Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova istraga

Afera Hypo: Sumnjiv i kredit stranci slovenske ministrice

euri
Sanjin Strukić/PIXSELL
20.08.2010.
u 17:15

Sumnja se da je u aferu umiješana stranka LDS, Katarine Kresal.

Norbert Wess, odvjetnik bivšeg člana uprave Hypo banke Güntera Striedingera, zaprijetio je šefu istražitelja CSI-Hypo Guidu Heldu tužbom zbog klevete. Held je za austrijski Wirtschaftsblatt izjavio da je Striedinger 2004. imao povlaštene dionice pri dokapitalizaciji banke, čime se nezakonito obogatio, a povezao ga je i s bivšim hrvatskim generalom Vladimirom Zagorcem.

Pod istragom 2000 osoba

Kleine Zeitung piše da Striedinger tužbama prijeti i medijima te lažnim svjedocima. Wess je odbacio optužbe o Striedingerovim “trulim poslovima” po Hrvatskoj, za Zagorca je ustvrdio da ga Striedinger poznaje “kao sasvim normalnog bankovnog klijenta” te se požalio da se u aferi Hypo istražuju “samo oni koji su zapali u neprilike”. Afera Hypo se, inače, razbuktava po cijeloj regiji. Austrijski istražitelji objavili su da istražuju oko 2000 osoba. Najavljuje se mnoštvo uhićenja, vjerojatno tijekom jeseni. Slovenski poslovni dnevnik Finance piše da tamošnja tijela već mjesec dana provode pretkazneni postupak oko kredita slovenskih tvrtki kćeri Hypa. Spominju se tzv. tajkunski krediti za potrebe menadžerskih preuzimanja te nedovoljno ili nikako osigurani krediti menadžerima i tvrtkama. Najveću je buru podigla informacija da se istražuju krediti koje je dobila Liberalna demokracija Slovenije, stranka koju vodi Katarina Kresal, ministrica unutarnjih poslova Slovenije. Kleine Zeitung piše da se istraga afere Hypo širi i na Srbiju, i to zbog stambenog kompleksa Belville u Novom Beogradu, čiji su troškovi gradnje s planiranih 150 narasli na 230 mil. eura. Riječ je o projektu Blok 67 za koji je pred tužiteljstvom nedavno pritvoreni bivši predsjednik uprave Hypo grupe Wolfgang Kulterer optužio Striedingera kao čovjeka koji je vodio odjel za izdavanje kredita i navodno pri prezentaciji krivo predstavio vlasničke odnose. Kulterer je tvrdio da se u banci smatralo kako je većinski vlasnik koncern Delta M najvećeg srbijanskog tajkuna Miroslava Miškovića te da su se u banci “upalila zvona za uzbunu” kada se doznalo da Delta M posjeduje samo 25%, dok CEE Invest Holding posjeduje čak 75% dionica.

Opravdanje za 13,5 mil. €

CEE je navodno pripadao austrijskom poreznom savjetniku Hermannu Gabrielu koji ima udjel u Striedingerovoj tvrtki Rubicon. Osim naraslih troškova, istražitelje zanima i opravdanost plaćanja 13,5 milijuna eura Hypo banke i Delte CEE-u za preuzimanje projekta Blok 67.

Ključne riječi

Komentara 6

KU
kukuriku
19:24 20.08.2010.

..pa i Plemeniti Zmago-Mitraljez je za svoje Avione dobija $olde iz Klagenfurta...!!

OB
-obrisani-
19:41 20.08.2010.

Afera Hypo: Sumnjiv i kredit stranci slovenske ministrice Kresal što pokazuje da su i naši predstavnici slovenske verzije 200 bogatih familija sudjelovali u tim mutnim radnjama..Hvala bogu da nas Katarina Kresal nije ohrabrivala sa pozivima kako čemo do 2006 postati EU članica i da nečemo dati ni milimetra Piranskog zaljeva..

UK
Ugo Kajvez
18:08 20.08.2010.

Izgleda da jedino u RH hypo banka je poštena !?, ...... hahahaha ........ yeah right !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije