Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Oporba je promijenila retoriku i postala glasnogovornicima Todorića'

Plenković je rekao kako može biti siguran da će imati dovoljan broj ruku kako ne bi uspjela inicijativa oporbe za rušenjem njegove vlade
30. listopada 2017. u 12:31 10 komentara 607 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak će u Hrvatskom saboru imati dovoljan broj ruku istaknuvši kako lider oporbe i predsjednik SDP-a Davor Bernardić postaje neformalni glasnogovornik vlasnika koncerna Agrokor Ivice Todorića.

Andrej Plenković ANDREJ PLENKOVIĆ 'Nije istina da ćemo imati europske cijene i hrvatske plaće'

Plenković je rekao kako može biti siguran da će imati dovoljan broj ruku kako ne bi uspjela inicijativa oporbe za rušenjem njegove vlade.

"Mogu. Miran sam i uvjeren da sve što radimo, radimo dobro i korisno za državu. Ako opozicija želi koristiti svoje demokratsko pravo, pa nakon što je to napravila do sada jednom, dvaput, triput i to sada pokušava i četvrti puta - to je sve u redu", rekao je Plenković upitan može li biti siguran da će u Saboru imati dovoljan broj ruku.

Istaknuo je i da će oporba nakon saborske rasprave izgubiti i neće postići svoj cilj. No, ako žele u svom doprinosu za stabilnost, konstruktivnost, restrukturiranje  i rješavanje problema to činiti na osebujan i teatralan način a neki od njih, "kao npr. lider oporbe (Bernardić) koji neformalno postaje glasnogovornik Todorića, neka izvoli (be my guest)", rekao je Plenković, odgovarajući na novinarska pitanja na marginama  konferencije "Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj".

Smatra i da veliki broj političkih aktera, ne samo da je za 180 stupnjeva promijenio svoju retoriku, već i cijela javnost pati od kolektivne amnezije.

"Imali ste pjesmicu koja je trajala punih pet mjeseci i koju su pjevali SDP i Most da HDZ i Vlada štite Todorića. To je bio šlager od travnja do rujna. Najedanput, u rujnu sasvim druga pjesma. Postaju praktično glasnogovornici Todorića. To je interesantno i to je jedan fenomen"; rekao je Plenković.

Istaknuo je i da HDZ i Vlada, za razliku od njih, imaju jasno i čvrsto postavljene ciljeve u cijelom procesu - spriječiti destabilizaciju hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava, zadržati radna mjesta, omogućiti sve preduvjete za najuspješniju turističku sezonu, izraditi poslovne planove restrukturiranja svih kompanija u koncernu Agrokor nakon čega slijedi proces koji će završiti nagodbom.

Andrej Plenković KONFERENCIJA Plenković o uvođenju Eura: Prvi korak planiramo napraviti 2020. godine

"Sve se to radi u miru, tiho, profesionalno i odgovorno u cilju da, kada se kompanija nađe u takvom problemu, dođe do svježe likvidnosti koja i omogući cijeli taj proces bez iti jedne lipe trošenja novaca hrvatskih poreznih obveznika", naglasio je.

Premijer Plenković, upitan zašto je Hrvatska protiv neovisnosti Katalonije, rekao je da Hrvatska želi da se to pitanje riješi kroz dijalog i u okviru ustavno-pravnog okvira španjolskog Ustava.

"Smatramo da je očita velika podijeljenost u samoj Kataloniji, da pravni okvir za proglašenje neovisnosti kakav je danas u Španjolskoj nije dovoljan i želimo da taj proces rezultira intenziviranjem dijaloga i ponovnom uspostavom normalnih demokratskih institucija nakon izbora koji će uslijediti u prosincu", kazao je. 

kolinda grabar kitarović Davor Ivanković Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović vraća se u formu Ivica Todorić Milan A. Račić Imao sam čast gledati neka od lica naše budućnosti. I to me ispunilo nadom Agrokor - Ante Ramljak Sjede na dva stolca Ramljak poništava potraživanja Sberbanka
U Zadru otvoren talijanski supermarket Eurospin
Eurospin
Lanac od kojeg strahuje konkurencija otvorio prvu poslovnicu u Hrvatskoj: Kupci odmah nahrupili
Pripazite se, s toplim vremenom stižu i ljetne prehlade!
 • Avatar ovdje Maks
  ovdje Maks:

  Oporba??? SDP je pao na nivo kupusara iz Metkovica sve se svodi na populizam bez pokrića i seljačku galamu. Sramota u saboru!.

 • Deleted user:

  Oporba još i dobro funkcionira kada se uzme u obzir njihova intelektualna razina.

 • droza:

  Bernardić i SDP potuno su nedorasli društvenim, političkim, geostrateškim i drugim izazovima u kojima se trenutno nalazi RH-a. Dakle, od svih kreditora koji su Agrokor financirali, SDP-u i Bernardiću sporan je onaj koji je dao Knighead. Znači SDP-u nisu sporne ... prikaži još! još 32 institucije koje su sudjelovale u ukupnoj masi kredita sa 80%, ali im je sporan Knighead sa 20%. Isto tako, uopće im nisu sporni krediti koje je Agrokoru dao Sberbank, uz kamatu od 10% i to na temelju krivotvorenih, odnosno napuhanih bilanci.