Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ NOKIA LABORATORIJA

Već sada treba raditi na temeljima za 6G mrežu

optički kabel
Foto: Screenshot
1/2
21.12.2022.
u 10:12

WRC-23, mjesto gdje će se odlučiti o napretku 5G-a i postaviti temelji spektra za 6G

Za godinu dana, između 20. studenoga i 15. prosinca 2023., Dubai će biti domaćin ITU Svjetske radiokomunikacijske konferencije – WRC-23. Možda se pitate zašto nam je to važno. Pojednostavljeno rečeno, ITU WRC-23 mjesto je gdje će se odlučiti o spektru za daljnji napredak 5G-a i postaviti temelj spektra za 6G, tvrdi to u blogu Mirela Andouard, viša stručnjakinja za standardizaciju spektra u Nokijinu timu za strategiju i tehnologiju.
Nadolazeći WRC-23 razmatrat će niz srednjih i niskofrekventnih pojaseva važnih za mobilnu industriju, odnosno za rast 5G-a i za razvoj 6G-a (ili IMT-2030, kako ga naziva ITU). Teme visokog prioriteta za telekom industriju odnose se na mobilnu upotrebu raspona 3,3 – 3,8 GHz i 6 GHz te reviziju UHF pojasa 470 – 960 MHz.

Osim tih stavki povezanih s 5G-om, WRC-23 također je ključna konferencija za odluke koje će dugoročno utjecati na mobilnu industriju, tj. proučavanje spektra za 6G u okviru budućih točaka dnevnog reda za WRC-27, s fokusom na potencijalni raspon od 7 do 15 GHz. To je bitno za uspješno i troškovno učinkovito uvođenje 6G-a tijekom 2030-ih s povećanom pokrivenošću i kapacitetom putem implementacije makromreže.

WRC je mjesto gdje se revidiraju i ažuriraju međunarodni propisi koji reguliraju radijski spektar i gdje se vode rasprave između predstavnika vlada i dionika koji koriste spektar: satelitskih i mobilnih operatora, TV emitera i mnogih drugih. U prošlosti se radilo o pristupu neiskorištenom spektru, ali danas se radi o prenamjeni ili dijeljenju spektra s onima koji trenutačno imaju prava na njega, ali ne postižu punu iskoristivost.
Gledajući unaprijed, međutim, najkritičnija odluka koju će WRC donijeti tiče se tema povezanih sa spektrom za 6G kojima se treba pozabaviti tijekom srednjoročnog razdoblja. Spektar ispod 700 MHz ima važnu ulogu i za ruralna i za urbana okruženja, a osiguravanje dodatnog spektra u tom rasponu za regiju EMEA pomoći će u smanjenju digitalne nejednakosti između ruralnih i urbanih sredina. U nekim zemljama gdje se niski pojasevi već koriste za 5G, pristup dodatnom spektru ispod 700 MHz poboljšat će performanse 5G usluga u gradovima i na selu, a mogao bi se koristiti kao opća pokrivenost u budućnosti za 6G.
Diljem svijeta 5G je postavljen koristeći kombinaciju frekvencijskih pojaseva s različitim karakteristikama i propusnostima, što je dovelo do razlika u iskustvu potrošača. Mnogima tamo gdje novi spektar nije bio dovoljan ili dostupan na vrijeme, izvedba s 5G uslugama nije bila dramatično bolja negoli s 4G/LTE-om.

Kako bi se osiguralo poboljšano korisničko iskustvo – i kako bi se nosilo sa stalnim rastom mobilnog podatkovnog prometa – potrebno je osigurati frekvencije do 2 GHz unutar srednjopojasnog spektra do kraja desetljeća za 5G, a dobivanje više takvog spektra glavna je točka kojom se treba pozabaviti WRC-23. Postoje neka obećavajuća područja dodatnog spektra. Jedna od važnijih tema je gornji raspon od 6 GHz, koji pomaže osigurati isporuku mnogih 5G značajki kao što su ultraširokopojasne veze i ultraniska latencija. Zajedno s usklađivanjem raspona od 3,5 GHz diljem svijeta, dodatne mogućnosti za neke zemlje dolaze s pojasom od 4,9 GHz koji mogu koristiti javne i/ili privatne 5G mreže, iskorištavajući prednosti već širokog ekosustava dostupnog za taj standardizirani pojas 3GPP. Ovisno o regiji, može se predvidjeti nekoliko namjena: kao novi spektar za proširenje 5G pokrivenosti za postojeće mreže, kao alternativni početni pojas kada drugi glavni pojasevi nisu dostupni ili za pružanje lokaliziranih industrijskih privatnih bežičnih usluga.

Nama će korištenje ovog 3GPP usklađenog pojasa gdje je to potrebno otvoriti mogućnosti daljnje digitalizacije. Jedno od saznanja iz uvođenja 5G bilo je da je korištenje postojeće mrežne infrastrukture s novim spektrom za pružanje dovoljne pokrivenosti ključno za pružanje dosljednih i uspješnih usluga koje korisnici prepoznaju kao iskustvo generacijskog skoka.

Propusnost operatora također mora biti dovoljno široka kako bi se ostvario generacijski skok u uslugama. C-pojas (3,3 – 3,8 GHz) sigurno ima oba svojstva – pružanje dovoljne propusnosti dok se može postaviti na postojeće mrežne infrastrukture – gdje mmWave pojasevi nisu imali tu prednost. Kao takva, implementacija 5G koja koristi mmWave kao jedini pojas u početku nije prihvaćena tako brzo kao što se prvotno očekivalo. Identificiranje i osiguravanje pravog spektra za 6G ključno je ako se želi uspješno i troškovno učinkovito uvesti tijekom 2030-ih. Uzimajući u obzir iskustva iz implementacije 5G-a, smatramo da spektar u rasponu od 7 do 15 GHz ima potrebna svojstva da se uspješno kvalificira kao početni raspon spektra 6G.

Kako frekvencijski pojasevi unutar tog raspona još nisu identificirani za korištenje mobilnih tehnologija kao što je 6G, u Nokiji, smatramo da bi ih trebalo proučiti tijekom studijskog ciklusa 2023. – 2027. godine. Dug je put prema 6G-u, on počinje sada, a naši napori moraju biti usmjereni na dobivanje pravog spektra koji će osigurati njegov pun uspjeh. Godina koja je pred nama bit će izazovna jer zemlje u svim regijama definiraju svoje pozicije. Tada će biti stvar procjene i odluka koje treba donijeti za buduću usklađenu upotrebu spektra diljem svijeta. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije