Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Afera Hypo: Sumnjiv i kredit stranci slovenske ministrice

Sumnja se da je u aferu umiješana stranka LDS, Katarine Kresal.
20. kolovoza 2010. u 17:15 6 komentara 2 prikaza
euri
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Norbert Wess, odvjetnik bivšeg člana uprave Hypo banke Güntera Striedingera, zaprijetio je šefu istražitelja CSI-Hypo Guidu Heldu tužbom zbog klevete. Held je za austrijski Wirtschaftsblatt izjavio da je Striedinger 2004. imao povlaštene dionice pri dokapitalizaciji banke, čime se nezakonito obogatio, a povezao ga je i s bivšim hrvatskim generalom Vladimirom Zagorcem.

Pod istragom 2000 osoba

Kleine Zeitung piše da Striedinger tužbama prijeti i medijima te lažnim svjedocima. Wess je odbacio optužbe o Striedingerovim “trulim poslovima” po Hrvatskoj, za Zagorca je ustvrdio da ga Striedinger poznaje “kao sasvim normalnog bankovnog klijenta” te se požalio da se u aferi Hypo istražuju “samo oni koji su zapali u neprilike”. Afera Hypo se, inače, razbuktava po cijeloj regiji. Austrijski istražitelji objavili su da istražuju oko 2000 osoba. Najavljuje se mnoštvo uhićenja, vjerojatno tijekom jeseni. Slovenski poslovni dnevnik Finance piše da tamošnja tijela već mjesec dana provode pretkazneni postupak oko kredita slovenskih tvrtki kćeri Hypa. Spominju se tzv. tajkunski krediti za potrebe menadžerskih preuzimanja te nedovoljno ili nikako osigurani krediti menadžerima i tvrtkama. Najveću je buru podigla informacija da se istražuju krediti koje je dobila Liberalna demokracija Slovenije, stranka koju vodi Katarina Kresal, ministrica unutarnjih poslova Slovenije. Kleine Zeitung piše da se istraga afere Hypo širi i na Srbiju, i to zbog stambenog kompleksa Belville u Novom Beogradu, čiji su troškovi gradnje s planiranih 150 narasli na 230 mil. eura. Riječ je o projektu Blok 67 za koji je pred tužiteljstvom nedavno pritvoreni bivši predsjednik uprave Hypo grupe Wolfgang Kulterer optužio Striedingera kao čovjeka koji je vodio odjel za izdavanje kredita i navodno pri prezentaciji krivo predstavio vlasničke odnose. Kulterer je tvrdio da se u banci smatralo kako je većinski vlasnik koncern Delta M najvećeg srbijanskog tajkuna Miroslava Miškovića te da su se u banci “upalila zvona za uzbunu” kada se doznalo da Delta M posjeduje samo 25%, dok CEE Invest Holding posjeduje čak 75% dionica.

Opravdanje za 13,5 mil. €

CEE je navodno pripadao austrijskom poreznom savjetniku Hermannu Gabrielu koji ima udjel u Striedingerovoj tvrtki Rubicon. Osim naraslih troškova, istražitelje zanima i opravdanost plaćanja 13,5 milijuna eura Hypo banke i Delte CEE-u za preuzimanje projekta Blok 67.

Branio se da ulazak u Brijuni rivijeru n

Branio se da ulazak u Brijuni rivijeru nije štetan
U sličnu kontrakampanju Striedinger je krenuo i početkom srpnja, braneći se da ulazak Hypo banke u projekt Brijuni rivijera iz 2000. i u vlasništvo nad 1,6 milijuna četvornih zemljišta nije bio štetan. No, istražitelji su ga uskoro opet saslušali, a uslijedile su i kaznene prijave za udruživanje u zločinačku organizaciju s Kultererom, Zagorcem i drugima te za prijevaru tijekom plasiranja 100 mil. eura povlaštenih dionica banke iz 2004.

KBC Rijeka
u riječkom KBC-u
Nakon vijesti da im nerođeno dijete neće preživjeti, mladi par 'u povjerenju' dobio neobičnu preporuku
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • kukuriku:

    ..pa i Plemeniti Zmago-Mitraljez je za svoje Avione dobija $olde iz Klagenfurta...!!

  • -obrisani-:

    Afera Hypo: Sumnjiv i kredit stranci slovenske ministrice Kresal što pokazuje da su i naši predstavnici slovenske verzije 200 bogatih familija sudjelovali u tim mutnim radnjama..Hvala bogu da nas Katarina Kresal nije ohrabrivala sa pozivima kako čemo do 2006 postati ... prikaži još! EU članica i da nečemo dati ni milimetra Piranskog zaljeva..

  • Ugo Kajvez:

    Izgleda da jedino u RH hypo banka je poštena !?, ...... hahahaha ........ yeah right !