Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠOKANTNO OTKRIĆE

300 urni pronađeno u jezeru kraj klinike za eutanaziju u Švicarskoj

Dignitas
Dailiy Mail
28.04.2010.
u 11:33

Prema nedavnim statistikama klinike na popisu zainteresiranih za smrt u Dignitasu je i troje Hrvata, a prema istim statistikama do sada nijedan hrvatski državljanin nije skončao u toj klinici.

Velik broj urni s posmrtnim ostacima pronađen je slučajno u jezeru blizu kontroverzne švicarske klinike Dignitas koja se bavi potpomognutim umiranjem. Pretpostavlja se da je na tom mjestu spremljeno oko 300 urni - piše današnji britanski Daily Mail.

Na urnama je logo servisa za kremiranje koji, smatra se, koristi ta klinika. Osnivač klinike Ludwig Minelli odbio je komentirati navode.

Urne su pronađene slučajno kada su ronioci iz lokalnog spasilačkog tima zaronili ne bi li pronašli jedan izgubljeni dio sa svojeg broda. Kad su pronašli prvih 13 urni, pozvali su policiju i agenciju za zaštitu okoliša. Jedan od ronioca je rekao:
- Nakon 50 prestali smo brojati urne.

Bivša zaposlenica Dignitasa Soraya Wernli procijenila je kako je najmanje 300 urni na dnu jezera.
- Jedna od tri urne završi na dnu jezera Zürich. Ispočetka je Minelli sam tamo stavljao urne, ali je kasnije zamolio kćer i jednog drugog zaposlenika da to čine - posvjedočila je.

Gradonačelnik Züricha Max Baumgartner kaže:
- Broj me šokirao. Izgleda da su urne sustavno pohranjivane ondje. Čekamo rezultate policijske istrage.

Još 2008. godine dva zaposlenika Dignitasa ulovljena su u spuštanju pepela u jezero. Ni tada utemeljitelj klinike Minelli nije imao komentara, ali njegovi bivši zaposlenici tvrde kako je klinika to uvijek radila.

U Švicarskoj je zabranjeno ostavljanje velikog broja urni na nekom mjestu bez posebne dozvole pa bi počinitelji mogli biti suočeni sa zatvorskom kaznom ili visokim globama.

Kliniku je Minelli osnovao 1998. godine kako bi pomogla pri umiranju smrtno bolesnim osobama. U Švicarskoj nije dopuštena eutanazija, ali jest pomaganje u samoubojstvu, čime se Dignitas bavi.

Prema nedavnim statistikama klinike na popisu zainteresiranih za smrt u Dignitasu je i troje Hrvata, a prema istim statistikama do sada nijedan hrvatski državljanin nije skončao u toj klinici. Da bi se umrlo tamo, naime, zainteresirani se moraju najprije upisati u članstvo. U Dignitas je bilo učlanjeno ukupno petero hrvatskih državljana, ali se dvoje izgubilo iz statistika - umrli su na drugi način ili su se ispisali.

 

Ključne riječi

Komentara 12

12
123123
12:29 28.04.2010.

VL... ne pišite GLUPOSTI... nije dokazano da je to radio Dignitas, nego se u to samo sumnja.

MM
Mladen Miletić
12:36 28.04.2010.

petero hrvatskih državljana, ali se dvoje izgubilo iz statistika - umrli su na drugi način, u mukama i dio bez specijalnih skupih tableta protiv bolova ! Naravno vezani sa kaiševima za krevet ( da ne padnu sa kreveta navodno ..)

OR
orisis
04:01 29.04.2010.

znachi da ti je SVE JEDNO kak se s tobom postupa.Znachi da ti je sveJEDNO ako te se ustrijeli ili ugushi pa onda spali?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije