Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gornjogradske adventske lokacije

Luk na Strossu je kao vremenski portal koji vodi ravno u pedesete

Advent u Zagrebu
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/7
10.12.2017.
u 08:12

Stalno su koncerti, a ima i plesnjaka. Romantika je u zraku, zamjećuju posjetitelji, a šire se i mirisi viške pogače i germknedli s višnjom na vrhu

Zlatne cipelice za ples koje vise iznad glava na vrhu Zakmardijevih stuba i vitičasta ploča s natpisom Caffe de Matoš posjetiteljima Gornjeg grada prva su naznaka onoga što slijedi. Stoje na luku na ulazu u istočni dio Strossmayerova šetališta, a on je i vremenski portal koji vodi u prošlost.

Tako se i osjeća svatko tko prođe ispod luka i nađe se među crvenim kućicama, starim šeširima, skijama, klizaljkama i koferima koji stoje uz put. Kao da ste zakoračili u pedesete godine prošlog stoljeća. Organizatori su te predmete pokupili na buvljacima i sajmovima antikviteta, a inspiracija im je bio i Antun Gustav Matoš, ljubavni pjesnik čiji je kip u središtu kafića na otvorenom.

Ovo je najljepši kutak

Terasa je složena po uzoru na pariške ulične kafiće pedesetih.

– I osjećamo se kao da smo u francuskoj prijestolnici – komentiraju kolegice Lidija i Karmela, koje su u pauzi odlučile popiti topli čaj.

Zbog svog je uređenja Caffe de Matoš postao jedna od najfotografiranijih adventskih lokacija. Selfieje su uz ogradu punu ljubavnih lokota, s okvirom za slike kao rekvizitom za fotografiranje, “okinuli” i Ana Božiković i njezin sedmogodišnji sin Roko.

– Ovo je najljepši kutak Adventa. Svake godine u Zagrebu sve više napreduju u stvaranju blagdanskog ugođaja. Bila sam i na sajmu u Salzburgu, ali zagrebački je bolji – kaže Ana Božiković.

Posjetitelji su oduševljeni i zapadnom stranom šetališta, gdje Kraljevi ulice organiziraju Advent na Strossu. Glavna kulisa za slikanje drveni je pano s božićnim likovima. Tako u trenu možete postati Djed Božićnjak, neki od njegovih sobova ili Grinch. Samo trebate gurnuti glavu kroz predviđene rupe.

– Ovo je super! Najbolje je što se sve odvija u staroj jezgri grada, koja odiše tradicijom. Ovaj kut Adventa najviše podsjeća na obitelj i dom – kaže društvo koje čine Kristina Dabić, Jana Milin i njezina kćer Mia. Došle su iz Pule, i to na tri dana. Toliko u gradu ostaju i Ana Brzović te Nevena i Slavica Kordun, koje su s obitelji stigle iz Omiša. Strossom su se “zarazili” i Nikolina Frleta, Filip Renić i Danijela Vukadinović.

– Gore je intimnije je i romantičnije. Napravili su kod Matoša minipozornicu s tepihom, pa imaš osjećaj kao da si u dnevnom boravku – ističe ekipa Zagrepčana.

Dobijete rogove

Uređenje prati i kreativna ugostiteljska ponuda: viška pogača, riblji ražnjić, neizostavne kobasice i fritule, razne rakije, kuhano vino... Mnoge su osvojile i malo drugačije germknedle u kućici “Poffertjes”. Uz posip od maka, na vrh stavljaju i cijele višnje. Hit je i “Photo booth” u kojemu posjetitelji mogu ovjekovječiti trenutak “okitivši se” rogovima, crvenim kapicama, bradama... Svaki su dan na obje lokacije koncerti, a kod Matoša i plesnjaci.     

Pogledajte i galeriju Advent u Zagrebu

Advent u Zagrebu
1/53

Komentara 2

AO
ante.oreskovic75
09:11 10.12.2017.

vjerojatno je novinarka mislila na izgled ili ugođaj ali "kulturni je" je napisati luk!Ili je zaista mislila na luk?

Avatar lav_alex
lav_alex
18:21 10.12.2017.

Sve štima i sve 5, divno je i krasno , samo su svi zaboravili na više od 700 učenika Gornjogradske gimnazije koji od jutra pa do kraja nastave (20 h navečer) moraju slušati galamu sa šetališta. Baš u najgore vrijeme, kad je umor i nervoza na vrhuncu a pišu se polugodišnji ispiti iz svih predmeta. Uz to im je dostupan i alkohol. NIje u redu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije