Naslovnica Vijesti Blagdani na Večernjem

Je li na Adventu (pre)skupo? Ceh za šestero 591 kunu, novac samo klizi...

Posjetitelji su, kažu, svjesni da “street food” zapravo vrijedi manje nego što ga plaćaju, ali i da prodavači računaju na to da su spremni potrošiti
13. prosinca 2017. u 09:48 103 komentara 30835 prikaza
Advent u Zagrebu
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Zagrebački burger od 180 grama od junetine, pomiješan s buncekom, jabukom i kupusom, stoji 65 kuna, janjeća kobasica s tzatziki umakom i tapenadom od crnih maslina 42, dalmatinska plata s pršutom, pancetom, domaćim maslinama i sirom 130, 16 ručno rađenih pralina 56 kuna... Paprene cijene koje se ovih dana mogu vidjeti na Adventu, čini se, nisu odvratile Zagrepčane i goste da potroše koju kunu više. Ponuda je šarolika i kreativna, pa novac nekako lakše klizi iz ruke. Otrežnjenje dolazi tek kad se dođe kući i pogleda koliko ga je ostalo u novčaniku. Iako se mnogi šokiraju već tijekom izlaska. Jedno je šesteročlano društvo prošli vikend, primjerice, dva burgera, četiri kobasice u tortilji i šest kuhanih vina platilo 591 kunu. A nisu se, kažu, ni najeli.

kušački tim VIDEO Testirali smo gastroponudu na Adventu u Zagrebu. Evo kamo na kobasice, fritule, vino...

Kućica se otplati za tjedan

Zbog čega onda građani gotovo bez razmišljanja odrješuju novčanike i spremni su platiti više nego što proizvod koji kupuju doista vrijedi? Svjesni su da više novca ne znači nužno i bolju kvalitetu.

Advent u Zagrebu
1 / 53
Advent u Zagrebu 2017.

– Na Adventu proizvod najbolje prodaje atmosfera. Ako iziđe dvoje ljudi, nemaju što u gradu raditi bez 200 kuna. Cijene bi mogle biti i niže – kažu dvije PR-ovke koje smo zatekli na Trgu bana Jelačića. Onima koji rade, dodaju djevojke, nije problem izdvojiti nekoliko stotina kuna za jednu večer, ali ima onih koji si to ne mogu priuštiti.

– Nedavno sam preporučila baki i djedu da se odu prošetati, pa kad su čuli da će dvije kobasice i dva kuhana vina platiti 50 kuna, rekli su da za taj novac naprave doma cijeli ručak. Nisu otišli na kraju – kaže jedna od njih.

Ivona Anzulović u Gajevoj je, pak, s prijateljicom popila rum-punč. Izdvojila je za to 15 kuna, što je, smatra, podnošljivo.

– Iako bi bilo bolje da košta 10 kuna. Da je samo tih pet kuna jeftinije, imali bi više gostiju, a ljudi bi došli više puta nego što sad dođu – kaže. Cijene su, primjećuju posjetitelji, 10 do 20 posto više nego lani. Germknedli su, recimo, s 30 skočili na 35 kuna, iako su neki zadržali staru cijenu. Fritule, koje su donedavno koštale 15, sada su od 20 do 25 kuna, a kuhano vino stoji od 13 do 15, a prije nekoliko godina bilo je po 10 kuna. Opravdanje za poskupljenje moglo bi se pronaći u iznosu najma kućice, koji stoji od 30 do 90 tisuća kuna.

Jesu li cijene previsoke?

  • Da 89,09%
  • Primjerene su 7,27%
  • Ne 3,64%

No, i sami ugostitelji otkrivaju da se za najboljih dana u blagajni zna naći i po 10.000 kuna, što bi značilo da se u prosjeku najam otplati u najviše jedan tjedan. A zagrebački Advent traje 40 dana. Kućice na nekoj od frekventnijih lokacija dobivaju uglavnom ugostitelji koji već godinama posluju na sajmu. Većina organizatora najbolje pozicije uglavnom nudi prošlogodišnjim zakupcima, koji, prema nekim izračunima, na kraju Adventa u džepu imaju 100.000 kuna čiste zarade. Prosječno se u radnom danu proda oko 200 kobasica, 30 litara vina i 200 porcija fritula, a vikendom je prodaja dvostruko veća.

Beč Zagreb opet najbolji Kako izgleda advent u europskim metropolama? Samo u Beču svaki vikend milijun gostiju

Jasno da žele zaraditi, ali...

– Jasno je da ugostitelji žele zaraditi, no pretjerano su digli cijene uglavnom zbog toga što je Advent u Zagrebu najbolji u Europi, ne zato što je ponuda kvalitetnija. No, posjetitelji su toga svjesni i znaju da će potrošiti ako dođu na Advent – kažu Sandra Brekalo i Tihana Vidović, studentice koje su u Zagreb došle iz Mostara. Potrošiti veću količinu novca odlučila je i Ivana Dželalija, kojoj, kaže, nije problem čekati 15-20 minuta u redu da bi probala kobasicu od 30 kuna iako zna da ta kobasica toliko ne vrijedi.

– Predbožićno je doba, pa se troši više – zaključuje ta Splićanka.

Pogledajte i video novog rotora:

Kolinda Grabar-Kitarović Vila Prekrižje Predsjednica kardinalu Bozaniću predstavila koncept Adventa na Prekrižju Advent u Zagrebu Gornjogradske adventske lokacije Luk na Strossu je kao vremenski portal koji vodi ravno u pedesete Adventska bajka očarala je posjetitelje Raba PROMO Adventska bajka očarala je posjetitelje Raba

Germknedli su austrijski specijalitet, ali ne moraju baš koštati kao u Beču

Ivona Anzulović, knjigovotkinja:

Advent u Zagrebu | Autor : Luka Stanzl/PIXSELL Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Da rum-punč ne košta 15 nego 10 kuna, imali bi više gostiju i ljudi bi više kupovali. Cijene su općenito previsoke.

Sandra Brekalo i Tihana Vidović, studentice:

Advent u Zagrebu | Autor : Luka Stanzl/PIXSELL Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Došle smo iz Mostara na najljepši europski Advent. Očekivale smo ovakve cijene, ali mogle bi biti niže.

Ivana Dželalija, trgovkinja:

Advent u Zagrebu | Autor : Luka Stanzl/PIXSELL Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Porcija fritula ne bi smjela koštati 25 kuna jer se rade od sastojaka koji nisu skupi. Očito se ima novca za trošenje.

Radmila i Ana Škunca, majka i kći:

Advent u Zagrebu | Autor : Luka Stanzl/PIXSELL Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Negdje je germknedl 30, a drugdje 35 kuna. To je austrijski specijalitet, ali ne mogu cijene biti kao u Austriji.

Ante Vučković, umirovljenik:

Advent u Zagrebu | Autor : Luka Stanzl/PIXSELL Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Srećom, imam dovoljno novca, pa ne marim za cijene. No, drugima je skupo, pa često u društvu ja častim

Od debrecinke za 15 do burgera od junetine za 69

Najjeftinije kuhano vino na Adventu može se kušati na štandu Lions kluba Zagreb na Zrinjevcu gdje košta 10 kuna, a prodaja je humanitarna i prikupljeni novac namijenjen je pučkim kuhinjama. Za 12 kuna može se probati kuhano vino u kućici "Japa" na Tomislavcu, a radi se od graševine, zelenog silvanca i frankovke, vrsta vina koja stižu iz Štrigove u Međimurju. Dodatak im je vanilija, naranča, šećer i klinčić. Na štandu "10. sob" na Gornjem gradu jedna je od jeftinijih češnjovki u gradu. Košta 18 kuna. Ekipa na štandu "Bonus Vir" u Bogovićevoj ulici, pak, prodaje najjeftinije debrecinke. Cijena im je 15 kuna, serviraju se u pecivu, a od priloga se može odabrati senf, kečap, majoneza, dinstani kupus ili luk. Mesne prerađevine koje poslužuju kupuju u Samoboru. 

Što se tiče najskuplje ponude, mogu se izdvojiti tri svježe kamenice iz Bretanje ili Normandije i čaša francuskog vina, što u Francuskoj kući pokraj Manduševca stoji 60 kuna. U kućici "Fulir bar" ispred HNK za 55 kuna, pak, može se probati kavijar namazan na pet kruščića, dok u kućici "Mason" na Fuliranju burger od junetine, istarske špalete, kravljeg sira i rukole uz dodatak malvazije i maslinovog ulja košta 69 kuna.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • masnajasna:

    meni je najsmiješnije to seljačko samohvaljenje i nametanje teze da je ZG Advent najljepši u Europi, pa oni koji su za njega glasali nisu posjetili niti jedan drugi Advent, tako da je to glasanje totalno nakaradno.

  • sudbina x:

    Naravno da je preskupo...Litru vina kupuju po deset kuna a dva decilitra kuhanog vina u koji sipaju pola vode prodaju po 15 kuna...

  • siskic:

    preporuka novinarki. izostavili ste vrlo važno u članku. naima..koliko je ugostitelja koji rade na adventu u sustavu pdv-a. skoro 90 % nije. svi su osnovali za taj posao nove firme i izbjegli pdv-e...tako da svi drugi ugostitelji koji rade cijele ... prikaži još!e godine ispadaju glupi i budale.