Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povijest

Isusovu kuću na Trsat donijeli su križari

Foto: Getty Images
26.12.2018.
u 19:22

Nakon tri godine, 1294., kuća je trajno preseljena u talijanski Loreto

Kao što su povezani Betlehem i Nazaret, s Nazaretom je kao “pupčanom vrpcom” povezan naš Trsat preko predaje o nazaretskoj kućici Svete obitelji, koju su iz Nazareta u Trsat 10. svibnja 1291. prenijeli anđeli.

Tu se, kako kaže predaja, zadržala do 10. prosinca 1294. godine kada su je anđeli prenijeli u Loreto, pokraj Ancone, gdje se i danas nalazi. U pozadini ove priče, dobrim dijelom povijesno provjerene, je trgovina relikvijama iz Svete zemlje, raširena u doba križarskih ratova.

Važnu ulogu u tim zbivanjima odigrali su istočnojadranski plovidbeni put, kao tada najsigurnija veza između Levanta i Europe, tajanstveni ratnički red vitezova templara, papa, napuljski vladari Anžuvinci i hrvatski feudalci Frankopani.

U brojnim istraživanjima potvrđeno je da je u istome danu kućica u kojoj su nekada živjeli Josip, Marija i Isus nestala, a pojavila se na trsatskom brežuljku, gdje su je pronašli radnici u šumi, ostavši u čudu, jer na tome mjestu nije bilo kuća, a bilo ih je nepraktično i graditi zbog strmine na kojoj se nalazila.

– Tradicija hoće da je Sveta kućica bila na mjestu gdje danas stoji bazilika Gospe Trsatske, a koje se tada zvalo “Ravnica”. Bi­la je dugačka devet metara i 49 centimetara, široka četiri metra i 50 centimetara, a visoka tri metra i 24 centimetra.

Sazdana je bila od crvenkastog kamena, položena bez temelja na samo tlo, krov joj je bio drven, oličen plavom bojom i oslikan zvijezdama“, zapisao je fra Emanuel Hoško, franjevac s Trsata, navodeći kako su istraživanja franjevca Bellarmina Bagattija u Nazretu potvrdila da je nazaretska kućica bila sazdana od stijene, koja ondje i danas postoji, a drugim dijelom od zidane kućice, koja je kasnije nestala.

– Ovi nalazi za trsatsku i loretsku predaju imaju iznimno značenje jer opovrgavaju one koji su tvrdili da su izgubljeni svi materijalni ostaci na mjestu utjelovljenja. Nalazi talijanskih arheologa Nicola Alfierija, Adriana Grimaldija i Ettorea Forlanija potvrdili su da Sveta kuća nema vlastitih temelja.

Znanstveno je utvrđeno da su zidovi Svete kuće u Loretu naprosto položeni na tlo. Među zidovima zdanja arheolozi su pronašli pet križeva od crvene tkanine, što su vjerojatno pripadali križarima, koji su ih, prenijevši kućicu iz Palestine na obale Jadrana, dali uzidati među kame­nje.

Ovi nalazi, kao i još neki, potkrepljuju tvrdnju da su križari prenijeli Svetu kuću iz Nazareta na Jadran”, piše fra Emanuel Hoško.

>> Pogledajte video o poznatim Hrvatima koji javno svjedoče vjeru

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije