedu ukupne površine 10.062 četvorna metra. Stambene površine u dva objekta je 969 četvornih metara, od čega u glavnoj zgradi dvorca 851. Uz glavnu zgradu je depandansa, odnosno pomoćni objekt za goste ili osoblje, s dva apartmana i zajedničkim dnevnim boravkom.

Uz Villu Castello, izvanredna uprava pokrenula je i prodaju jahte Riva 85 Opera nazvana "Jana" i helikopter. No, kako se navodi se u priopćenju, proces prodaje pokretnina u vlasništvu Agrokora - jahte i helikoptera, koji su za razliku od Ville Castello opterećeni založnim pravima, je obustavljen.

Kako su obje nekretnine opterećene založnim pravom u korist Addiko banke, a pravni timovi nisu uspjeli pronaći za banku prihvatljivo rješenje o prebacivanju zaloga na sredstva ostvarena prodajom, proces prodaje ovih pokretnina morali su biti zaustavljeni, a bit će ponovno pokrenut po postizanju nagodbe, kaže se u priopćenju. (hina)

WhatsApp
STVORILI PANIKU
Bijesni korisnici prelaze na druge servise: WhatsApp odgodio najavljene promjene
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • perico12:

    @Max, vidim da si ti kao pravi socijalist i komunist zabrinut za svog crvenog buržuja Todorića jer mu Ramljak prodaje lovišta, jahtu, avion i još hrpu tvrtki koje su poslovale u gubicima i služile za Todorićeve hedonističke potrebe te bile ... prikaži još! samo trošak zdravim tvrtkama koje su se bavila prehranom i poljoprivredom i koje Ramljak ne prodaje. U prodaju će ići tvrtke koje nisu osnovni posao Agrokora, odnosno nisu niti maloprodajni lanci, niti prehrambeni i poljoprivredni proizvođač.

  • Armagedon:

    Zar itko zna tko je vlasnik Agrokora ustvari ..... Ivica još misli da je on.... a banke i fondovi vjerovatno misle da su one..... vlasnik je onaj koji ima u džepu najviše mjenica i zadužnica koje je todorić potpisao i ... prikaži još!i dao u zalog imovinu Agrokora da dobije kredite koje ne može vratiti......

  • Bogočin:

    Agrokor je ogroman zalogaj za svaku vladu. Zato bi bilo dobro da svi malo smirimo strasti i trezveno, bez ikakvih ideoloških, stranačkih i bilo kojih drugih naočala, stvari sagledavamo realno sa ciljem da se sve skupa završi sa što manjom ... prikaži još! štetom po naše gospodarstvo. Kad vidim reakcije oporbe i velikog dijela komentara ispada da je cilj pod svaku cijenu rušiti vladu bez ikakve strategije, stvarnih dokaza i cilja. Po izjavama se vidi da nema govora ni o argumentiranoj kritici a znanja ni u tragovima. Jao nama ako nas budu Bero. Miro Bulj, Krešo i razni Pernari izvlačili iz ove situacije. Bankrot nam je u tom slučaju zagarantiran.