Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIVŠI MINISTAR

Afera vjetroelektrane: Marić ispitan u USKOK-u zbog odobrenog HBOR-ova kredita od 80 milijuna eura

Zagreb: Nasmijani Zdravko Marić dolazi na sjednicu Vlade RH koja se održava u NSK
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
08.09.2022.
u 11:38

USKOK tereti bivšu ministricu regionalnog razvoja Gabrijelu Žalac i državnu tajnicu Josipu Rimac za zlouporabu svog položaja kako bi Nadzorni odbor i Uprava banke odobrile kredit investitoru Milenku Bašiću iz tvrtke C.E.M.P.

Zdravko Marić, bivši ministar financija, jučer je ispitan u USKOK-u oko dodjele kredita državne banke HBOR za vjetroelektrane Krš-Pađene. 

Naime, USKOK tereti bivšu ministricu regionalnog razvoja Gabrijelu Žalac i državnu tajnicu Josipu Rimac za zlouporabu svog položaja kako bi Nadzorni odbor i Uprava banke odobrile kredit investitoru Milenku Bašiću iz C.E.M.P. od 130 milijuna eura, a na kraju mu je bilo odobreno 80 milijuna eura. 

Inače, Marić nije obuhvaćen tom istragom, tako da je u USKOK-u vjerojatno bio kao svjedok jer je bio uključen u odobrenje kredita, zbog čega je dao svoj iskaz, prenose 24 sata

Podsjetimo, još je 2018. godine, nakon lobiranja državne tajnice i ministrice, predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko obavijestila je C.E.M.P. kako im ne mogu odobriti toliki kredit, zbog čega se tvrtka žalila Nadzornom odboru. Zbog toga je krajem siječnja 2019. organiziran novi sastanak, a kasnije i sastanak Žalac, Bašića i Marića. 

Marić i Bašić još su se jednom sastali nakon toga, i to na Bašićev nagovor. 

– Neka dođe sam, napisao je Marić državnoj tajnici Rimac, a kredit od 80 milijuna eura odobren im je naposljetku 13. ožujka. 

>> VIDEO Sve afere Gabrijele Žalac: Mercedes, vozačka, vjetroelektrane...

Komentara 16

CO
cocu
12:14 08.09.2022.

hdz samo mijenja stare lopove za nove i nastavlja pljačkati

DU
Deleted user
12:19 08.09.2022.

Nama su odavno povisili cijenu struje radi tih vjetroelektrana i drugih vrsta energije. Rekli su nam da tako treba. Neki dan je pisalo da je Hrvatska proteklih godina izgubila jako puno učenika i da je puno područnih škola zatvoreno. Stanovništvo nam se smanjuje, cijena struje se povećava, a kako je onda prije bilo dovoljno struje kad se sada mora ograničavati potrošnja? I još k tome višak struje radi solarnih panela otkupljuje HEP.

NO
Nordik
11:41 08.09.2022.

Da li netko može zbrojiti sve krađe hdz-a u novijoj HR povijesti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije